Guvernul pregateste pe sest un nou jaf, de 5 miliarde de euro

Guvernul Romaniei, in cardasie cu FMI (FMI a propus, guvernul a aprobat), pregateste inca un jaf de proportii: “privatizarea”, in schimbul a catorva sute de mii de euro, a minei de cupru de la Rosia Poieni, al carei zacamant valoreaza cel putin 5 miliarde de euro, si urmeaza sa fie vandut  pe un mizlic.

 

Imi imaginez de ce hahaie atat de linistit si bine dispus Basescu in toate pozele. Pentru ca lucrurile merg de minune. In timp ce toata media dezbate nenumaratele diversiuni oferite pe tava si la care pune imediat botul, despre regele Charles al Romaniei, despre nustiuce referendum al PCM-ului (creat de Basescu) in Covasna, despre pumnul unui huligan, alte teme foarte  importante sunt acoperite. Lucrurile merg struna, nu se vorbeste nici de dezastrul economic, nici de buget, nici de masuri impuse de FMI, si aplicate de guvern, care vor avea consecinte foarte grave. E vorba de alta Rosie Montana, la Rosia Poieni, de cele mai bogate zacaminte de cupru din Romania si din Europa.

 

Am aflat de subiect mai mult din intamplare, nimerind un articol in limba germana. Cautand apoi in media noastra nu am gasit decat cateva articole (primul, al doilea), in publicatii economice. In rest domneste o liniste apropae desavarsita.

 

Datele problemei, pe scurt:

 

– Rezervele de cupru ale Romaniei (oficial secrete, de ce?) sunt estimate la 22 de milioane de tone. 60% dintre ele se afla in Muntii Metaliferi, la Rosia Poieni, 13 milioane de tone. Pretul actual a unei tone de cupru (la Rosia Poieni se afla cu siguranta si alte metale) este de 7.000 de dolari pe tona. Total: 9 miliarde de dolari sau 6 miliarde de euro.Alte surse vorbesc de doar 1 milion de tone de cupru, ceea ce ar insemna 8 miliarde de dolari si 5 miliarde de euro.

 

– Firma Cupru Min Abrud, aflata acum 100% in proprietatea statului, are datorii catre stat de circa 20 de milioane de euro. Retehnoligizarea firmei, si investitiile necesare pentru exploatarea zacamantului ar costa intre 80 si 150 de milioane de euro. Suma partiala: maximal 200 de milioane de euro.

 

– Licitatia Ministerului Economiei si Industriilor porneste de la – atentie!-  doar 65 de milioane de euro!!!

 

 

 

 

 

 

Tags: , , ,

2 Responses to “Guvernul pregateste pe sest un nou jaf, de 5 miliarde de euro”

 1. mengeleblog Says:

  daca se poate,de ce nu.se merge pe principiul : ‘daca nu eu atunci cine ?’ .
  aproape ca nu mai e nimic de furat in tara noastra.tu ai foarte mare dreptate in ce publici dar iti dau un sfat prietenesc:’ai mare grije’.eu am avut 3 luni de ‘banned blog’,cind publicam despre furaciunea din tara noastra in BC. blog.iti recomand sa citesti seria de 8 postari
  intitulat :’As was robbed Romania’.
  http://blog.bitcomet.com/post/184518/
  evident nu am avut timp sa caut prima postare pe tema asta dar le gasesti tu pe undeva pe pagina.

 2. mengeleblog Says:

  http://blog.bitcomet.com/post/184518/
  iti recomand sa fi foarte prudenta in legatura cu furaciunea din tara noastra.eu am primit 3 luni de ‘banned blog’ cind publicam asa ceva pe BC.blog.ai foarte mare dreptate in ceea ce publici dar adevarul doare si sa stii ca publicatiile noastre sunt citite si de altii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: