Stemei Romaniei parca ii lipseste ceva

Nu trebuie sa fii expert in heraldica pentru a cunoaste un adevar: o stema e cu atat mai puternica, adevarata, reprezentativa si expresiva cu cat este mai originala. De aceea in general stemele (care reprezinta intitial sigiliile unor persoane, orase,  tari sau regiuni) nu se prea schimba. Vechimea si pastrarea ei in forma initiala da unei steme forta, unicitatea si legitimitatea.

 

Cine a incercat sa schimbe stemele de-alungul istoriei? Au fost mai ales regimurile totalitare, fascistii sau comunistii. In Centrul si Estul Europei au fost vazalii lui Stalin, care au incercat printr-o “revolutie culturala” de sorginte maoista sa falsifice istoria, sa schimbe tot ce era sfant si de neclintit, si sa taie radacinile constiintei nationale care se hraneste din istorie si traditii. Dupa prabusirea regimurilor comuniste, in Centrul si Estul Europei, s-a revenit, imediat si in mod firesc, la simbolurile stemele si sigiliile traditionale. Numai o singura tara a putut face o exceptie, oare care? In Romania, la Cluj, sinsitra administratie a lui Funar, sustinuta de structuri puternice, a reusit sa prelungeasca viata national-comunismul revolutinar-cultural cu cel putin 14 ani dupa decesul sau oficial anuntat. Clujul inca foloseste stema ilegala si rusinoasa al lui Funar.

Stemei Romaniei, chiar daca este aproape identica cu cea interbelica, parca ii lipseste ceva.

Stema actuala a Romaniei.

Ii lipseste o coroana ( si voi aduce mai multe argumente pentru sustinere). Macar una mica de tot ar trebui sa fie asezata din nou pe capul acum descoperit al acvilei. In ultimele zile au vorbit despre aceasta tema si istoricul si academicianul Dinu C. Giurescu, si doamna profesoara Zoe Petre: coroana ca element heraldic, nu este un simbol al monarhiei sau al monoarhismului. Pastrata intr-o stema in care s-a aflat candva, coroana nu poate decat valida acea stema, ca fiind una originala si indelung folosita. In general insa, coroana, este mai mult decat un simbol al unui rege sau principe, este un simbol simbolul suveranitatii, independentei, unitatii, si fortei unui stat, un simbol national, si  “o reflectare a statului in conctinuitatea lui si a natiunii in devenirea ei”, cum spunea Regele Mihai ieri de la tribuna Parlamentului.

Stema mica a Romaniei inainte de 1947.

Sa vedem cum arata stemele tarilor noastre vecine, toate republici. Imaginile vor spune mai mult decat o mie de cuvinte despre cum se cinsteste o stema, si rolul coroanei in heraldica.

Bulgaria

 

Serbia

Republica Ceha

Leul Boemiei si acvilele care reprezinta Moravia si Silezia poarta coroana istorica.

Polonia

Ungaria

Stema republicii Ungaria poarta coroana monarhiei Sfantului Stefan pe scut si o coroana in stema pe unul dintre cei munti.

Finlanda

Finlanda este o republica si, altfel decat Polonia, Romania Cehia sau Ungaria, nu a fost niciodata o monarhie independenta, doar o provincie a regatului suedez sau al taratului rus.

Rusia: foloseste acum din nou stema traditionala tarista, cu cele trei coroane tariste ale dinastiei Romanov

Stema Romaniei ar merita cel putin o coroana mica, pentru a simboliza ca macar acum, in anul 2011 si cu 21 de ani intarziere fata de alte tari, vrem sa ne respectam din nou istoria, si sa reintram cu adevarat in rindul tarilor europene.

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: