Alegerile anticipate – o solutie necesara

Liderii partidelor din opozitie au propus ieri la Cotroceni organizarea de alegeri anticipate, ca parte a unui set de solutii pentru iesirea din adanca criza economica politica si sociala. Mi se pare o solutie foarte utila si necesara. Argumentele pentru alegeri generale (parlamentare sau chiar si prezidentiale) anticipate sunt atat de numeroase si covarsitoare incat cu greu pot fi rezumate.

In Romania se intrunesc acum toate conditiile necesare pentru alegeri anticipate:

1. Criza economica prelungita, care afecteaza grav bunastarea mediului de afaceri, a antrepenorilor si a firmelor dar si a cetatenilor, este dublata de mai mult decat evidenta crasa incompetenta a guvernelor Boc in materie de a identifica si lua masuri utile pentru a redresa situatia. Efectele sunt deja mai mult decat dezastuoase, o prelungire a acestui status-quo pe o perioada de inca un an jumatate ar avea consecinte inca mult mai grave, un pericol si mai mare, oricat de greu ar fi el de imaginat.

2. Actuala guvernare este ilegitima si nedemocratica, in afara de a fi incompetenta. Nici cu ocazia alegerilor parlamentare din 2008, nici inainte sau dupa in vre-un moment, partidele care formeaza acum majoritatea parlamentara care sustine si a ales acest guvern, nu au fost votate de catre o majoritate. In 2008 au spus foarte clar: niciun guvern nu poate fi facut fara sprijinul PSD sau PNL, iar aceste doua partide ar putea forma si singure o coalitie guvernamentala. Peste 55% dinte alegatori, o majoritate clara, au votat pentru PSD sau PNL. Coalitia actuala a fost votata de cel mult 40% atunci. Guvernarea in actuala formula dupa 2009 a fost posibila doar prin racolarea unor parlamentari (tradatori infiltrati in randurile PNL si PSD), care si-au inselat alegatorii si au conttribuit la cea mai grava falsificare a unui rezultat de alegeri din ultimii 20 de ani. Doar alegerile anticipate pot pune capat in timp util acestei lipse de legitimitate, care se manifesta chiar indiferent de faptul ca partidele care formeaza actuala coalitie guvernamentala nu ar mai obtine acum nici 25% din voturi, iar in viitor probabil si mai putin.

3. Cel mai penibil argument impotriva alegerilor anticipate este cel care afirma ca alegerile anticipate ar fi echivalente cu o criza politica sau ca ar genera instabilitate. Cei care sustin acest lucru nu fac decat sa-si dea in vileag, deschis si in clar, convingerile autoritatare si antidemocratice care ii insufletesc.

Alegerile reprezinta esenta democratiei. ele intotdeauna sunt – cu conditia sa fie organizate pe legi electorale corecte si fara frauda – o solutie, si niciodata un element de criza sau instabilitate.

Peste tot in democratiile europene alegerile anticipate tin de normalitatea si firescul procesului democratic. Au loc mai ales in momente de criza, si in momente in care se acumuleaza condtiile prezente acum la noi. SUA este un exemplu constitutional la care se recurge des, si in mod neadecvat, pentru propune adoptarea in Romania a elementelor cele mai nepotrivite din constitutia si legislatia sa. La prima vedere s-ar putea spune ca in SUA nu exista alegeri anticipate. Corect, insa o minciuna prin omisiune: In SUA alegerile parlamentare  la termen au loc din doi in doi ani. Practic, fata de perioadele legislative normale din Europa, in SUA alegerile anticipate sunt permanente.

 

4. Cea mai scandaloasa stire a zilei de ieri este cea a votului fraudat din parlament, pe legea organica a pensiilor militarilor. Aceasta lege organica a trecut cu toate ca in parlament nu se afla numarul de parlamentari necesar pentru ca aceasta lege sa treaca. Nu este prima si nici ultima frauda din parlament. Chiar presedinta Camerei Deputatilor, Anastase si secretarul Voinescu au patronat toamna trecuta o frauda masiva la numararea unor voturi in parlament. Un argument in plus pentru ilegitimitatea acestei guvernari si pentru alegeri anticipate.

Advertisements

5 Responses to “Alegerile anticipate – o solutie necesara”

 1. Stefan Zoltan Marina Says:

  Cu voia sau fara voia voastra (vezi democratia de tip PDL) voi imparti comentariul meu pe trei Capitole si un Epilog

  Cap.1 Geneza, imperfectiuni, consecinte.
  Adam Si Eva, goi pusca in Rai, Desi beneficiau de climatizare Eco riguros dozata, in loc sa faca ceea ce ar fi fost firesc pentru un barbat si o femeie, ambii tineri si frumosi. se apuca sa manance un mar.Nu pere, cirese sau caise. Un mar. Si acela, interzis. Adica, inca de la facere s-au dovedit slabi, influentabili. Consecinta: homo politicus de mai tarziu s-a dovedit a fi slab si influentabil.

  Cap. 2. Politica in tarile cu democratie consolidata.
  Stiind ca politicianul (homo politicus) este slab si influentabil si ca prin deciziile sale, pote provoca, si provoaca, tot felul de crize, in acele tari s-au descoperit si implementat alegerile anticipate.

  Cap. 3. Politica in tarile cu democratia vraiste.
  In tara din arcul Carpato-Danubiano-Pontic, polticienii (vezi Geneza…) sunt la fel cu cei din tarile cu democratie consolidata. Specific local: in aceasta tara unii politicieni nu se multumesc doar cu fructul oprit. Iau tot copacul. Adica, il taie pur si simplu.

  Epilog. Concluzie.
  Categoric, alegerile anticipate sunt singura solutie de iesire din criza, dar… ma indoiesc ca ele, “anticipatele”, vor avea loc. Daca totusi vor avea loc, buletinele de vot vor fi “aranjate” in asa fel incat populatia sa nu inteleaga nimic. Daca totusi buletinele de vot vor fi pe intelesul tuturor, populatia va absenta masiv de la vot. E in firea acestui popor sa se planga, sa ceara, sa astepte (ce?), dar sa nu faca nimic (vezi si “para malaiata in gura lui Natafleata”). Pentru ca aceste “anticipate” sa aiba loc fara probleme, ar trebui scoasa populatia in strada (vezi lumea araba). Dar, ma tem ca iar vor iesi doar cateva sute, eventual mii. Mamaliga nu face explozie. Nu-mi amintiti de “revolutia” din 1989. Nu a fost REVOLUTIA NOASTRA.

  Personal, sustin ALEGERILE ANTICIPATE. TREBUIE AERISITA TARA.

 2. berenger Says:

  dincolo de vorbele gaunoase, doua sunt motivele pentru care useleul vrea alegeri anticipate in toamna:
  1. presiunea baronilor din teritoriu, cu atat mai mare acum cu cat reteta dragnea-mocanu de absorbtie a banilor europeni a expirat
  2. presiunea scaderii continue in intentia de vot, toamna fiind probabil ultimul moment cand useleul are o sansa sa castige alegerile (oricum, nu cu peste 50%)

 3. Rational Idealist Says:

  Basescu se declara acum foarte preocupat de asa-zisa stabilitate politica. Uita ca in vara lui 2005 presa insistent pentru alegeri anticipate in conditiile in care tara avea un guvern cu majoritate parlamentara clara, care era facea fata tocmai atunci unor inundatii catastrofale. Uita ca pe vremea CDR (din pozitia de ministru si tartor al PD) a provocat mai multe crize politice, inclusiv daramarea unui guvern sustinut de celelalte partide din coalitie. Uita ca in toamna lui 2009, pe varful crizei financiare, a lasat tara timp de mai multe luni fara un guvern legitim, refuzand sa lase o majoritate parlamentara de peste 60% sa formeze guvernul. Uita ca el insusi e un permanent factor de instabilitate, generand crize politice in serie – ultima e chiar cea cu reorganizarea teritoriala.
  S.a.m.d.
  Basescu traieste din crize. A invoca nevoia de stabilitate suna in gura lui ca juramintele de castitate ale unei matroane de bordel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: