Recomandare

Va propun sa cititi un articol care mi-a placut foarte mult: “Putina teologie politica. Astazi, despre preistoria dreptului la rezistenta” semnat de Ruxandra Ivan.

Mai jos citez un scurt fragment, pentru a lectura articolul integral accesati linkul.

 

Curios este însă că multe din caracteristicile absolutismului monarhic descrise de Bodin par foarte actuale în peisajul politic de astăzi. De exemplu, regele este considerat a fi deasupra legilor pe care el însuși le dă după pofta inimii: el nu este legat de acestea și cu atât mai puțin de cele date de predecesorii săi. Tot acest suveran este și cel care împarte justiția, el fiind magistratul suprem. O concepție despre organizarea Statului pe care o regăsim și la președintele Băsescu (interviul de la TVR in 25 iulie 2011), care crede că șeful Statului se află „în vârful” puterilor executivă, legislativă și judecătorească.

Titularul suveranității în secolul al XVI-lea era regele. În secolul XX, titularul suveranității nu este președintele, ci Statul. Separația puterilor în Stat (doctrină dezvoltată începând cu sfârșitul secolului al XVII-lea) a difuzat suveranitatea către mai multe instituții, astfel încât puterea să nu mai poată fi personificată într-un singur individ și deci susceptibilă de a fi abuzată prin arbitrariul acestuia.”

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: