Informatii pentru liberalii din diaspora

Obligatia minima a fiecarui simpatizant liberal (sau social-democrat) din diaspora este de a avea un pasaport valabil pentru a putea vota. Contrar perceptiei generale actualizarea pasaportului este foarte simpla si nebirocratica.

In ultimele luni mi s-au adresat direct sau indirect mai multe intrebari venite din partea unor simpatizanti liberali din diaspora, referitoare la procedura de vot in diaspora, si ce este de facut pentru a putea vota.

Multa lume nu stie ce e de facut si cat de usor e sa sa-ti scoti pasaportul si sa-ti indeplinesti atributiile de catean. Cu toate astea, si cu toate ca diapora liberala nu a fost organizata la ultimele alegeri, rezultatul electoral liberal in diaspora a fost cu mult peste media nationala in multe circumscriptii si ambasade. Acest scor nu poate decat sa creasca.

* Pentru a vota (la alegeri parlamentare, prezidentiale, europarlamentare si la referendum) cetatenii romani care traiesc cu domiciliul stabil in alte tari au nevoie de un pasaport valabil. Este vorba de pasaportul pentru cetateni romani cu domiciliul in strainatate. Acest pasaport le este de ajutor si pentru alte formalitati.

* Oricine este nascut in Romania, sau este descendent al unui cetateanroman, este in mod automat un cetatean Roman si are dreptul sa detina un pasaport roman. acest lucru este valabil, indiferent de cat timp a trecut de la expirarea ultimului pasaport, si chiar in caz ca parsoana nu a detinut niciodata un pasaport.

* Unele persoane care sunt si cetatene ale statului in care domiciliaza au temeri ca dobandirea pasaportului romanesc le va afecta cetatenia pe care o detin. Aceste temeri sunt total nefondate. Dubla cetatenie este acceptata in UE de catre toate statele, iar oficialitatile din tara de domiciliu nici nu sunt interesate daca persoana este cetateana a altui stat UE.

* Multi romani din diaspora care au trecut pe la serviciul pasapoarte in anii ’90, sau la inceputul decadei trecute, au ramas traumatizati din cauza cozilor, birocratiei excesive, sicanelor, si cererilor ascunse de mita din partea functionarilor. Va pot asigura din prprie experienta ca aceste lucruri s-au schimbat radical, in bine. La serviciile de pasapoarte nu mai sunt cozi, personalul este amabil, iar procedura este rapida, si nebirocratica. Nu este nevoie de completarea niciunui formular, functionarul face acest lucru pe calculator in 10 minute. Nu este nevoie nici de poze de pasaport, acestea sunt facute acolo la fata locului.

* Cine merge din start cu hartiile necesare la serviciul de pasapoarte nu trebuie sa stea mai mult de 20 de minute acolo pentru a-si cere pasaportul.

Actele necesare sunt urmatoarele:

– certificat de nastere in original si doua copii

– pentru cei casatoriti un certificat de casatorie

– ultimul pasaport romanesc (daca exista) in original

– pasaportul din tara de domiciliu, sau un act de identitate in lipsa lui

– o chitanta pentru plata taxei pentru pasaport, care a fost platita in prealabil. Taxa pentru pasaport se plateste inaintea depunerii actelor la orice filiala CEC. Important pentru cei cu domiciliul in strainatate e sa mentioneze ca doresc sa plateasca taxa pentru pasaportul de cetatean cu domiciliul in strainatate.

(Pentru cei care nu mai au certificatul de nastere in original: il pot obtine la primaria care a emis primul lor certificat de nastere intr-o procedura care nu dureaza mai mult de un sfert de ora.)

* Pentru ca pasaportul contine elemente noi de securitate el nu mai poate fi emis pe loc, el se face la bucuresti si este gata in circa doua saptamani.  Recomand celor care vin in Romania o data sau de doua ori pe an, sa-si depuna cererea, si sa-si ridice pasaportul cu ocazia urmatoarei vizite in tara. Pasaportul poate fi ridicat si de alta persoana prin inputernicire.

* Toate informatiile necesare se regasesc si in acest link, pe site-ul Serviciului de pasapoarte, in coloana din stanga.

*Adresele si numerele de telefon ale birourilor de pasaporate se gasesc in acest link.

* Adresele si numerele de telefon ale ambasadelor, care emit si ele pasapoarte, se gasesc aici.

Nu pot decat sa incurajez pe toti liberalii din afara tarii, care inca nu au facut acest lucru, sa-si depuna actele si sa-si scoata cat mai repede noul pasaport romanesc.

 

Advertisements

Tags: ,

3 Responses to “Informatii pentru liberalii din diaspora”

 1. Rational Idealist Says:

  O postare utila.
  Dar ai incheiat cu o fraza despre “noul pasaport” punand o poza cu cel vechi :-).
  Cel ‘nou’ (de fapt, nu chiar atat de nou pentru ca a fost introdus de aproape doi ani) arata asa: http://images.ookaboo.com/photo/s/Pasaport_biometric_s.jpg

  • transildania Says:

   😀 Stiiu! Am cautat pentru postare o poza cu pasaportul nou (cu chip), dar nu am gasit una satisfacatoare, fiind in graba am ales-o pe asta 😀

 2. Informatii pentru liberalii din Diaspora « ALIANTA DREPTEI Says:

  […] Autor: Transildania […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: