Alte anomalii electorale si parlamentare

Legea electorala si regulamentele Parlamentului arata noi lacune (si nu sunt singurele). Cateva dintre ele ies in evidenta in ultimele zile.

1. Legea electorala, la care au lucrat timp de ani sute de parlamentari si zeci de experti din ONG-uri, nu prevede un lucru elementar: Succesiunia in caz de deces al unui parlamentar reprezentant al minoritatilor.

Din pacate, acum cateva luni, reprezentanta minoritatii macedoniene, Liana Dumitrescu, a decedat. Pentru ca parlamentarii minoritatilor acced in Parlament altfel decat ceilalti parlamentari, teoretic pentru succesiunea in parlament ar trebui sa aiba loc un scrutin la nivel national. De fapt, tot teoretic, un asemenea caz trebuia prevazut in legea electorala. Practic se renunta la succesiune si locul ramane vacant.

2. Acum cateva zile a decedat parlamentarul PSD Victor Surdu. Am citit cu mirare o stire potrivit careia Guvernul poate, dar nu este obligat, sa organizeze alegeri partiale. Eu sper sa nu fie asa, dar daca art fi adevarat ar fi inca o lacuna inadmisibila a legii electorale, si ar insemna ca Guvernul poate organiza alegeri partiale numai cand ii convine. Mentionez ca succesiunea in caz de deces nu trebuie neaparat organizata prin alegeri partiale (si cu atat mai putin uninominale intr-un singur tur, cel mai aberant si nedemocratic sistem electoral), ci prin prezenta pe lista de vot a unui inlocuitor din acelasi partid, un candidat rezerva care ia automat locul parlamentarului decedat.

3.  De mai bine de un an un parlamentar al opozitiei, senatorul PSD Catalin Voicu, este in arest “preventiv”, fara a fi trimis in judecata. In opinia mea unul dintre cele mai scandaloase abuzuri si un atac direct la adresa regulilor democratice sau ale justitiei. De un an opozitia este privata de un vot, iar prelungirea intemnitarii “preventive” a senatorului constituie un exercitiu demn de o dictatura. Daca senatorul Voicu intr-adevar ar fi un pericol public ar fi fost demult judecat. Un parlamentar prin natura functiei sau notorietatii pe care o detine nu ar trebui – intr-o democratie, ceea ce nu este cazul- arestat preventiv. Ar ajunge daca el si-ar pierde mandatul in cazul in care ar incalca interdictiile impuse de judecator. Orice altceva reprezinta un abuz, menit doar sa reduca numarul de voturi parlamentare.

4. Paralel cu cazul Voicu avem trei cazuri din arcul guvernamental. In cazul Pasat parlamentaul este trimis  in sfarsit in judecata, dar isi pastreaza liberatatea si dreptul de a vota in parlament. La fel in cazul Ridzi, care nu este trimisa in judecata, si acte premergatoare sunt amanate prin scutiri medicale ( mai mult sau mai putin fondate), si absente lungi din parlament, intrerupte de prezente la voturile cruciale.

5. Cazul cel mai cras este cel al deputatului PDL Cosmin Popescu. Acesta a fost condamnat definitiv si irevocabil la inchisoare cu suspendare, si ramane liber si cu drept de vot in Parlament!!!

“Ceva e putred in Danemarca” e un citat celebru. “Sunt foarte multe lucruri putrede in Romania, nu doar ceva” s-ar putea parafraza.

P.S. Aflu ca Elena Udrea si-a lansat campania pentru referendumul pe “Legea Capitalei” intre altele cu sloganul “Vrei sa iti alegi consilierul general uninominal si nu pe o lista de partid?”

Probabil este ultima incercare disperata de a folosi scrutinul uninominal (si inca intr-un singur tur!!) ca pseudo argument populist intr-o campanie.

Daca nici de aceasta data opozitia si ce a mai ramas din media si societatea civila nu informeaza cetateanul ce inseamna alegerea uninominala a membrilor unui consiliu (sau parlament) atunci bucurestenii merita sa traiasca pe propria piele experienta “Legii Capitalei”. Pentru a se lecui definitiv de uninominal.

Inainte de toate uninominalul majoritar este un sistem de vot pentru alegerea unei singure persoane (primar, presedinte), nu a unui consiliu local sau general, sau a unui parlament.

Daca acest sistem de vot ar fi aplicat pentru alegerea consiliului capitalei ar avea urmatoarele consecinte:

* Intre optiunile de vot si politice ale alegatorilor si configuratia consiliului general nu ar exista nicio legatura directa sau rationala. Majoritatea alegatorilor nu ar fi reprezentati in consiliu.

* PDL ar putea castiga majoritatea in noul consiliu si cu o minoritate de voturi (sa zicem 30%), iar majoritatea alegatorilor s-ar regasi in Opozitie.

* S-ar crea noi colegii electorale, foarte mici in comparatie chiar si cu sectoarele existente, in care un numar foarte mic de voturi ar alege un consilier. Aceste colegii pot fi modelate in asa fel incat sa favorizeze un anumit partid sau candidat. Toti cetatenii acelui colegiu ar fi reprezentati de un singur consilier, chiar daca nu l-au ales si nu a intrunit nici macar 50% din voturi.

* Oferta politica si electorala s-ar restrange si inainte si dupa alegeri. Partidele ar fi nevoite sa intre in aliante cu un candidat unic, iar alegatorii nu ar putea vota optiunea lor preferata, decat cu riscul ca votul lor sa nu conteze absolut deloc, ca si cum nu ar fi votat.

Votul uninominal pentru alegerea unui consiliu sau parlament este cel mai aberant si nedemocratic sistem de vot, unul in care o minoritate ajunge la putere, si in care o majoritate se gaseste in opozitie sau voteaza chiar deageaba, pentru ca votul nu e luat in calcul.

6 Responses to “Alte anomalii electorale si parlamentare”

 1. atitudini Says:

  La punctul 2, uita-te si la Consililul General din Bucuresti.

  Consilierii PRM si-au pierdut mandatul pentru ca au fost exclusi din partid.

  Dar ca sa se vacanteze locurile si sa intre urmatorii pe lista, trebuie urmata o procedura.

  Deocamdata, oamenii au contestat excluderea din partid in instanta si se judeca deja de mai bine de un an.

  Intre timp, PD-ul face majoritate cu respectivii.

 2. Chrysthyan Says:

  Salut!
  Inca nu dar o sa ma intalnesc.

 3. Stefan Zoltan Marina Says:

  In tara eternei spagi si a fascinantei hotii, singura lege cu adevarat coerenta este LEGEA FARADELEGII.

 4. Intrebarile de la referendumul din Bucuresti – ce s-a votat in Consiliul General « Un blog cu atitudine Says:

  […] mei, acestea sunt întrebările. Ăsta este “referendumul” lu’ […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: