Despre greva parlamentara

Mai multi politicieni sau comentatori aduc in ultima vreme in discutie greva parlamentara. Politicienii ca un fel de amenintare perceputa de ei ca atare. Iar comentatorii, cu aceeasi perceptie, ca un indemn sau repros la adresa parlamentarilor opozitiei, pe motto-ul: “De ce nu aveti curajul sa va dati mai repede demisia in bloc din Parlament ca sa le-o aratati astora?”.

 

Aceasta perceptie e profund gresita din mai multe motive. Le voi enumera doar pe cele mai importante.

 

1. Parlamentul este instiutia fundamentala a democratiei. Oriunde in lume, dar si in Romania, chiar daca mai mult in textul Constitutiei decat in fapt. Din principiu un parlamentar si un democrat nu are cum sa apere democratia decat in parlamnt, in care a fost ales, si in care a fost trimis sa reprezinte si sa apere cetatenii si democratia. Indiferent de conjuctura daca opozitia paraseste Parlamentul doar puterea se bucura, si nimeni altcineva.

 

2. Retragerea din Parlament a opozitiei ar facilita inca si mai multe fraude si incalcari ale legilor si regulamentelor, si mai nestingherite, nerusinate si nemonitorizate, din partea puterii, ar insemna practic un cec in alb pentru legi si fraude si mai monstruoase decat cele la care am fost martori pana acum.

 

3. Din punct de vedere legal, si nu numai, demisia parlamentarilor opozitiei ar avea consecinte multiple, complicate si foarte grave. S-ar organiza alegeri partiale in toate colegiile demisionarilor. Chiar daca probabilitatea este mare ca acestia sa le recastige pe toate, prin asta nu se castiga nimic. Cu siguranta vor fi parlamentari din opozitie care vor considera ca demisia este o greseala si nu vor face acest gest. Asta ar crea o scindare in randul opozitiei. Campania electorala ar costa bani care in acest caz chiar ar fi o risipa financiara pentru opozitie. Cu siguranta cel putin un candidat al puterii va pierde, ceea ce ar reduce numarul parlamentarilor din opozitia parlamentara.

 

4. Nu in ultimul rand, din punct de vedere a imaginii, demisia din parlament ar insemna un gest greu de inteles si de explicat pentru majoritatea populatiei, si o sansa pentru putere de a acuza opozitia de neseriozitate, lasitate si lipsa de interes la participarea in legislativ.

 

Si in contextul consultarilor de la Cotroceni, a alocutiunilor prezidentiale din Parlament (urmatoarea va avea loc maine, luni) prezenta opozitiei mi se pare esentiala. Asa cum s-a dovedit la consultarile recente de la Cotroceni, evenimentul, oricat de diversionist ar fi fost in intentia lui Basescu, prin prezenta si argumentia fondata a lidrilor opozitiei, s-a intors impotriva initiatorului. La fel, in Parlament prezenta opozitiei este absolut necesara, si prin metode ingenioase de protest vizibil dar decent (pancarte sau tricouri inscriptionate) se poate transorma foarte usor intr-o victorie de imagine pentru opozitie.

 

3 Responses to “Despre greva parlamentara”

 1. adrian Says:

  Daca s-ar face greva parlamentara, in viitorul de aur basescian, parlamentarii vor fi catalogati “slugi la rusi”. Ar fi cam ca greva regala a Regelui Mihai. Am sentimentul ca la noi schimbarile nu se pot face decat ca-n decembrie ’89 iar lumea nu mai iese …

 2. Micawber Says:

  Foarte interesante observatiile dvs. Nu stiu daca greva parlamentara inseamna neaparat si demisia din parlament, ceea ce ar presupune alegeri partiale. In plus, in cazul in care puterea comite un abuz major (cum ar fi asumarea raspunderii pe o regionalizare din asta pompieristica, iar coalitia de la putere iese iar din sala etc. la votarea motiunii de cenzura) parca s-ar cere un gest mai spectaculos din partea opozitiei. Oricum, mi-as dori ca opozitia sa aiba o actiune mai coerenta si mai inteligenta la derapajele din ce in ce mai grave ale regimului actual.

 3. transildania Says:

  @Adrian, Micawber
  Cei care s-ar bucura si ar slta in sus de fericire daca opozitia ar intra in greva parlamentara ar fi basescu, roberta, voinescu si toti portocaliii.
  I-ar fi placut si lui Hitler ca opozitia democrata germana sa paraseasca Reichstag-ul, atunci nu ar mai fi avut nevoie de o dubla frauda criminala la votul din Reichstag care a abrogat Constitutia democratica a Republicii “de la Weimat” si a dat puteri depline dictatorului.
  Si eu sunt de parere ca opozitia trebuie sa aiba mai multe fantezie in modul cum organizeaza protestul in parlament. Nu trebuie sa fie unul galagios, scandalos, ci demn dar vizibil, si bazat pe prezenta acolo si voturi impotriva propunerilor guvernului. Ceea ce e mai mult exceptie decat regula.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: