“Tradatorii” iau atitudine

Chiar daca ar fi fost “doar” un atac la Regele Mihai ar fi fost foarte grav. Afirmatiile publice ale presedintelui de la B1TV au fost inca mult mai mult decat atat: acuzatiile de “tradator al interesului national”, “sluga la rusi” si criminal, responsabil de genocid, au fost completate de o apologie a regimului dictatorial fascist antonescian (calificat drept o “valoare”), o rastalmacire gravisma, criminala a adevarului istoric, si de cel mai josnic atac posibil la adresa istoriografiei si a valorilor democratice. (Se mai poate mentiona si ipocrizia crasa, manifesta atunci cand un descendent ilegitim al regelui Carol II, care a abdicat de doua ori -nu o singura data si cu pistolul la tampla- dupa ce  a distrus democratia si Constitutia in Romania, este considerat de catre presedinte drept ceea ce nu este: membru al Casei Regale. Se mai poate mentiona si faptul ca aceste afirmatii reprezinta o rupere in bucati si o aruncare la maculatura a raportului comisiei prezidentiale pentru condamnarea comunismului, chiar de catre cel care i-a dat citire din cea mai inalta functie in stat in anul 2006).

Din fericire societatea civila din Romania a luat atitudine fata de aceasta insulta fara precedent. La Cluj un grup de cetateni -in adevaratul sens al cuvantului- a protestat pasnic si spontan purtand tricouri albe in centrul orasului, in pofida vremii nepotrivite. Mai multe detalii aici.

La nivel national societetea civila a demarat un protest, in forma unei scrisori deschise care asteapta ca mai multi semnatari sa se alature acestui demers civic. Mai jos gasiti textul demersului, daca doriti sa il semnati si sa consultati lista provizorie a semnatarilor aveti nevoie de un cont pe Facebook si trebuie a intrati aici. Daca nu aveti un cont pe Facebook, puteti semna aici.

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, din 22 iunie 2011, în care se combinau neadevăruri şi insulte la adresa Majestăţii Sale Regelui Mihai, i-a revoltat pe mulţi români, indiferent dacă au opţiuni republicane sau regaliste. Cei care îl privesc pe Rege ca pe o personalitate a istoriei românilor, ca pe un model de moralitate sau chiar ca pe un conducător legitim s-au simțit ultragiați de afirmațiile domnului Traian Băsescu.

Mâhnit de lipsa de reacție a multora dintre cei care se legitimau, în anii ’90, prin ataşamentul faţă de figura nepătată a Regelui, tânărul istoric Filip Lucian Iorga a dat publicității un manifest. Acesta pornește de la o logică de bun simț: dacă MS Regele Mihai este un ”trădător” al interesului național, în viziunea președintelui României, atunci orice român ar trebui să se mândrească dacă regimul Băsescu îl va considera un  ”trădător”. 

Fostul deputat Horațiu Buzatu s-a declarat imediat ”un trădător” și a trimis scrisoarea mai multor personalități ale vieții publice. Până acum, s-au declarat ”trădători” ai interesului național exprimat de Traian Băsescu: istoricul Adrian Cioroianu, regizorul Mircea Cornișteanu, director al Teatrului Național din Craiova, scriitorul Mihai Firică , Adrian Miuțescu, inginer, fost deputat, Dan Piroi, Vasi Băescu și Lorena Topcsov de la Asociația „Regele este Patria”, Marcel Răduț-Seliște – preot ortodox și publicist, Ioan Turculeanu, decanul Baroului de Avocați Dolj, Horia Uioreanu – inginer, deputat PNL de Cluj și  Horațiu Buzatu – arhitect,  fost deputat.

”Prin memorie, ne vom recăpăta identitatea, iar plusul de identitate ne va ajuta să ne reamintim, ca societate, ce înseamnă demnitatea naţională, se mai arată în manifest. Acea demnitate care, fără să se manifeste agresiv, nu va mai permite niciunui reprezentant ales să batjocorească simbolurile şi valorile profunde ale naţiunii.

Până atunci, atâta timp cât preşedintele României îşi permite să-i adreseze M.S. Regelui Mihai I epitete ca acela de „trădător”, nu dorim decât să ne alăturăm Regelui, cu modestie dar şi cu hotărârea de a încerca să împiedicăm, pe viitor, astfel de derapaje. Dacă pentru asta vom fi, la rândul nostru, consideraţi „trădători”, ne declarăm încă de pe acum vinovaţi. Nimic nu ne-ar bucura mai mult decât ca, trădând minciuna, iresponsabilitatea şi proasta-creştere, să rămânem fideli adevărului, simţului răspunderii şi bunului-simţ”.

Cei care se consideră ”trădători” ai regimului Băsescu pot să se alăture acestui demers trimițând un comentariu pe DeCe News sau semnând pe blogurile inițiatorilor.

*        *        *

Protestul „trădătorilor”

Declaraţia inacceptabilă a preşedintelui Traian Băsescu din 22 iunie 2011, în care se combinau neadevăruri şi insulte la adresa Majestăţii Sale Regelui Mihai, ne-a revoltat pe foarte mulţi dintre noi, indiferent dacă avem opţiuni republicane sau regaliste, dacă îl privim pe Rege ca pe o personalitate a istoriei românilor, ca pe un model de moralitate sau chiar ca pe conducătorul legitim al românilor. Pentru o clipă, şocanta declaraţie a preşedintelui i-a unit pe români în revoltă şi consternare, dincolo de orice separări ideologice.

          Dacă am începe aici să contrazicem, cu argumente istorice, afirmaţiile preşedintelui, ar însemna că aceste afirmaţii ar avea vreo valoare şi vreo relevenţă istorică. Oricine şi-a învăţat lecţia de istorie şi oricine are mintea deschisă ar trebui să ştie că M.S. Regele Mihai a domnit în timpuri grele, pe timp de război; că mareşalul Antonescu a fost „conducător al statului”, învestit cu puteri absolute, şi nu doar „prim-ministru” şi că toate deciziile în legătură cu exterminarea evreilor şi a ţiganilor au fost luate de acesta, fără consultarea Regelui; că Regele Mihai şi Regina-Mamă Elena au fost omagiaţi de comunitatea evreiască pentru rolul avut în salvarea a sute de vieţi; că Actul de la 23 august 1944, prin care România a ieşit din alianţa cu Germania şi s-a alăturat alianţei antihitleriste, a fost un act de curaj personal al Regelui, care şi-a pus viaţa în pericol şi care, prin gestul lui, a scurtat cel de-al Doilea Război Mondial cu câteva luni şi a salvat zeci de mii de vieţi; că Regele a făcut tot ce i-a stat în putinţă (mergând până la „greva regală”), deşi fusese părăsit de puterile occidentale, pentru a rezista împotriva sovietizării şi a comunizării ţării, care se afla sub controlul armatei sovietice; că Regele şi-a riscat viaţa în fiecare zi în care s-a opus comuniştilor şi că nu a abdicat decât în urma şantajului lui Groza şi Gheorghiu-Dej, care l-au ameninţat că erau gata să omoare sute de tineri anticomunişti, în cazul în care Regele nu ar fi semnat actul de abdicare; că Regele nu a plecat cu niciun „tren plin de averi”, ci a muncit în exil pentru a-şi întreţine familia şi a continuat, în acelaşi timp, să se comporte ca un Rege, vorbind lumii libere despre ororile prin care trecea ţara; că după 1990 a suportat cu răbdare toate afronturile nemeritate care i s-au adus, din dorinţa de a se implica în procesul de integrare a României în NATO şi în Uniunea Europeană; că a avut mereu puterea să ierte, să fie discret şi să-şi servească ţara; că ne reprezintă şi astăzi cu cinste, fiind una dintre cele mai respectate personalităţi ale lumii.

„Logica” preşedintelui Băsescu este aiuritoare: M.S. Regele Mihai, ultimul bastion în faţa instalării prin forţă a regimului comunist, ar fi fost „sluga ruşilor”. În realitate, este evident că slugile şi trădătorii erau comuniştii care au vândut ţara Uniunii Sovietice şi care au mutilat România timp de câteva decenii, insinuând în fibra mentală a multor români, printr-o deşănţată propagandă, minciunile al căror purtător se face astăzi, din păcate, actualul preşedinte al României. Mai mult, aceste declaraţii sunt făcute de acelaşi preşedinte care acum câţiva ani se legitima prin invitarea Majestăţii Sale în Parlament, cu ocazia condamnării comunismului, ca regim „ilegitim şi criminal”. Probabil că, între timp, preşedintele s-a răzgândit şi în legătură cu acea condamnare.

Ar fi, credem, inutil să ne întrebăm care sunt motivele pentru care preşedintele a lansat aceste insulte: lipsă de informare, interese electorale, intenţii diversioniste, frustrări personale sau o obnubilare mentală de moment. Ieşirea prezidenţială nu surprinde decât prin toxicitatea ei fără precedent, nu şi prin noutatea tipului simplist, ilogic şi iresponsabil de abordare. Declaraţia din 22 iunie nu apare din neant, ea e construită pe un munte de alte insulte, neadevăruri şi bruşte răzgândiri sau „reevaluări”, aproape toate uitate sau trecute cu vederea în maximă viteză de „societatea civilă”.

Pentru a fi cinstiţi cu noi înşine, trebuie să admitem că nu doar preşedintele Băsescu este vinovat pentru felul iresponsabil în care preşedintele de azi al României calcă în picioare adevărul istoric, identitatea şi demnitatea naţională. Responsabili pentru aceste grave derapaje de la spiritul democratic şi de la bunul-simţ sunt şi acei „formatori de opinie” şi membri ai elitei intelectuale româneşti care au cauţionat în toţi aceşti ani un mod cu totul greşit şi nociv de a înţelege rolul şefului statului. Din păcate, mulţi dintre aceia care se legitimau, în anii ’90, prin ataşamentul faţă de figura nepătată a Regelui exilat, tac astăzi vinovat, tocmai atunci când unul dintre simbolurile României este terfelit de chiar acela care ar trebui să apere lucrurile şi oamenii preţioşi care ne definesc identitatea.

Nu avem naivitatea să credem că preşedintele Băsescu îşi va cere vreodată scuze pentru impardonabila declaraţie sau că va înţelege vreodată răul pe care l-a făcut, încercând să semene confuzie şi aruncând o nouă pată pe obrazul şi aşa destul de şifonat al ţării. Ca să nu mai vorbim de mascarada încurajării unui oarecare cetăţean Paul, în nefondatele sale pretenţii princiare. Ştim prea bine că istoria îl va reţine pe M.S. Regele Mihai ca pe un mare rege al românilor şi că îl va judeca aspru pe preşedintele care s-a vrut „jucător”, dar al cărui singur joc reuşit a fost cacealmaua (instituţională, politică, istorică). Această certitudine nu ne permite, însă, să rămânem inerţi la un astfel de act de agresiune împotriva valorilor celor mai preţioase ale comunităţii din care facem parte.

Acum, când Regele nostru (pentru că, fie că suntem regalişti sau republicani, Regele ne aparţine tuturor) se apropie de 90 de ani, e cazul să fim la înălţimea acestui moment, să ne bucurăm împreună şi să îi oferim M.S. Regelui Mihai, dar şi nouă înşine, darul nepreţuit al renaşterii vocii societăţii româneşti. Prin memorie, ne vom recăpăta identitatea, iar plusul de identitate ne va ajuta să ne reamintim, ca societate, ce înseamnă demnitatea naţională. Acea demnitate care, fără să se manifeste agresiv, nu va mai permite niciunui reprezentant ales să batjocorească simbolurile şi valorile profunde ale naţiunii.

Până atunci, atâta timp cât preşedintele României îşi permite să-i adreseze M.S. Regelui Mihai I epitete ca acela de „trădător”, nu dorim decât să ne alăturăm Regelui, cu modestie dar şi cu hotărârea de a încerca să împiedicăm, pe viitor, astfel de derapaje. Dacă pentru asta vom fi, la rândul nostru, consideraţi „trădători”, ne declarăm încă de pe acum vinovaţi. Nimic nu ne-ar bucura mai mult decât ca, trădând minciuna, iresponsabilitatea şi proasta-creştere, să rămânem fideli adevărului, simţului răspunderii şi bunului-simţ.”

Advertisements

5 Responses to ““Tradatorii” iau atitudine”

 1. Stefan Zoltan Marina Says:

  Base/scu/zati, dar nu eu… el a…
  Pana cand se vor strange semnaturi pentru trimiterea in decor a scandalagiului (asa a inceput si in Egipt), zic – “Hai eliberarea”!

 2. Cantemir Says:

  Regele a ales (atunci) sa iasa din istorie ca Severing si nu ca Floquet:
  http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/06/24/onoarea-la-romani/
  De aceea e urgisit, pe nedrept de lighioana politica de acum, care ar trada ca Iuda si tortura ca Turcanu.
  Daca ar fi pus iar in aceeasi situatie, Regele ar face altfel….varsta…

 3. Un demers Says:

  Societetea civila a demarat un protest. Foarte bine, dar de ce nu a făcut acest lucru când a fost insultat sau chiar ”lovit” poporul român?
  D`aia, că poporul român nu este rege și nu mai este nici suveran.

 4. valentin lungu Says:

  VIDEO ” Marsul rusinii impotriva tradatorului Basescu ” Cluj Napoca 25 iunie 2011 (Valentin Lungu & friends) http://valentinlungu.blogspot.com/2011/06/video-marsul-rusinii-impotriva.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: