Drama patrimoniului din Transilvania (I) – Mosna, Velt, Boian si Bagaciu

Romania a fost binecuvantata cu multe bogatii, naturale, umane, minerale, de patrimoniu. Una dintre ele o reprezinta istoria si patrimoniul cultural si monumental din Transilvania. Fara ezitare si fara nicio exagerare il calific ca unic in Europa si in lume. In loc sa ne mandrim cu acest patrimoniu, sa-l respectam si sa-l prezentam, romanilor si turistilor din intreaga lume, la 21 de ani dupa revolutia in 1989 acest patrimoniu este in continuare dat uitarii si lasat sa se distruga.

Bisericile fortificate din Transilvania sunt pretioase, un unicat. Din cauza pozitiei expuse atacurilor otomane, dar si datorita libertatilor si privilegiilor care au dus la o prosperitate economica considerabila, transilvanenii (in general, nu doar sasii) au reusit sa construiasca mai multe cetati pe cap de locuitor sau pe kilometru patrat decat in orice alta zona din Europa. Si nu orice fel de cetati. Majoritatea sunt cosntruite in jurul unor biserici, la randul lor capodopere ale arhitecturii si plasticii romanice sau gotice. Putine provincii din Italia, Germania, Franta sau Spania, si putine tari din cetrul si estul Europei (poate doar Cehia) sunt atat de binecuvantate cu monumente valoroase, cu potential turistic, ca si Transilvania. Noi avem sute de asemenea obiective turistice de prim rang. Doar cateva, foarte putine la numar au fost restaurate (in mare parte de catre fundatii precum cea a Printului Charles, sau de catre Biserica Evanghelica).  Cea mai  mare parte dintre ele este insa data uitarii, si de catre ministerul de resort, si in rest de toata lumea.

In 1993 Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, UNESCO, a inclus bisericile fortificate din Transilvania, sapte dintre ele, pe celebra lista a Patrimoniului Mondial UNESCO. De atunci nu autoritatile guvernamentale nu au facut absolut nimic, nici pentru a-si face reclama cu acest brand turistic de prim rang, nici pentru a restaura celelalte cetati si biserici cel putin la fel de valoroase. Patru exemple:

1. Mosna

Biserica gotica fortificata cu un dublu zid de aparare este una dintre cele mai mari biserici care s-au construit intr-un sat, in acelasi timp este una dintre cele mai valoroase din punct de vedere arhitectonic. Mosna (Meschen), aflata la 10 km de Medias a concurat odinioara cu Biertan-ul si cu satul (de atunci) Medias, pentru a deveni capitala unui scaun sasesesc. De aceea sasii din Mosna si-au construit o biserica mare si intarita cu un zid dublu. Cu toate ca biserica se afla “in renovare” de mai multi ani, aspectul ei exterior este jalnic, iar interiorul este inchis publicului.

Ce ar putea admira turistii daca biserica ar fi deschisa – Foto si o fotogalerie pretioasa pe kirchenburgen.ro

2. Velt: fara cuvinte

3. Boian

Biserica fortificata din Boian (Bonnesdorf) este inca unul din monumentele pretioase din zona Mediasului lasat prada ruinarii. Doua plastici reprezentand capul de bour, stema Moldovei, decoreaza cetatea si biserica evanghelica. Acest fapt are o explicatie interesanta: Altfel decat majortiatea satelor sasesti, Boianul nu se afla pe Pamantul Craiesc (teritoriul autoguvernat al sasilor), ci era un sat sasesc aflat pe un domeniu nobiliar, cel al Cetatii de Balta. Domeniul Cetatea de Balta, cu cele peste 30 de sate care ii apartineau a fost donat lui Stefan cel Mare de catre Regele Ungariei Matia Corvinul, iar succesorii lui Matia au reinnoit donatia pentru Stefan si pentru domnii Moldovei care i-au urmat. Probabil Stefan Cel Mare si urmatorii domni ai Moldovei au sprijinit finalizarea fortificatiei din jurul bisericii masive, iar sasii, in semn de multumire, au pus stemele stapanilor lor moldoveni pe edificiu.

Daca Stefan cel Mare, Petru Rares sau Matia Corvinul ar afla cu cata grija se ocupa urmasii lor de aceasta capodopera probabil ar scoate din nou sabia din teaca. Doamna in varsta de etnie germana, care este posesoarea cheilor cetatii, si care mi-a deschis portile ei), mi-a marturisit cu amaraciune ca se asteapta ca tavanul bisericii sa se prabuseasca curand, iar biserica fortificata sa aiba aceeasi soarta ca si cea din Velt.

4. Bagaciu

Biserica fortificata din Bagaciu (Bogeschdorf) este inca un monument de prim rang al arhitecturii gotice transilvane, decorat cu nenumarate lucrari plastice, sculpturi si picturi unice in Transilvania.

Doar un singur exemplu: in biserica din Bagaciu se afla unul dintre cele mai valoroase altare din Transilvania si din intreaga Europa, un altar gotic cu aripi sculptat in lemn.

Foto: kirchenburg.ro, unde puteti gasi o galerie foto completa.

Este opera lui Johann Stoss, mesterul sighisorean, fiul si ucenicul celebrului sculptor din Nürnberg Veit Stoss, cel care in 13 ani de munca a realizat cel mai mare altar gotic sculptat in lemn din lume, capodopera principala a bisericii Sf. Maria din Cracovia, capitala de atunci a Poloniei.

Astazi biserica nu este permanent deschisa turistilor care vin la bagaciu pentru a o vizita, este insa deschisa in acoperis pentru apa ploilor care o va distruge…

… spre rusinea maxima a institutiilor, ministerelor, ministrilor si demnitarilor, a celor responsabili de patrimoniu, cultura si turism din guvernul de la Bucuresti. Demisia!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

11 Responses to “Drama patrimoniului din Transilvania (I) – Mosna, Velt, Boian si Bagaciu”

 1. Lilick Says:

  Le ceri prea mult. Vrei sa stie ce e ala patrimoniu gascarul de la Rachiţele sau Hunor, alt taran, de la Cârţa? Sau poate tzatza din Plescoi?

 2. adrian Says:

  Cultura, din care se desprind finantarile santierelor de restaurare pe langa cheltuielile legate de teatre, muzee si biblioteci nu a avut niciodata mai mult de 0,15 % din PIB. O picatura intr-un ocean cand vorbim de mai mult de 200 de santiere la nivel national, vorbim doar de cateva milioane de euro. Dintre acestea, santierul de la Mosna este unul dintre cele dificile prin amploare si probleme tehnice. Si probabil si prin gestiune, nu neg posibilitatea.
  Multe asteapta. Daca ar fi existat un POS distinct pentru cultura atunci s-ar fi putut trage mai multi bani din Europa. Monumentele sunt niste chestii firave in PND 2007-2013.
  Stiu ca anul asta si la anul ar exista un mic program de interventie la invelitorile unor biserici fortificate din zona Agnitei.

  • transildania Says:

   Interesant. Nici eu nu cred ca ar fi vorba de sume mari de bani, lipseste vointa. Iar banii s-ar intoarce inapoi inzecit prin turistii romani si straini.
   Eu as introduce imediat o taxa pentru patrimoniu, de ex 0,5% din TVA, sau 1% din redeventa pe gaz si petrol. Satele sasesti, multe dintre ele se afla pe sau langa zacaminte de gaz metan.

   • transildania Says:

    http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Orten_in_Siebenb%C3%BCrgen_mit_Kirchenburg_oder_Wehrkirche

   • adrian Says:

    Nici n-ar fi nevoie. Era timbrul monumentelor istorice si 2 % din veniturile de la jocuri de noroc, inclusiv Loteria Nationala, se duceau catre finantarea monumentelor. In timpul lui Paleologu ministrul de finante a zis ca nu e bine …
    Si in Marea Britanie loteria nationala asigura cultura cu fonduri. Macar asa am sti unde se duc banii caci asta e intrebarea pe care mi-o pun de mult: ce se intampla cu banii fluctuanti stransi prin loteria nationala? Altfel mai sunt mici sume care se colecteaza din taxele de autorizatie la constructiile din zone protejate, lucruri marunte. Din astfel de sume marunte, directia judeteana Bihor a putut finanta restaurarea a patru biserici din lemn in urma cu vrei 5 ani de exemplu.

   • adrian Says:

    Cei de la gaze de la Medias au vrut in urma cu niste ani sa sponsorizeze restaurarea unui monument, nu aveau o suma prea mare. Le-am propus in schimb o chestiune cu impact mai larg si mai eficienta la nivel national pentru patrimoniu. Sa foloseasca banii aia pentru o solutie tip alternativa la contoarele de gaz plasate pe toate fatadele monumentelor in orice pozitie vrei si nu vrei. Si pentru un studiu care sa estimeze cat ar insemna investitia in eliberarea de traseele parazitare si alimentarea cu gaz in varaianta “preietenoasa” pentru imaginea monumentelor (ma refer la imagini dizgratioase de ganguri de case medievale din Sibiu, Cluj sau Medias intesate de tevi, contoare etc). N-au mai dat niciun semn …

 3. Dispecer Says:

  Când vin în vizită la tine uit că trăiesc la Bucureşti…

 4. rebecca@fotografnunti.org Says:

  La restaurare nu prea e rost de furat?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: