Prin Muntii Vladeasa, alaturi de echipa CICCR

Ieri am intreprins o mica excursie in trei. Destinatia: Muntii Vladeasa, unde echipa de arheologi ai Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului (CICCR) a inceput cautarea ramasitelor pamantesti ale fratilor Susman, luptatori anticomunisti arsi de vii intr-o sura in februarie 1958, dupa ce au reusit sa supravietuiasca mai bine de 10 ani in Muntii Vladeasa.

Dupa un urcus prin padurile si poienile care marginesc satul Tranisu (judetul Cluj) am ajuns in apropierea varfului, in locul in care s-au efectuat primele sapaturi. Ieri, echipa arheologilor lui Marius Oprea nu avusese inca succes. Ca de obicei sarcina ei echivaleaza cu cautarea acului in carul cu fan. Cu toate acestea echipa CICCR a reusit in multe cazuri sa gaseasca acest ac, si sa redea familiilor victimelor ramasitele pamantesti. Sapaturile arheologilor vor continua astazi si in zilele urmatoare, si sper sa fie incununate de succes.

Munca arheologilor CICCR este extrem de migaloasa, si ingreunata de lipsa de informatii si de urme. Este mai grea decat cea a unui detectiv, si este efectuata de o mana de arheologi in mare parte voluntari. Cu toate acestea CICCR are nevoie de fonduri, intrucat nu este finantat decat din sponsorizari, si nu dispune de zeci de milioane de lei ca si institutul guvernului.

Fiecare leu donat este binevenit si cheltuit exclusiv in scopul investigarii crimelor comunismului si deshumarii victimelor. Mai jos (sau in acest link) gasiti datele necesare pentru a sprijini acrivitatea lui Marius Oprea si a echipei sale.

Advertisements

Tags: , , , , ,

8 Responses to “Prin Muntii Vladeasa, alaturi de echipa CICCR”

 1. Lilick Says:

  Cu cine ai mai fost? 🙂

 2. Garcia Muerte Says:

  Munca este foarte laborioasa deoarece atunci cand inca mai existau supravietuitori ai temnitelor comuniste (din pacate in ziua de azi sunt tot mai putini si cu memoria destul de alterata de patina timpului) nu s-au inteprins cercetari de profunzime, interdisciplinare (socio-istorie, de exemplu), care sa dea indicii despre locul unde se gasesc ramasitele pamantesti ale celor care au fost ucisi in primele doua decenii de comunism din Romania. Vorbim de Iuliu Maniu la modul superlativ, dar habar nu avem unde a fost ingropat trupul lui, atunci cand a cedat datorita barabariilor indurate. Si oare cati altii nu se regasesc in aceasta situatie? Cate familii nu stiu nici acum unde le sunt ingropati mortii? Salut contributia CICCR la cunoasterea Istoriei recente, insa, din punctul meu de vedere, statul roman a ramas corigent la aceasta materie. Am latrat condamnarea comunismului, s-au castigat alegeri in numele opozitiei la bolsevism, si…?

  • transildania Says:

   Ai dreptate, daca aceasta munca s-ar fi inceput in 1990 sau cel tarziu in 1996 cu sprijinul tuturor institutiilor, inclusiv al facultatilor de istorie si arheologie (al caror domeniu de activitate este de fapt), atunci multe chestiuni s-ar fi rezolvat mai repede si mai usor. Acum foarte putini martori mai sunt in viata, iar marturia lor este una aproximativa avand in vedere ca la vremea aceea multi dintre ei erau copii.
   Faptul ca Iuliu Maniu nu are un mormant, si ramasitele sale nu au fost inca gasite constituie un scandal national, insa ilustreaza perfect modul in care ne tratam istoria si valorile.
   Chiar si acum s-ar putea face mai mult, insa institutul guvernamental dotat cu fonduri uriase, cel al lui Tismaneanu, nu face nimic in acest scop.

 3. adrian Says:

  sper ca nu se apuca sa sape direct pe coclauri ci au macar un aparat electro-magnetic, cum au geologii, ca sa determine zonele de umplutura

  • transildania Says:

   Ieri nu cred ca foloseau un asemenea aparat. Si cu un asemenea aparat ar fi foarte greu, avand in vedere ariile extinse care teoretic ar fi de cercetat. Asa ei totusi trebuie sa se bazeze pe anumite marturii, pe anumite repere indicate de martori.

 4. Paul-Sorin Tiţa Says:

  Aşa de rău îmi pare că nu am venit şi eu :(( Să ne dai de ştire cum merg căutările. Poate faci şi un live tweeting de acolo 😉

  • transildania Says:

   Imi pare rau ca nu am stiut, sa-ti fi zis. Eu am fost doar ieri acolo, nu stau tot timpul cu ei. Din cate stiu insa ei mai raman acolo pana dumineca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: