Cristian Parvulescu despre uninominalul intru-n tur la parlamentare

Sursa: Spune Si Tu

Nota mea: uninominalul in doua tururi nu e cu nimic mai bun…

 

Cristian Pîrvulescu, analist politic şi preşedintele Pro Democraţia, crede că partidele se joacă cu focul, sunt iraţionale şi inconştiente, atunci când fac aceste propuneri.

 

Cristian Pîrvulescu: USL vrea să preia o ofensiva mediatică în raport cu PDL. Dar Traian Băsescu şi-a gândit ofensiva din vreme, iar strategia USL e riscantă, periculoasă pentru democraţie şi va încuraja tendinţele extremiste. Partidele se joacă cu focul, sunt iraţionale şi inconştiente

 

 „Este o propunere populistă. Suntem acum într-un fel de întrecere între PDL și Traian Băsescu, pe de o parte, și USL pe de altă parte, în  care fiecare vrea să facă propuneri care mai de care mai năstruşnice, pentru a putea atrage atenţia unui electorat, deja copleşit de problemele cotidiene şi debusolat de criză”, spune Cristian Pârvulescu.

 

Problema este că PSD şi PNL fac cu prea mare uşurinţă propuneri împotriva propriilor interese. Să fie vorba de naivitate? Să nu înţeleagă oare Ponta şi Antonescu în ce capcană intră?

 

“Cred că vor să creeze confuzie şi să preia ofensiva mediatică, în raport cu cei de la PDL, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru spuneşitu.ro. Pentru că, dacă Traian Băsescu şi-a dezvoltat un întreg sistem de atac, care se vede foarte clar că a fost gândit din vreme, (şi anume propunerile privind modificarea Constituţiei, propunerea privind regionalizarea, cea privind alegerea primarului într-un singur tur), atunci USL-ul răspunde în acelaşi fel, propunând lucruri care par să fie acceptate de către electorat, dar care nu pot decât să creeze confuzie în rândurile PDL-ului. Şi-acum o încercare este aceea de a pune în special PDL-ul într-o situaţie de defensivă. Acestă strategie este riscantă, periculoasă pentru democraţie şi nu va face decât să încurajeze tendinţele extremiste. Partidele se joacă cu focul, sunt iraţionale şi inconştiente”, spune analistul politic.

 

 Este împotriva intereselor PNL şi PSD să schimbe sistemul electoral

 

Pîrvulescu atrage atenţia că „este evident împotriva intereselor pe termen scurt şi mediu ale acestor partide (PNL şi PSD) să schimbe sistemul electoral, pentru că acesta rămâne imprevizibil. În plus, dacă la primari se va folosi sistemul într-un singur tur, cu majoritate relativă, atunci folosirea lui şi la parlamentare le creează foarte multe dificultăţi.

 

„Ca să nu mai vorbim despre consecinţele asupra democraţiei, pentru că, în momentul în care se introduce un sistem majoritar, se introduce o inegalitate inacceptabilă între cei care votează cu câştigătorul şi cei care nu votează cu el. Ceea ce înseamnă că principiul elementar al democraţiei, şi anume asigurarea egalităţii între cetăţeni, nu mai funcţionează. Pentru că nu mai poţi fi cetăţean, în momentul în care nu mai eşti reprezentat; reprezentat fiind doar cel care a votat cu câştigătorul”.

 

S-ar putea ca, din cauza acestei încercări a USL de a prelua ofensiva mediatică, partidele să fie nevoite să schimbe legile electorale şi să dea o lovitură de graţie democraţiei româneşti

 

Cristian Pîrvulescu este îngrijorat în legătură cu consecinţele pe care aceste propuneri le pot avea pentru democraţia românească. „Nu mai spun că ambele partide (PNL şi PSD) se află într-un total divorţ, în raport cu poziţia  partidelor europene de la care se revendică. Dar suntem aici în povestea ucenicului vrăjitor, pentru că odată ce au pornit vraja, n-au mai ştiut s-o oprească. S-ar putea ca partidele care cred că, propunând acest lucru, vor produce confuzii şi vor pune PDL-ul în defensivă, să ajungă toate, de comun acord, în mod ipocrit, că trebuie să schimbe legislaţia electorală în România şi, în felul acesta, să mai dea o lovitură democraţiei româneşti, atâta cât mai există ea”.

 

Consecinţele aplicării acestui sistem de vot pentru USL sunt greu de explicat. Introducerea sistemului bazat pe colegii uninominale, la alegerile din 2008, n-a schimbat comportamentul electoral. Comportamentul electoral se schimbă greu. USL se bazează pe nişte calcule, care arată că în momentul de faţă, cele două partide (PNL şi PSD) sunt înaintea PDL-ului, în majoritatea colegiilor din ţară şi că au şansa să câştige o majoritate absolută. Este o aritmetică de cea mai proastă factură, care nu are nicio legătură cu viziunea consensuală a democraţiei. Deci, nu este altceva decât aceeaşi viziune pe care Traian Băsescu a imprimat-o PDL-ului, preluată de opoziţie, care vrea în felul acesta să propună exact aceleaşi lucruri (ca PDL). Şi le numesc reforme. Or, acestea nu sunt reforme, sunt false reforme, care creeează mai multe probleme. Este regretabil că au ajuns să joace în felul acesta”, a mai precizat analistul.

 

Probabil, în calculele pe care şi le-au făcut, cei de la USL se bazează pe faptul că parlamentarii PDL nu vor reducerea numărului de parlamentari, nici alegeri dintr-un singur tur şi nici interzicerea migraţiei. În acest caz, totul ar rămâne la nivel de luptă pentru imagine. Acest calcul e profund greşit. În primul rând, pentru că nu poţi câştiga o luptă cu Băsescu şi PDL pe terenul populismului. Chiar dacă s-ar întâmpla aşa, USL şi mai ales PNL au mult de pierdut şi nimic de câştigat. Pentru că PNL a susţinut mereu alte principii, pentru că prevederile sunt diferite de ce  a susţinut anterior, pentru că îşi subminează consecvenţa, pentru că membrii PNL şi nici electoratul nu mai înţeleg nimic. În al doilea rând, s-a gândit cineva ce s-ar întâmpla dacă Traian Băsescu îi va determina pe pedelişti să dea verde acestor proiecte? Sau să propună altele la fel? Ce ar face atunci USL? Consecinţele ar fi foarte grave, iar cel mai mult au de pierdut, e uşor de ghicit, tot liberalii. Din naivitate, superficialitate, dintr-un calcul politic total greşit.

Advertisements

5 Responses to “Cristian Parvulescu despre uninominalul intru-n tur la parlamentare”

 1. adrian Says:

  …. o tara fara printipuri va sa zica ca nu le are …

 2. Sorin Cosoveanu Says:

  Solutia la populism? Mai mult populism, potrivit principiului “cui pe cui se scoate”! Deci … avem principii …. nu?!?

 3. Rational Idealist Says:

  Eh, doua tururi nu e totusi acelasi lucru cu un tur (legat de nota ta). Nu e doar o chestiune de nuanta.
  Sistemul in doua tururi (pe care l-am folosit si noi dintotdeauna de ex. la presedinte, ca doar nu era sa-l alegem proportional) are o oarecare legitimitate democratica, pe cand cel intr-un singur tur e o aberatie sinistra.

  • transildania Says:

   Ma refeream la alegerile parlamentare, nu la alegerile pentru presedinte, primar. (presedintii consiliilor judetene deja acum sunt alesi intr-un tur). Cu toate ca si presedintele poate fi ales de parlament, si primarii de consiliile locale, “ca in Marea Britanie” (ca e la moda zicala asta).

 4. gabi Says:

  Nu sunt de acord cu toate aberatiile actualei puteri care pentru a-si mentine locurile in Parlament si daca se mai poate cu dosare sa prosteasca electoratul abrutizat de toate problemele la care sunt supusi zi de zi atit siguranta zilei de maine cit si viitorul incert al copiilor, ce am putea face efectiv pentru a schimba felul in care nu mai reactioneaza nimeni,cum am putea inchega din nou societatea sa punem binele tuturor inaintea binelui personal si cum cei care isi “asuma” raspunderea in orice domeniu sa ajunga sa plateasca pentru toate prostiile care le fac,nu credeti ca pe langa societatea civila trebuie ca institutiile de ex.Academia Romana cu toti membrii ei sa ia atitudine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: