OccupyConti – Activistii “Salvati Rosia Montana” au ocupat fostul hotel Continental

Activistii coalitiei “Salvati Rosia Montana” au ocupat fostul hotel Continental din centrul Clujului, afisand bannere si informand cetatenii despre cazul Rosiei Montana. Dupa mai multe ore politia a evacuat imobilul (nefolosit de ani). Mai multe detalii despre actiune: aici si sici. Stirea a fost preluata de marile agentii internationale de stiri si a aparut deja in presa canadiana. In mai multe publicatii clujene si nationale cumparate de RMGC ea lipseste cu desavarsire!

Foto: AFP/Getty Images

Iata comunicatul oficial:

Protest pentru Rosia Montana la Cluj
Occupy Conti with Rosia Montana – PreOccupy Cluj

Astazi, 7 noiembrie 2011, noi, activisti din campania Salvati Rosia Montana, am ocupat cladirea fostului hotel Continental, situat in Piata Unirii, Cluj-Napoca.

Scopul acestui protest este stoparea minciunilor si dezinformarii legate de proiectul companiei Rosia Montana Gold Corporation, proiect ce presupune folosirea cianurii, pe scara larga, in procesul de extragere a aurului la Rosia Montana. Minciunile si dezinformarea companiei au fost propagate in toata media romaneasca (video, audio si scrisa), omitand in mod deliberat aspecte legate de distrugerea valorilor de la Rosia Montana – valori umane, ecologice, de mediu, de patrimoniu, istorice si arheologice. Cu toata impotrivirea societatii civile, a mediilor academice si intelectuale, a Bisericii si unei parti a comunitatii din Rosia Montana, firma canadiana, impreuna cu statul roman, prin reprezentantii sai din Guvern si Presedintie (inclusiv presedintele Traian Basescu), continua sa faca lobby si propaganda acestui proiect.

De aceea, am ales aceasta cale radicala de protest, pentru ca acest proiect este nociv, nu doar pentru Rosia Montana, ci si pentru intreaga societate. Deoarece, daca statul roman poate lua cetatenilor sai dreptul la proprietate, in numele unui proiect privat, atunci intreaga democratie romaneasca, asa firava cum este ea, se afla in pericol. Ce sau cine va poate garanta ca, odata creat precedentul de la Rosia Montana, statul roman nu va va scoate din propriile case, sub pretextul cine stie carui proiect, al carui investitori au stiut sa “bata” la usile potrivite?…

Cerem presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa inceteze a mai face propaganda proiectului Rosia Montana Gold Corporation. Un sef de stat ar trebui sa reprezinte interesele cetatenilor sai, nu pe cele ale unei companii private. Acelasi lucru il cerem si Ministerelor Mediului, Culturii si Economiei.

Cerem televiziunilor, mai ales TVR, sa refuze publicitatea murdara a RMGC, in virtutea faptului ca opozantii proiectului nu au beneficiat niciodata de aceeasi expunere media ca si RMGC, ceea ce contravine spiritului etic al unei prese asa-zis libere si democratice. De asemenea, cerem CNA sa raspunda plangerilor formulate impotriva publicitatii mincinoase a RMGC si sa o opreasca.

Cerem tuturor cetatenilor liberi, cu constiinta civica si coloana vertebrala, din orice mediu social si din orice domeniu, sa sprijine acest protest, in orice forma considera de cuviinta.

Acest protest va lua sfarsit in momentul in care cererile noastre vor fi indeplinite. Pentru mai multe informatii, va rugam contactati: 0726 594 867 (Mihnea Blidariu) sau 0751 388 287 (Raluca Dan) si verificati Facebook [event] <<Ocupati “Conti”, pre-ocupati Clujul.>>. Galerie foto: http://www.flickr.com/photos/lumif9/?saved=1

Mihnea Blidariu (muzician Luna Amara, scriitor)
Paul Socol (actor)
Bogdan Buta (inginer in telecomunicatii)
Raluca Dan (specialist in relatii publice)
Ana Banica (arhitect)
Bianca (arhitect)
Ramona Duminicioiu (consultant juridic)

Advertisements

Tags: ,

3 Responses to “OccupyConti – Activistii “Salvati Rosia Montana” au ocupat fostul hotel Continental”

  1. CA MEDIA ~ NEWS & ATTITUDE Says:

    “In mai multe publicatii clujene si nationale cumparate de RMGC ea lipseste cu desavarsire!” din pacate..

  2. marian Says:

    http://infoinsider.ro/2011/11/07/autodenunt-cianura-rmgc-otraveste-mass-media-in-interesul-publicului-dar-cu-gandul-la-bani/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: