Ultimul atac PDL la adresa democratiei este uninominalul pentru alegerea consiliilor locale.
Preiau integral recenta postare a lui Lilick, care demonstreaza ce ar insemna uninominalul pentru consiliile locale dorit de PDL prin modificarea legii electorale pentru alegerile locale (nu doar in Bucuresti, pentru ca legea este pentru toate municipiiile , orasele si comunele):
“Pe langa desfiintarea sectoarelor ca subdiviziuni administrative cu personalitate proprie, centralizarea administratiei si indepartarea ei de cetatean, Legea Capitalei prevede un aspect despre care se vorbeste mai putin: alegerea uninominala a consilierilor municipali in 84 de colegii uninominale. Aceasta prevedere este de fapt miza Legii Capitalei, pentru ca numai datorita ei EU-PDL sau PDL-EU mai poate spera la realegerea unei noi majoritati portocalii in consiliul general, prin care sa fie controlati toti banii bucurestenilor. Sa facem un mic calcul si sa vedem de cate voturi ar avea nevoie PDL-EU pentru a castiga consiliul si a falsifica de fapt alegerile prin legea uninominala.
La ultimele alegeri locale, in Bucuresti, au votat circa 550.000 de alegatori. Impartind acest numar la 84, numarul colegiilor, rezulta ca in medie, intr-un colegiu, vor vota 6.550 de alegatori. Pentru a castiga majoritatea absoluta in consiliul municipal unic, este nevoie de victoria in maxim 45 de colegii (din 84 – desi si 43 ar putea ajunge, la limita), rezultatul in celelalte fiind absolut irelevant. Pentru a obtine o majoritate absoluta, de 51% in fiecare colegiu, este nevoie in medie de 3.340 de voturi (6.650 x 0,51). 3.340 multiplicat cu cele 45 de colegii necesare inseamna 150.300 de voturi, adica 27% din totalul voturilor la nivelul capitalei, pentru uninominalul in doua tururi.
Ar ajunge chiar de la 22% pana la 24% din voturi, adica in jur de 126.000, pentru uninominalul intr-un singur tur.
Ce inseamna 27% din totalitatea bucurestenilor cu drept de vot? Doar 8%. Ce ar insemna in cazul unui uninominal intr-un singur tur? Sub 7%! Da! Votul a 7% dintre bucuresteni (cumparati ieftin, ca sunt putini) ar putea impune majoritatea in Consiliul General. Si asta pe niste alegeri “aranjate” de PDL, cu colegii impartite pe spranceana, cu votantii derutati de numarul prea mare de colegii, mai putin dispusi sa se intereseze in ce colegiu au fost redistribuiti ca sa mearga la vot. Poate sa castige USL si 90% din voturi pe celalalte 39 de colegii. Va fi inutil… Si nu mai spun ca nu toate cele 45 de colegii trebuie sa aiba candidati PDL. Pot fi presarati in cateva colegii candidati independenti, candidati PP-DD sau UNPR, in asa fel incat lumea sa fie si mai derutata. Nu va preocupati de intrebarile pseudo-referendumului Elenei Udrea. Daca nu incepem sa informam serios asupra acestei probleme, va fi tragic.”
O singura completare:
Ceea ce este prevazut de PDL in Bucuresti priveste toata tara. Odata cu votarea “legii capitalei” urmeaza sa fie modificate si trei alte legi, printre care cea a legii electorale pentru alegerile locale, care este valabila in toata Romania.
Introducerea votului unonominal (legitim pentru alegerea unei singure persoane, primar, presedinte) pentru alegerea consililor sau a parlamentului este menita a distorsiona votul alegatorilor astfel incat votul majoritatii sa nu conteze si optiunile ei sa se regaseasca in opozitie. Uninominalul ar avea insa si multe alte implicatii negative. Cred ca a sosit momentul pentru o atitudine clara si transanta pe acest subiect.
16/04/2011 at 19:28 |
Tot incercam sa atragem atentia. Oare lumea nu intelege ca acest lucru afecteaza toata tara?
16/04/2011 at 19:39 |
Deocamdata nu prea intereseaza pe nimeni. Desigur, daca legea ar trece asa, si dupa ce si-ar fi produs efectele, toata lumea ar sari…
Sper insa ca nu se va ajunge acolo, deocamdata trebuie sa continuam sa atragem atentia.
16/04/2011 at 19:54 |
pe mine ma enerveaza cumplit demogogia lozincii conform careia uninominalul ar apropia alesul de alegator. o gogorita monumentala, efectul e de fapt invers. o diluare totala a responsabilitatii caci fiecare ales uninominal in parte poate arunca vina esecului asupra celuilalt atragand mereu atentia NUMAI asupra propriilor actiuni. votul pe lista de partid atrage atentia asupra raspunderii partidului, care transcende unui singur mandat al unui eventual “independent” care nu ar da satisfactie si ar fi, chipurile, “sanctionat” tura urmatoare. cu ce ma incalzeste “sanctiunea” in tura urmatoare a individului cu pricina dupa ce el si-a facut plinul si a lasat boacane in urma??? partidul, da – el poate fi sanctionat in acest mod caci el ca entitate va continua sa propuna candidati, el raspunde de selectia candidatilor pe care ii propune si suporta evident consecintele electorale. uninominalul anuleaza ideea de viata politica normala.
o mizerie generala …
17/04/2011 at 01:48 |
Exact asa e, o mare gogorita, responsabilizarea candidatului este in mana partidelor.
Un candidat uninominal poate trada partidul gasind ca pretext colegiul la care tine el atat. Pe urma isi umple buzunarele la putere, si i se gaseste un “colegiu sigur” unde oricine candideaza castiga. Sau se retrage. nu mai conteaza.
Ar mai fi si multe alte aspecte, faptul ca toti cei care nu voteaza castigatorul nu sunt reprezentati de nimeni in acel colegiu.
Nu exista niciun motiv pentru existenta a doar unui ales intr-un colegiu, din contra asta creaza doar un monopol.
Daca sunt mai multi alesi de circumscriptie, exista si o concurenta intre diferiti alesi, pentru problemele unui colegiu. Fiecare cetatean poate compara atitudinea alesilor, si se poate adresa acelui consilier in care are mai multa incredere.
17/04/2011 at 20:08 |
In tara in care hotul e negustor cinstit, PDL (si acolitii) a ridicat pe cele mai inalte culmi aceasta “negustorie”. Sunt neintrecuti. Si neinfricati. Suna frumos? Nu? Vremea vorbelor frumoase, mestesugite, oricat de bine intentionate ar fi, a trecut. Nu poti dobari un rinocer smintit cu vorba. Libia ar pute fi un model. Am zis, n-am dat cu bata. Nu inca.
18/04/2011 at 07:35 |
O fi Udrea pe cai mari momentan. Dar e departe de a se vedea si cu sacii in caruta.
Sa nu uitam momentul 2004 si schimbarea de regim. Nici atunci nu se vedea vreun petic de cer…
In alta ordine de idei, sa nu scapa din vedere ca omului simplu nu-i (mai) pasa si nu-l intereseaza. Mai mult. El nu vede atat de contrastant viata politica precum cei implicati. Pentru el, sunt mai putin “partide” si mai mult “politicieni”. Indiferent de culoare.
Depinde enorm de inteligenta partidelor din opozitie de a explica pe intelesul omului simplu cum il afecteaza pe el toata tarasenia.
18/04/2011 at 17:56 |
De acord. Multa lume nu se implica deloc politic, iar mare parte din restul are din pacate putina cultura politica.
Si eu cred ca mesajul politic trebuie dublat, pe langa mesajul academic este nevoie de o comunicare mai pe intelesul tuturor…
04/05/2011 at 12:50 |
[…] La putere cu 27% din voturi, in opozitie cu 60% din voturi, de ce … […]
04/05/2011 at 14:27 |
[…] La putere cu 27% din voturi, in opozitie cu 60% din voturi, de ce … […]
04/05/2011 at 14:32 |
[…] La putere cu 27% din voturi, in opozitie cu 60% din voturi, de ce … […]
15/05/2011 at 16:42 |
[…] La putere cu 27% din voturi, in opozitie cu 60% din voturi, de ce … […]
16/05/2011 at 12:21 |
[…] La putere cu 27% din voturi, in opozitie cu 60% din voturi, de ce … […]