Ca pe vremea lui Pazvante Chioru in Romania anului de gratie 2011

Zeci de mii  de gospodarii din peste 2.000 de localitati sunt lipsite in anul 2011 de “luxul” curentului electri, potrivit unui raport citat de RRA. Aproape 100 de localitati sunt complet ne-electrificate!

Priza si becul lipsesc chiar si in unele gospodarii din mediul urban. Rufele se spala de mana, frigiderul sau alte aparate electrice indispensabile unui trai decent lipsind cu desavarsire.

La inceputul anului 2010 guvernul Boc anuntase cu surle si trambite ca va electrifica otate gospodariile si localitatile din Romania. Dupa un an si jumatate in care nu s-a intamplat nimic are loc o reevaluare care constata ca Electrica nu are fonduri destule, si se apeleaza la cautarea de parteneri privati (cel mai la moda pretext pentru a amana fara termen o anumita lucrare).

Foarte interesant mi se pare si topul judetelor cu cele mai multe gospodarii si localitati ne-electrificate: 1. Harghita (dupa 13 ani de guvernare directa sau indirecta a UDMR-ului) 2. Caras Severin 3. Alba (ambele judete “portocalii”) 4. Vaslui 5. Botosani 6. Brasov 7. Sibiu.

Se remarca densitatea mare de case fara curent din Transilvania si Banat, unde nu se traieste ca pe vremea lui Pazvante (caci nu au avut placerea), ci mai degraba ca pe vremea imparatesei Maria Tereza.

Potrivit datelor furnizate de Consiliul Judetean Cluj, si publicate de site-ul citynews.ro, in judetul Cluj nu mai putin de 9.000 de gospodarii s-ar afla in aceasta situatie (ceea ce face total implauzibila cifra totala de 60.000 de gospodarii la nivel national, avand in vedere ca Clujul nu se afla in top7).

Din pacate nu am gasit date la nivel national pentru situatia localitatilor fara racordare la o retea de apa si canalizare. Pentru judetul Cluj cifrele sunt escalofriante: nu mai putin de 64 de comune (fiecare compuse din mai multe sate) sunt fara apa si canalizare numai pe raza municipiului Cluj, iar acolo unde exista o retea aceasta are nevoie de lucrari de intretinere care nu s-au mai efectuat de mai multi ani sau de decenii intregi!

Nu putine dintre aceste localitati au un important potential turistic, care astfel nu poate fi pus in valoare.

Tags: , , , ,

3 Responses to “Ca pe vremea lui Pazvante Chioru in Romania anului de gratie 2011”

  1. Stefan Zoltan Marina Says:

    Evident, Liberalii, cu ai lor tradatori prin traditie, vor face o tara de vis. Sau RAI (nu televiziunea italiana), unde va curge laptele si mierea. Pe cand o lista (alba-neagra) cu tradatorii “liberali”? As incepe lista cu Valeriu si-mai-cum?

    Ca tot ne “intoarcem” in istorie (vezi Maria Tereza – Pazvante Chioru nu stiu pe unde a “domnit”), cum a fost cu rascoala din 1907? Nu cumva, liberalii si conservatorii, erau la putere (ciolan?). Gen. Averescu si cei 120 000 (?) soldati au tras in rasculati. – A se aprecia “efortul” liberalilor de a scoate la lumina adevarul cu privire la asasinatele din 1989. – Au fost ucisi mii de tarani. Cati au murit in puscarii nu se stie. Tanarul locotenent Ion Antonrscu, mai tarziu maresal (pentru aceste merite?) ar fi impuscat 12 tarani. Asta, asa, ca o paranteza “istorica”.

    De 20 de ani “democratici” aud (de la fiecare partid) ca nu vor decat “binele tarii”. Acest “bine” se vede din ce in ce mai greu. E din ce in ce mai mic. Liberalii, aidoma celorlalte partide, au reusit (fara efort, sau… da?) sa devina la fel de necredibili. As zice ca preocupati fiind cu cautatul paiului din ochii altora, inainte de a ridica piatra (sau bata) sa vedem daca, ea. bata (citeste, barna) nu cumva se afla in ochii nostri. Ca tot vorbim de ” performante” – Nu cumva si Liberalii au fost pe la guvernare? Cate autostrazi, cate “electrificari” au facut? Hai e-Liberarea! – Pentru tinerii care nu au facut armata la “ordin”: era strigatul de “lupta” al soldatilor (in termen) cand mai aveau o luna pana la eliberare. Din armata, nu…

    Concluzie: NICI UN PARTID “postdecembrist” nu a facut NIMIC pentru “tara si popor”. Ba, nu! Au facut, totusi, ceva – au facut praf si ce a (mai) ramas de pe urma comunistilor – SPERANTA. Cel mai mare asasinat! Pe vremea comunistilor mai exista, totusi, speranta, ca mai devrema sau mai tarziu, comunismul, va cadea.. Comunismul a cazut. Nu si comunistii, politrucii (citeste politicieni), cu efectul de magnet. Au atras pilitura. Traiasca pilitocratia!

  2. Adrian Says:

    Mi se pare firescsa gasim mai putina eletrificare tocmai in judetele astea pentru csunt printre cele cu multa zona montana si cu ce-a mai ramas din paduri. Prin rmare aici se mai gasesc si sate mai mult sau mai putin izolate sau in conditii dificile de teren

    • transildania Says:

      Mie nu mi se pare firesc ca in secolul 21 sa fie eneelectrificate sate, tocmai in zona de munte si cu potential turistic.
      Tocmai in judetele Alba, Caras, Sibiu, Brasov, Cluj sunt hidrocentrale chiar la munte, este curent din belsug, iar multe sate din apropiere nu beneficieaza de curent (este si cazul satelor din Cluj care se afla la 10 sau 20 de km de hidrocentrala). Nu cred ca e atat de greu de montant niste stalpi si cablu, Elvetienii au electrificat tot pana la 4500 de metri, austriecii la fel, si slovacii, sau slovenii care mai au munti inalti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: