“Presedinta” in vizita in Romania – Poate invatam ceva din Constitutia Elvetiei

Elvetia este una dintre cele mai vechi si consolidate democratii din Europa. Niciodata acolo nu a ajuns la putere vreun politician autoritar, ca sa nu mai vorbim de dictatura.

Acest lucru se datoreaza Constitutiei Elvetiene, care, conceputa din start a fi una democratica, si pastrata neschimbata de foarte multa vreme, impiedica orice concentrare de putere in mana unei singure persoane.

 

Elvetia nu are nici “sef de stat” nici “sef de guvern”.

 

Presedinta Elvetiei care se afla acum in Romania nu este de fapt un “sef de stat”. Executivul elvetian, denumit Consiliul Federal, este compus din sapte Consilieri (practic ministrii). Acestia sunt alesi de catre parlament cu majoritate de voturi, si provin din patru pana la cinci partide diferite.

Presdinta federala, doamna Calmy-Rey, este aleasa pentru un mandat de un singur an, in fruntea Consiliului Federal, de catre Parlament, din randul Consilierilor Federali. Functia de presedinte trece astfel de la un consilier la altul, de la un partid la altul prin principiul rotatiei. Presedinta sau presedintele este un primus inter pares, ea sau el  nu are mai multa putere executiva decat ceilalti sase Consilieri Federali-ministri. Deciziile executive se iau in cadrul Consiliului cu majoritate de voturi, iar presedinta are un vot ca toti ceilalti consilieri. Doar in caz de paritate votul ei este decisiv.

 

Parlamentul Elvetiei este ales prin reprezentare proportionala. Niciodata nu le-a trecut elevetienilor prin cap sa introduca aberatia uninominala. Astfel, parlamentul elvetian fortele politice sunt reprezentate exact in ponderea in care au fost votate de catre cetateni.

 

Poate se afla mai multe si pe malurile Dambovitei despre modelul elvetian, un sistem parlamentar, cu reprezentare proportionala, descentralizat, cu elemente autentice de democratie directa, care s-a dovedit a fi unul dintre cele mai stabile si de succes sisteme politice din Europa.

 

 

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: