Liberalii europeni, dreapta europeana

Revenind pe blog dupa o scurta pauza fortata, incep aceasta postare despre partidele liberale din Europa cu o stire care a trecut cam neobservata: eurodeputatul PNL Adina Valean a fost desemnata “cel mai influent parlamentar” din Parlamentul European. Distinctia a fost oferita de catre ONG-ul VoteWatch.eu, care, in urma monitorizarii voturilor din parlamentul european din ultimii ani, a constatat ca atunci cand doamna Valean a votat, in 90% din cazuri a votat cu majoritatea castigatoare. Sunt sigur ca in acest clasament si alti deputati liberali din Romania sau din alte tari s-au clasat pe locurile fruntase.

Am ales aceasta stire pentru ca, in opinia mea, ilustreaza foarte bine mai multe lucruri importante in legatura cu Alianta Liberalilor si Democratilor Europeni (ALDE):

In Parlamentul European niciun partid european nu detine singur o majoritate, niciunul dintre cele doua partide mai mari, popularii si social-democratii, nu-si poate impune singur pozitia, si nici nu exista o coalitie majoritara formala. Majoritatile sunt schimbatoare, se formeaza si se modifica frecvent in functie de subiectul supus votului aflat pe ordinea de zi.

In pofida faptului ca nu este gruparea cea mai mare din PE, liberalii tin de multe ori in mana balanta puterii si o inclina in directia bunului simt.

In acest context, in Romania se promoveaza cu buna stiinta o enorma minciuna: partidele liberale din Europa ar fi de stanga sau de centru-stanga. Aceasta dezinformare prinde radacini in Romania din cauza solului foarte prielnic, format din ignoranta cvasitotala a lucrurilor care se intampla peste granite, si esecul lamentabil al meseriasilor in domeniu, responsabili de o informare politica corecta in spatiul public: politologii, analistii si jurnalistii politici.

Chiar ieri presedintele a repetat aceasta afirmatie minicinoasa, citez: “Vreau sa stiti ca, in Europa, liberalii sunt de centru-stanga.

Nu e prima data cand el sau alti politruci, analisti sau jurnalisti inregimentati in aparatul de dezinformare portocaliu spun acest lucru. Foarte trist este faptul ca exista si in randurile PNL cativa care au aceasta convingere.

Sa privim doar cateva exemple:

– Unul dintre cele mai importante partide in cadrul ALDE este reprezentantul german FDP. A spune ca FDP-ul ar fi de stanga denota un singur lucru: ignoranta totala si absoluta a sistemului politic german, in cel mai bun caz. A irosi prea multe cuvinte pentru a demonstra acest lucru nici nu are sens.

– In Olanda VVD a fost la ultimele alegeri pentru prima data cel mai votat partid, liderul sau devenind prim ministrul unei coalitii de dreapta. La fel ca si in cazul FDP, orice asociere a VVD cu stanga nu face decat sa acopere de penibil pe cel care o emite o asemenea parere, indiferent daca el vorbeste in cunostinta de cauza sau nu, daca minte sau nu are niciun habar.

– In Marea Britanie, liberalii l-au adus la sefia guvernului pe conservatorul David Cameron intr-o coalitie de dreapta. Cu toate ca ar fi putut sustine si un guvern minoritar laburist. LibDems sunt campionii liberei competii si ai reformei legilor anacronice din domeniul constitutional si electoral. Daca liberalii din Anglia sau Germania au comis in ultimul timp anumite greseli costistoare atunci ele tin de cu totul alte aspecte decat orientarea lor politica si doctrinara.

– In Suedia partidul liberal membru in ALDE si ELDR este de cinci ani parte a coalitiei de dreapta “Alianta pentru Suedia” care a reusit performanta de a castiga doua alegeri consecutive impotriva social-democratilor, pana nu demult atot-puternici in Suedia.

– In Italia reprezentantul liberalilor europeni este partidul Italia dei Valori, care si-a facut un port stindard din lupta impotriva coruptiei. Acest partid a reusit o performanta absolut remarcabila la referendumul care a avut loc in Italia in urma cu o luna. Ca promotor a temei abrogarii imunitatii penale pentru demnitarii de varf – in speta Berlusconi, premierul penal care-si dorea imunitate in fata justitiei – Italia dei Valori a convins italienii sa mearga la referendum in proportie de peste 50%, validandu-l astfel, iar rezultatul votului a fost de 90% in favoarea liberalilor italieni si in defavoarea celui mai corupt politician italian. Nu spun ca nu ar fi pe placul unora din Romania ca lupta impotriva coruptiei sa fie considerata o tema de stanga, adevarul este insa cu totul altul.

– As mai putea da si mai multe exemple, insa vreau sa mai mentionez deocamdata unul singur, din Spania. Reprezentantul ALDE-ELDR din Spania este partidul Convergencia i Unio (CIU), alianta liberalilor si crestin-democratilor catalani. A castigat recentele alegeri regionale din Catalonia, guverneaza cea mai prospera regiune spaniola, si este singurul reprezentant autentic al dreptei in Catalonia. Popularii-populisti spanioli fiind cei care-si bazeaza campania electorala pe mesaje sovine la adresa tuturor romanilor care traiesc in Spania.

Si dupa ce am vazut cat de “centru-stanga” sunt partidele liberale europene, se vor mai gasi cativa care sa reproseze liberalilor europeni ca voteaza cateodata alaturi de social-democratii si verzii europeni, de parca sta i-ar face de stanga. Explicatia este foarte simpla: cum s-a dovedit cu prisos de exemple, popularii pretinsi de dreapta, au recurs (si in Italia, Ungaria, Romania sau chiar si in Franta, Germania si Anglia) la masuri de control politic asupra mass-media si a libertatii de opinie, de sugrumare a independentei justitiei si a altor institutii. Parlamentul european este foarte sensibil la aceste teme, din fericire. Daca parlamentarii populari fac scut in jurul acestor practici incompatibile cu democratia si statul de drept este problema lor, daca nici macar social-democratii europeni nu le aproba nu inseamna ca liberalii, care sunt primii in a apara aceste principii fundamentale, ar fi mai putin de dreapta.

As evidentia doar cateva demersuri liberale in legatura cu atacul la adresa institutiilor democratice perpetuate de guverne “populare”. Liberalii au fost cei mai vocali cand Berlusconi a atacat magistratii si independenta puterii judecatoresti in Italia. Liberalii din Parlamentul European, au atacat intentia pusa in practica de catre guvernul FIDESZ din Ungaria de a subordona toata mass media si online-ul din Ungaria, de a castra Curtea Constitutionala, si de a da Ungariei o Constitutie contrara principiilor liberale. In urma cu o luna in PE s-a votat o rezolutie care cerea guvernului maghiar sa recunoasca integritatea teritoriala a tarilor vecine, si sa lase instrumentalizarea in scopuri electorale a minoritatilor maghiare. Liberalii din ALDE au votat si au dat castig de cauza acestei rezolutii. Popularii din PPE, inclusiv pedelistii, au votat impreuna cu confratii lor sovini si populisti din Ungaria, impotriva respectarii integritatii teritoriale a Romaniei. Curat de dreapta!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

19 Responses to “Liberalii europeni, dreapta europeana”

  1. Bogdan Duca Says:

    Suna bine. Dar nu trebuie decat sa vizitam site-ul ALDE ca sa vedem acolo un discurs de stanga foarte coerent. ALDE nu e de stanga pentru ca ar vota si cu socialistii ci pentru ca are o agenda de stanga.

    • alex Says:

      Aveti dreptate. In anii 90 PNL a facut o mare greseala ca a intrat in Internationala liberala si in ALDE.

    • transildania Says:

      Ce agenda de stanga? Taxe mici, mediu de afaceri competitiv, sustinerea intreprinzatorilor, apararea statului de drept, independentei institutiilor, libertatii individuale si de expresie?

  2. Draghi Puterity Says:

    IMHO…

    Etichetele cu “dreapta” si “stanga” sunt oricum perimate. Ambele sunt atat de incarcate de conotatii propagandistice negative, incat o formatiune care isi asuma o astfel de eticheta e automat perceputa negativ.

    Ar fi mult mai util ca liberalii sa insiste in discursul lor pe ideea de libertate individuala, delimitandu-se in acelasi timp de fundamentalismul corporatist (care a confiscat deja eticheta de “neoliberal”) in timp ce social democratii ar trebui sa marseze pe ideea de dreptate sociala si egalitate de sanse fara a cadea in pacatul egalitarismului fortat.

  3. Arogantu' Says:

    De pe pagina cu documente – iti sugerez sa parcurgi (macar) pe acesta:

    Click to access FINAL%20STRATEGIC%20PROGRAMME_web.pdf

    De-abia dupa aceea s-ar putea discuta …
    Citez din pagina 4:
    “ALDE supports a strong competition policy that creates the appropriate environment to guarantee
    healthy competition from being undermined by anticompetitive practices, abuses of dominant
    position and state aid that contribute to distorting competition.”
    Este, cumva, ideea sprijinirii competitiei una ‘de stinga’ ?
    Asta ca sa dau un exemplu ‘tare’ … 🙂

  4. savulescugabriel Says:

    Trebuie lamurite o serie de afirmati: federatia liberala este ELDR, grupul parlamentar este ALDE. Partidele de centru-dreapta membre ELDR sunt numai trei: FDP, VVD si Ventre. Restul partidelor membre ELDR sunt de centru-stanga, care in functie de sistemul electoral candideaza alaturi de partidele socialdemocrate si/sau se afla in coalitii electorale cu partidele de stanga, inclusiv cu partidele postcomuniste. In PE nu exista stanga vs dreapta, proiectele se voteaza transpartinic. Exista proiecte legislative care se voteaza cu majoritati de centru si centru-dreapta si cu majoritati de centru si centru-stanga. Partide de dreapta, exista numai in seminare politologice, toate partide merg spre centru. Uniunea Crestindemocrata este de centru-stanga, fiindca promoveaza un rol arbitrar al statului in economie. Executivele Merkel au nationalizat si lichidat pe banda rulanta banci si intreprinderi private. Mai de curand am constatat faptul ca in sediile CDU au fost indepartate crucifixele, din motive de “discrimare religioasa”. Drept rasplata in randurile CDU se inscriu foarte multi musulmani. Exista un working-grup “Cercul Musulmanilor din CDU”. Din randul minoritatii turce in CDU activeaza doua platforme: un curent islamic papushat de catre AKP si un curent nationalist-panturc apropiat Partidului Nationalist Panturc MHP. Unicul partid crestindemocrat care nu a renuntat la crucifix este Uniunea Crestindemocrata din Bavaria CSU. Realitatea pe teren este complet diferita fata de pliantele colorate remise de Fundatia Konrad Adenauer.

    • transildania Says:

      Liberalii suedezi sunt de stanga? CiU e de stanga? Italia dei Valori care lupta impotriva coruptiei si pentru independenta justitiei e de stanga? Ce masuri de stanga au luat liberalii englezi?
      Berlusconi si Basescu sunt de parere ca aceste partide sunt de stanga, eu nu ma iau dupa ei, mai ales ca evidenta este cu totul alta.

  5. savulescugabriel Says:

    Cat priveste situatia Partidului Liberal din Germania, constat ca liderii partidului nu intreprind absolut nimic in scopul salvarii acestui partid. Rößler, este un baiat smart, simpatic, dar lipsit de carisma. Cand am aderat la FDP, liderul partidlui era Graf Lambsdorff. Il putem compara pe Rößler cu fostul presedinte al Internationalei Liberal, care a pus umarul la infiitarea Tinerilor Democrati din Ungaria FIDESZ, in mai 1988 la Budapesta? Iar secretarul-general este de negasit. Conducerea partidului nu a intreprins nimic asupra cazurilor de plagiate. In sondaje FDP se apropie de marja de eroare: 3%. In septembrie se vor desfasura alegeri locale in Saxonia Inferioara, Meckenburg-Vornpommern si Landul Berlin. In toate trei landuri, Partidul Liberal este masurat in sondaje la 3%. Sondajul Forsa – alegeri parlamentare: 3% (03.08.2011). Sondajul Forsa-alegeri regionale Landul Berlin 3% (01.08.2011). Sondajul Forsa – simulari alegeri parlamentare Landul Berlin: 3% (02.08.2011). Sursa informationala: “http://www.wahlrecht.de/umfragen/index.htm”. SI la bursa sondajelor politice Partidul Liberal este masurat la 3%. Landul Mecklemburg-Vornpommer: cotatiile FDP 3,3%. Landul Berlin: cotatiile FDP 3,3%. Atentie maxima la formatiuniile concurente: Freie Wähler 2,2% si Partidul LIbertatii 1,94%. Despre ultima formatiune voi scrie pe blog. Sursa informationala: “http://wahlfieber.at/”.

    • transildania Says:

      Problemele pe care le are FDP-ul sunt foarte acute, dar ele nu schimba faptul ca este si va ramane un partid de dreapta.
      La FDP este nevoie de mai multe reparatii, numai inlocuirea lui Westerwelle cu Rösler nu rezolva nimic.
      In acelasi timp se pot invata multe din situatia FDP-ului, care se va rezolva si ea mai devreme sau mai tarziu, pentru ca membrii FDP vor avea grija de asta.

  6. Draghi Puterity Says:

    @savulescugabriel

    Impartasesc parerea ta il legatura cu Lambsdorff vs. Rössler. Putea fi insa si mai rau, cu Westerwelle 😉

    Ce parere ai de Partidul Piratilor? Nu reprezinta si ei un partid liberal singurul care duce mai departe principiile liberalismului in epoca post-industriala?

    • transildania Says:

      Partidul Piratilor in opinia mea este inventia inteligenta facuta de cineva, pentru a anula voturile unor tineri zapaciti. Un Partid ca al Piratilor cu o singura tema nu va trece niciodata de pragul de 5%, asta inseamna ca toti cei care voteaza pentru ei voteaza deageaba.

  7. savulescugabriel Says:

    @Draghi. Westerwelle a fost un excelent lider de partid, in perioda cand acest partid sa aflat in opozitie, 1998-2009. Revenit la guvernare Westerwelle nu sa impus in fata lui Merkel. Rößler este un bun politician, dar este lipsit de carisma si acest lucru se resimte in sondaje. Ultma varianta ar fi un puci in partid, iesirea de guvernare si adoptarea platformei disidente a gruparii conduse de Schäffler. Partidul Piratilor, si aici ma refer la cel care activeaza in Germania, este format din fosti activisti socialdemocrati si partial din simpatizanti ai Miscarii Ecologiste, este un partid de stanga, care se axeaza exclusiv asupra libertatii de exprimare pe internet. Asa-zisele one-point-party dispar si apar.

  8. savulescugabriel Says:

    Revin din nou o serie de precizari. Campul actual ale federatiilor de partide este foarte complex. Este greu de gasit o “casa doctrinara” pentru PNL. PNL este full-membru al ELDR, dar platforma-program “Prin Noi Insine-ACUM” este compatibila atat cu manifestul ELDR, dar si cu cel al PPE, si partial cu cel al ECR. In cadrul PPE activeaza partide liberale sau care au fost infiintate cu ajutorul fundatiilor liberale, care insa au migrat la populari. Exemple: PO din Polonia, Nea Demokratia din Grecia, Partidul Socialdemocrat din Portugalia, FIDESZ, formatiune infiintata intr-o sala de facultate in mai 1988 la Budapesta si ajutata material si logistic de presedintele Internationalei Liberale, Graf Lambsdorff. Federatia ECR este profunda eurosceptica si cuprinde numai partide, care sau opus aderarii Romaniei in structuriile UE si NATO. ELDR cuprinde atat partide social-liberale, dar si conservatoare-liberale. D66 din Olanda, este un partid social-liberal, care se afla in opozitie fata de actualul guvern liberal-crestindemocrat. LibDem sa format din doua doua partide: factiunea de stanga din Liberal Party si disidenta laburista Social Democrat Party. Factiunea de dreapta din Liberal Party sa indreptat spre Conservative Party, unde activeaza ca platforma interna. IDV colaboreaza cu Partido Democratico, formatiune formata din fuziunea factiunii reformiste din Partidul Comunist Italian, din filiale ale defunctului partid-stat de stanga Partidul Socialist si din factiunea social-catolica desprinsa din partidul-stat de dreapta Democratia Cristiana. CIU este o alianta intre dreapta identitara regionalista catalana si crestindemocratii catalani, care insa nu se include in matricea de mai sus. Sa nu uitam ca majoritatea partidelor liberale membre ELDR au sprijinit PNL si in perioada cand acest partid era neparlamentar (1992-96) sau se afla in opozitie si se lupta cu un adversar politic inegal (2000-04) sau se lupta in transeele dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria (2007-08). Cert este ca PPE a sunat in perioada 2000-2004 la usa PNL si a curtat insistent acest partid, dar liderii de atunci Valeriu Stoica si Teodor Stolojan au refuzat net aderarea PNL la PPE. In cel mai fericit caz putem afirma ca ELDR si/sau ALDE reprezinta “centrul” politic, dar “dreapta” nu o reprezinta sub nicio forma si aceasta eticheta este refuzata in mod constant de catre liderii ALDE. Pe plan international federatiile de partide comprima atat stanga, dar si dreapta, si din motive de marketing politic doresc sa reprezinte centrul politic. O federatie de partide pur-sange de dreapta nu exista in realitate. Daca PNL se dezvolta in mod real la un scor peste 25%, atunci cu siguranta se va pune in discutie apartenenta la o federatie europeana. Dar pentru asta PNL trebuie sa obtina minim 30% in alegerile europene, fiindca acesta va fi baremul si masuratoarea intre partid-balama si partid catch-all-over cu orientare de centru si centru-dreapta.

  9. savulescugabriel Says:

    Italia del Valori, Lista Bonella-Panini, Partido Radicale Italiani sunt formatiuni social-liberale, care in functie de coloritul local candideaza pe listele PD, alaturi de postcomunistii-ecologisti Sinistra Ecologia Liberta, ramasitzele Partidului Socialist, Ecologistii de Stanga Verdi. Di Pietro a refuzat sa se alature aliantei de centru-dreapta NPI. Nuovo Polo per l’Italia este compus din urmatoarele formatiuni: Futuro e Liberta FLI (liberali), Alleanza per Italia API (social-liberali), Unione di Centro UdC (crestindemocrati). Intre FLI si PNL exista contacte la nivel inalt. In prezent NPI este reprezentat de catre 72 de deputati, 21 senatori si 10 europarlamentari. Membrii cotizanti: 284.000 (UdC + FLI). Despre aliante transpartinice stanga-centru-dreapta am scris pe blog: http://aliantadreptei.wordpress.com/2011/06/15/case-study-aliante-politice-stanga-centru-dreapta-udc-cdr-usl-npi-ares-update-25-07-2011/ Sondaj actual Italia: http://www.sondaitalia.com/2011/08/sondaggio-politico-elettorale-dempolis.html

    Cat priveste situatia FDP ea este dramatica. Forurile de conducere se intilnesc la finele lunii august si pe agenda de lucru nu figureaza nimic spectaculos. Liderii partidului au pierdut contactul cu celulele de baza. Alegerile din Berlin vor marca un dezastru pentru FDP. Se pare ca filiala locala este complet debusolata, membri sunt demoralizati si/se orienteaza spre diversiunea lui Wilders, asa-zisul Partid al Libertatii “Partei Die Freiheit”. In sondaje formatiunea este cotata la 2%, atat cat are nevoie sa fure de la FDP, pentru ca acest partid sa devina neparlamentar.

    Cine este Wilders? Un fost liberal VVD, din 1992 casatorit cu o unguroaica si un oponent feroce al aderarii Romaniei la UE. Este in permanenta miscare, azi la Rotterdam, maine la Ierusalim, poimaine la Berlin, etc, garziile de protectie consuma sute de mii de euro pe an si materialele de propaganda, panotajul si prezenta media al acestui partid sunt foarte bine organizate. Cine citeste printre randuri isi da seama ca suntem martorii unui actor politic, care isi joaca rolul foarte bine. Cine sta in spatele lui Wilders reiese din faptul ca in partidul lui Wilders, este inaltat steagul Israelului. Cine conduce formatiunea Partei die Freiheit (Partidul Libertatii)? Fostul ofiter NVA Stankiewicz, care in iulie 1989 a dezertat din fosta armata RDG, sa refugiat in Ungaria si in august 1989 a trecut impreuna cu alti cetateni granita in Austria. Un event regizat de miscarea pan-europeana condusa de Otto von Habsburg. Stankiewicz revine un an mai tarziu la Berlin si adera la CDU, urca in ierarhia politica si este ales pe listele CDU drept consilier local. Trec ani buni, in care Stankiewicz doarme in parlament, nu se remarca cu nimic, dar iarasi nimeni nu se leaga de el. Peste noapte se trezeste euroscepticismul in el, organizeaza un meeting cu mult tam-tam pentru Wilders si partidul se infiinteaza cu viteza luminii. Iar acestui partid i se acorda o atentie media prea suspecta.

    Cui bono? Raspunsul pe blog si dupa alegerile din Berlin.

  10. Piticul Prono Says:

    Am alergie la chestia asta cu dreapta si stanga. Care stanga e a diavolului si dreapta a lui Dumnezeu, ce luzari! Ca si in natura, si in politica echilibrul se atinge prin alternarea starilor: n mandat stanga, un mandat dreapta, un mandat stanga, un mandat dreapta. Asa sunt toate marile democratii, dar unii cu urdori la ochi prefera sa nu vada, nostalgici dupa vremuirle apuse. Nu incercati sa ma convingeti ca nu au fost guvernari bune, propsere si corecte si de stanga – ce-i drept in tarile civilizate, nu in tari in care se incearca sa se ascunda neperformanta politica prin gargara doctrinara.
    In al doilea rand tot inteleptii sforaie in barba ca PNL “nu e de dreapta”. Da’ ce aveti vreo nivela cu bula sa vedeti daca e dreapta sau de stanga ? Lasa-i sa ajunga la putere si ne lamurim DACA ADUC BUNASTARE TARII. Iar intre dreapta si stanga eu prefer centrul, ca e cel mai echilibrat. Va sfatuiesc sa dati un search pe Ioannidis, Pinochet, Salazar, Franco, sa completam un pic perspectiva “dreptei”. De acord, nimic nu se compara cu comunismul, dar poate cineva sa imi indice o dictatura liberala?
    Dedicatie Dlui Bogdan Duca: Sa amesteci politica cu religia e absurd, amesteci dieselul cu muzica simfonica. E chiar pacat, dar poate inteleg eu altfel noul testament. Religia este despre relatia omului cu Dumnezeu, politica este despre relatia omului cu alti oameni. Daca nu ma crezi, vezi Israel si Iran, ti se par OK ? Ce ma fascineaza la ortodocsi este ca religia lor nu iti intra in ochi, in gura, in nas, sau in orice alt orificiu lasat de doamne doamne. Daca vrei bine, daca nu, nu. Corect, daca chiar ei sunt cei adevarati, pana la uram tot ajungi la ei, nu trebuie sa iti intre in suflet. Ma scarbesc catolicii si neoprotestantii care isi demonstreaza superoritatea prin prin reltiaonarea la ortodocsi. Stii, noi nu facem asta, la noi e altfel, suntem mai cu mot. Imi sta be buze sa le dau raspunsul de cartier :”Nu zau, sa moara ma-ta”? Cum de te crezi tu mai bun ca mine? Mai citeste un pic din Biblia aia, poate nu vezi de nas … Insa specia de tupeisti ai sacrului incepe sa cangreneze si pe ortodocsi, din pacate. Inclusiv in versiune religios-politica, de parca deficitul de cont curent se echilbreaza prin post si rugaciune, nu prin munca. Ce-i drept la post ne-a cam pus tov Boc, ca munca nu e in stare sa o conduca.

  11. Stefan Zoltan Marina Says:

    Centru… stanga… centru-stanga… dreapta… dreaptaa… extrema dreapta… nu, extrema stanga… nu,nu,nu, la dreapta… Cee?… pe stanga?… ce cauta pe stanga cand locul lui e pe dreapta?… GOOOOL!… Nu, a fost hentz, a “atins” cu mana… A fost ofsaid… Care ofsaid?…. perfect valabil… a venit pe stanga, dreapta, dribling pe centru si… GOOOOOL-gol-gol-goool!… E gol.
    Cam asa arata “campionatul” poli-tichiei (de margaritar) europene.

  12. Liberalul Says:

    Nu stiu cat de importanta este definirea stangi sau a dreptei,dar eu am ceva de reprosat liberalilor,care cu certitudine tine de liberalism.Acest lucru se refera la circulatia fortei de munca.Vad ca se pune accent pe circulatia fortei de munca dintr-un stat in altul, dar nimic nu se pomeneste de libertatea muncitorului “de a se muta dupa o mosie pe alta”ca sa zic asa.Mai exact, de la introducerea in codul legislativ a conditionari concedieri muncitorilor de niste motive care difera de la stat la stat,circulatia muncitorilor de la o firma la alta,chiar si in interiorul aceluiasi stat, s-a diminuat mult.Mai explicit,oi avea eu dreptul sa-mi dau demisia cu speranta de a-mi gasi loc de munca la alta firma , dar aceasta speranta este mult erodatade faptul ca patroni de la celelalte firme vizate de mine nu au voie sa concedieze dupa bunul plac(adica sa isi exercite patronii libertatea de a cerceta si tatona oferta fortei de munca aflata pe piata). Binenteles ca lipsa de perspectiva ii afecteaza pe toti muncitorii, si asta inseamna ca toti sunt descurajati de mutarea la alta firma, cea ce duce si mai mult la erodarea sperantei de a-mi gasi un alt loc de munca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: