77 de ONG-uri maghiare din Transilvania ii spun “NEM!” ministrului Kelemen

Plus: Reclama RMGoldCorp este inselatoare/programul FANFest

 

1. Nu mai putin de 77 de ONG-uri si asociatii ale maghiarilor din Transilvania au semnat o Declaratie comuna, pe 3 august 2011, in care isi exprima dezacordul total fata de presedintele UDMR, ministrul Culturii si al Patrimoniului, si gestiunea sa in cazul Rosia Montana. Asociatiile maghiare il acuza pe Kelemen Hunor de oportunism, ii cer demisia, si declara ca nu se mai simt reprezentate de UDMR, si ca ministrul Kelemen compromite imaginea, onoarea si cinstea intregii comunitati maghiare din Romania!

 

Citez din aceasta declaratie, textul complet si lista semnatarilor se afla in link.

 

Considerăm că modul în care Kelemen Hunor încearcă să mascheze şi să prezinte într-o manieră favorabilă distrugerea patrimoniului cultural este revoltător, la fel de revoltător fiind faptul că, în opinia domniei sale, acesta este singurul mod de păstrare al acestuia.

În lumina faptelor enumerate mai sus, gestul ministrului culturii este unul oportunist, care sprijină astfel proiectul minier la cel mai înalt nivel. Acesta este cu atât mai revoltător, cu cât UDMR-ul, în cunoştinţă de cauză s-a exprimat clar împotriva proiectului în cursul anilor precedenţi. În decembrie 2009 Markó Béla, preşedintele UDMR de atunci, a declarat că poziţia UDMR este neschimbată, se opun deschiderii minei de la Roşia Montană. Faptul că preşedintele actual, Kelemen Hunor a declarat că UDMR nu are o poziţie fermă în privinţa proiectului de la Roşia Montană reprezintă o contradicţie scandaloasă.

Prin aceasta declarăm că atitudinea lui Kelemen Hunor, în calitatea sa de preşedinte al UDMR, formaţiune care reprezintă minoritatea maghiară din România, şi în calitate de ministru, este intolerabilă şi ruşinoasă. Dorim să ne delimităm ferm de poziţia prin care Kelemen Hunor sprijină proiectul minier de la Roşia Montană. Credem că prin poziţia adoptată în acest moment, Kelemen Hunor compromite imaginea întregii comunităţi maghiare din România, şi nu ne reprezintă!

Cu respectul cuvenit, îi solicităm d-lui Kelemen Hunor să revoce certificatul de descărcare arheologică al masivului Cârnic pe care l-a semnat, fie din bună credinţă, fie din interese proprii, deoarece această decizie este în contradicţie cu îndatoririle sale de Ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional. În cazul în care acest lucru nu este posibil, îl rugăm să demisioneze din funcţie, pentru a păstra onoarea şi cinstea comunităţii maghiare din România.

 

2. Comitetul Etic al Consiliului Român pentru Publicitate a finalizat un raport pe care l-a trimis CNA in care stabileste ca publicitatea RMGC, omniprezenta in ultimele luni, “încalcă articolele 1.3 și 5.1 din Codul de Practică Publicitară elaborat de Consiliul Român pentru Publicitate (RAC)”. Cu alte cuvinte: este o reclama inselatoare. Toate detaliile le gasiti la Mihai Gotiu.

 

3. In perioada 12-14 august la Rosia Montana are loc editia a 6-a a FANFest.

Programul Festivalului il puteti consulta aici.

 

Tags: , , , , , , , ,

4 Responses to “77 de ONG-uri maghiare din Transilvania ii spun “NEM!” ministrului Kelemen”

  1. Sincer, mă gândesc să învăţ “maghiara”…Őszintén szólva, azt hiszem, hogy tanulni “magyar”… « Dispecer Says:

    […] vezi şi Transildania […]

  2. Adrian Says:

    Acolo nu sunt chiar TOATE detaliile. Lipseste informatia ca decizia nu e venita din neant. Judecata a fost facuta ca urmare a sesizarii ECOCIVICA si a neobositului militant ecologist Niculae Radulescu Dobrogea. Cum spunea domnia sa cu umor: “I-am corodat!” :))

  3. Ce caută Boc în China? « Dispecer Says:

    […] Nenea, Papornita, Roxana Iordache, Sfinx, Sifilica Blenorel, Supravietuitor, Teo Negura, Theodora, Transildania, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: