Adoptarea tacita, reluarea votului si alte perversitati marca “democratia de Dambovita”

O serie de prevederi legislative, si ale regulamentelor Parlamentului, contravine total principiilor unui stat democratic, parlamentar. Ele toate trebuie eliminate cat de curand, pentru ca in Romania legile noi sa fie mai bune decat cele vechi, si pentru ca democratia parlamentara sa poata functiona intr-adevar.

Adoptarea “tacita”

Ieri, in Camera Deputatilor, o lege foarte importanta, care incearca sa submineze independenta justitiei, separatia puterilor in stat, si principiile democratice, a facut primul pas pentru a fi adoptata. A fost adoptata de catre Camera “tacit”, fara nicio dezbatere, fara niciun vot!! Nu e prima si nu va fi deocamdata nici ultima, multe alte legi au fost “adoptate tacit”.

“Adoptarea tacita” a unei legi, inca o originalitate caracterisca farsei numita democratia de Dambovita, reprezinta o bataie de joc la adresa  parlamentarismului. In Romania o lege poate trece primul hop, numai datorita faptului ca absenteaza destui parlamentari cat este necesar sa nu fie dezbatuta.

Potrivit tuturor pricipiilor democratice, constitutionale, juridice si de bun simt, orice modificare legislativa necesita in primul rand o dezbatere, si in al doilea rand un vot, pozitiv, fizic, al unei majoritati ai parlamentarilor.

Si in Germania, si in Marea Britanie, si in orice democratie autentica, o lege trebuie “citita”, adica dezbatuta, de trei ori in Parlament, inainte sa se ajunga la votul obligatoriu. Fireste, este nevoie de un vot castigat de o majoritate.

O tema conexa, despre care am mai vorbit,  este cea a ordonantelor de urgenta, incompatibile cu democratia, si care, la fel,  trebuie eliminate din procesul legiferarii

Reluarea votului

Alta insulta la adresa tuturor regulilor democratice este “reluarea votului”, practicata des in “Casa Poporului”. Daca o lege este respinsa la vot (indiferent de motive, care pot fi diferite -absenta parlamentarilor, lipsa majoritatii calificate, eroarea parlamentarilor de a nus ti ce lege se voteaza si cum ar trebuis a voteze), numai in Parlamentul de la Bucuresti exista nastrusnicia numita “reluarea votului”. O lege respinsa este revotata chiar de mai multe ori pana cand rezultatul la vot este unul convenabil.

Asta e ca si cum in fotbal unui arbitru (si un regulament mai felxibil) nu i-ar conveni scorul de 1-1 sau 1-2 si ar dicta rejucarea meciului.

Nicio democratie adevarata nu permite reluarea imediata a votului daca rezultatul nu convine puterii. Pentru a reintroduce legi respinse este nevoie de anumite termene, si anumite proceduri, timp pentru dezbateri.

Numararea corecta a voturilor

Fraudele masive, notorii si numeroase care s-au petrecut in Parlament la numararea voturilor demonstreaza limpede ca actualul regulament trebuie schimbat urgent de tot. Exista masuri simple pentru a asigura numararea corecta a voturilor in parlament, si poate ma voi referi mai pe larg in alta postare. In orice caz, daca in Parlament voturile nu se numara corect, o singura data, nu poate fi vorba de un stat democratic, parlamentar.

Voturile pe banda rulanta, statutul parlamentarilor in societate, si timpul dedicat dezbaterii legilor

Parlamentul nostru este, din pacate, un fel de parlament part-time. Nu este vina parlamentarilor, ci a diverselor legi si regulamente, facute expres in acest mod.

Renumerarea parlamentarilor, celor care decid cele mai importante legi, voteaza guvernul, si trebuie sa controleze executivul si majoritatea institutiilor democratice, este o renumerare batjocoritoare. In Germania si o secretara este mai bine platita. Acest lucru se vede si in calitatea execrabila a legilor votate in Romania, si rezultatul lor sub diferite aspecte (economic, birocratic, etc.). Parlamentarii trebuie sa castige mult mai mult, in schimb trebuie sa si petreaca mai mult timp discutand si imbunatatind legile.

Momentan, martea si miercurea se voteaza pe banda rulanta peste o suta de  legi, proiecte, propuneri si ordonante, in decursul a doua sau trei ore. Se voteaza uneori intr-o frecventa mai rapida decat o lege pe minut. Buna parte din parlamentari nici nu stiu, nici nu au cum sa stie(!), ce lege se voteaza, o fac la semnalul cuiva, ca si niste roboti. O asemenea practica este incompatibila cu un sistem parlamentar.

Chiar daca asemenea teme intereseaza pe foarte putini, e limpede cai ca aceste practici vor afecta si in continuare in mod negativ viata fiecarui cetatean. Si ca o reforma temeinica a legilor si regulamentelor parlamentare necesita urgenta.

Advertisements

Tags: , , , ,

One Response to “Adoptarea tacita, reluarea votului si alte perversitati marca “democratia de Dambovita””

  1. mengeleblog Says:

    nu doresc sa ma cert cu tine,pur si simplu din unghiul meu se vede altceva.o buna parte din vreme am facut si eu postari cu furaciunea din tarisoara asta.trei luni am la rind am luat ‘banned blog’.sunt satul de tarisoara asta si de tot ce se intimpla in viata politica.sper sa ai timp liber si sa arunci o privire pe vechile mele postari.
    http://blog.bitcomet.com/post/188133/
    iata cam ce dezbateam eu acum ceva vreme.e o serie de 8 postari din care cele mai crunte desi publicate si comentate de amicii mei,la ora asta sunt sterse si asteapta o aprobare de la dracu stie ce amarit cu rol de ‘cenzor'[thist post need to be approved]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: