De ce nu vrea uninominal UDMR-ul – UPDATE si inca o veste buna

Acum cateva zile afirmam in aceasta postare ca -intre altele- UDMR-ul nu a fost si nu va fi niciodata de acord cu un sistem electoral majoritar pentru parlamentare (altfel decat trambitau manipulatorii portocalii in frunte cu Cristian Preda). Mai spuneam ca UDMR-ul (si nu numai el) s-ar autodistruge pentru ca nu ar mai repreznta toti alegatorii sai, ci doar cateva putine colegii in care ar fi ales.

Luni, dupa prima intalnire a “comisiei coalitiei” pentru schimbarea sistemului electoral, a aparut o stire, care confirma tot ce am avansat in postarea mentiionata.

Reprezentantul UDMR a declarat: “Noi suntem ori pentru revenirea la vechiul sistem proporţional, ori pentru sistemul mixt, după model german.

In continuare el a detaliat motivele UDMR pentru a respinge orice vot uninominal. A facut-o, prezentand rezultatele unor simulari detaliate. (Trebuie spus insa ca aceste rezultate puteau fi prevazute si fara simulari, ca oricine le putea deduce, asa cum am incercat si eu in postarea mai sus mentionata, va rog sa o comparati cu cele spuse de deputatul UDMR in citatul care urmeaza).
Citez: “Potrivit simulărilor efectuate de parlamentarii Uniunii, uninominalul pur ar putea constitui un adevărat dezastru pentru comunitatea maghiară. “Am făcut simulări pe toate sistemele existente, cât şi pe cele propuse, inclusive, ţinând cont şi de acele idei vehiculate, ca reducerea numărului de parlamentari. Cu excepţia variantelor propuse de noi, celelalte ar păgubi reprezentarea noastră parlamentară. Cel mai uşor scenariu negativ ne-ar lăsă fără parlamentari în judeţele Arad, Braşov, Maramureş şi posibil Cluj. O altă simulare arată că am putea să pierdem reprezentarea pentru comunitatea maghiară şi în judeţul Sălaj şi să scadă în Satu Mare şi Cluj, în timp ce un uninominal fără urmă de compensare riscă să ne limiteze la judeţele secuieşti şi să ne lase fără grupuri parlamentare”, a explicat Marton.”

O noua veste buna este ca nici deputatii minoritatilor nu agreeaza uninominalul. Pentru a intelege de ce este o veste buna trebuie repetat faptul ca chiar atunci daca UDMR, PDL si tradatorii din UNPR ar fi de acord sa modifice o lege importanta, ea nu ar fi votata fara sprijinul deputatilor minoritatilor (daca bineinteles parlamentarii opozitiei nu ar da o mana de ajutor puterii, lucru care s-a mai intamplat , din pacate).

Pentru sistemul german de vot se pronunţă şi membrii grupului minorităţilor naţionale. “Noi credem că cel mai bun este sistemul mixt, pe model german, al Bundestagului. Prevede că locurile în Parlament sunt jumătate- jumătate”, a susţinut deputatul minorităţii germane Ovidiu Ganţ.”

Dupa aceasta pozitionare clara si responsabila a UDMR si a deputatilor minoritatilor ma astept pe aceata tema  la o atitudine asemanatoare a PSD si PNL in parlament.

In imagine: o carte postala care ilustreaza rezultatele perverse ale uninominalului majoritar din Marea Britanie, dupa alegerile din 2005.

Tags: , , , ,

6 Responses to “De ce nu vrea uninominal UDMR-ul – UPDATE si inca o veste buna”

 1. Stefan Zoltan Marina Says:

  Indiferent de sistemul electorai, marele combinator de le Cotroceni şi ale sale slugi vor găsi, sau vor provoca, fisura prin care se vor frauda voturile. Singura soluţie, cu aorecari şanse de reuşită, ar fi o lovitură de stat, sau măcar de teatru – debarcarea urgentă şi definitivă a marinarului travestit în preşedinte. Apoi, “cazarea” lui, şi al său alai, într-o puşcărie. Problema disputei dintre puşcăriile carei vor dori să aibă “plăcerea de a-l găzdui” s-ar putea rezolva astfel: fiecare puşcărie să-l aibă ca “oaspete” un an. După care s-ar relua ciclul. Aşa ar avea şi el ocazia să-şi cunoască mai bine “ţara”. Acum că şi-a descoperit veleităţi de turist (vezi Roşia Montană – el, unicul turist… şi ce turist!), ar trebui ajutat să “viziteze” şi alte “locaţii”.

 2. Micawber Says:

  Cred ca ati vrut sa spuneti PDL, nu PNL:

  …chiar atunci daca UDMR, PNL si tradatorii din UNPR ar fi de acord sa modifice o lege importanta, ea nu ar fi votata fara sprijinul deputatilor minoritatilor..

  Altminteri, foarte interesanta postarea. Sa vedem ce urmeaza.

 3. Rational Idealist Says:

  Ma tem ca tocmai opozitia (USL, in special PSD) este veriga slaba in chestiunea asta. Vezi declaratii recente.
  Si-au facut ei niste calcule – oricum gresite, cred, dar mai grava mi se pare chestiunea de principiu – si au impresia ca ar avea de castigat.

  • transildania Says:

   Vom vedea cum vor actiona PSD si PNL, daca vor face jocurile lui Basescu…
   Si eu consider ca e mai grava chestiunea de principiu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: