Bani sunt destui, pentru gale de box si campanii de imagine

In vreme ce se inchid scoli si spitale iar personal medical este trimis pe drumuri se invoca din nou lipsa bailor si eficienta. Bine insa ca sunt destui bani publici, ai contribuabililor pentru boxeri si gale de box sponsorizate de ministerul Dezvoltarii si al Turismului…

Stiu ca Lucian Bute este o vedeta foarte populara in Romania, poate nu o sa-mi fac prieteni cu aceasta postare. Asta nu schimba cu nimic convingerea mea ca nu este jobul vreunui ministru sa sponsorizeze gale de box din bani publici. Si ca deturnarea de fonduri publice pentru ca un ministru sa-si faca o campanie de imagine alaturi de un campion de box este un act de coruptie.

Elena Udrea, sponsorul purtatorului de frunza Bute, anunta ca il aduce in Romania pentru o trosneala. Ca-i stie deja analiza stilul de lupta, si ca paruiala va face reclama Romaniei. Inca in toamna anului trecut se lauda ca are 75 de milioane de euro, fonduri “europene” desigur, pentru  a-l sponsoriza si pe Bute si ca “colaborarea între un mare sportiv şi un mare politician va fi de succes.”

Boxul pentru mine este cel mai corupt dar si, in acelasi timp, inutil si irelevant sport. Spun asta cu toata parerea de rau fata de fanii lui Bute sau cei care cred ca ar fi un motiv de mandrie ca avem un campion mondial la box.

Cu boxul o mana de impresari si promotori fac milioane de euro cu patru evenimente anuale, unde challangerii sunt alesi din start  de cele mai multe ori pentru a pierde. Daca nu o fac mai raman arbitrii pentru a influenta rezultatul.

In box exista patru federatii internationale si doi pana la patru campioni mondiali in acelas timp. Asta e ca si cum in fotbal pe langa Spania, campioana mondiala a FIFA, ar mai exista sa zicem Nigeria, campioana mondiala a FUFA, Columbia, campioana mondiala a FOFO, si Polonia, campioana mondiala a FIFI.

Se face mare caz din faptul ca Bute va juca un meci in Romania, si ca romanii ar trebui sa-i multumeasca cuiva din cauza asta.

Adevarul e ca oricand ar fi putut disputa o lupta in Romania daca ar fi vrut. Daca nu a facut-o e din cauza ca meciurile promotorilor americani sau canadieni trebuie sa se dispute la ora de maxima audienta pe continentul american pentru a incasa banii televiziunilor. Cu alte cuvinte, daca se disputa un meci acolo Bute si managerii lui incaseaza 5 milioane pe noapte, daca se disputa in Romania meciul poate numai un milion. Daca ar fi vrut ar fi putut si de unii singuri sa vina in Romania pentru un meci. Nu este insa scopul unui minister sa compenseze material din bani publici veniturile unui boxer, si a impresarilor sai. Sau poate asta e o politica genuina de dreapta si nu am aflat eu de ea.

Despre rolul acestui boxer ca purtator de reclama pentru turismul romanesc pot spune doar atat: cine crede ca luptele lui Bute sunt urmarite cu sufletul la gura in toata lumea se inseala. Este o vedeta in Romania sau Canada, dar in rest nu-l stie nimeni si nu-l vede nimeni. Banii publici investiti in el sunt o risipa in ce priveste promovarea turismului. Sunt bani (publici) investiti in campania de imagine personala a Elenei Udrea, si doar atat. In afara Romaniei sau Canadei meciurile sale nici nu sunt transmise.

Cateva cuvinte despre “fondurile europene”. E o moda noua la Bucuresti, oricand e vorba de bani aruncati pe geam sunt “fonduri europene” ( a se vedea si proiectul e-Romania, care costa jumatate de miliard de euro). Prin aceasta stratagema transparenta se incearca urmatoarele insinuari: “nu sunt banii vostrii, nu va faceti griji, sunt banii europenilor”; si “banii astia se pot cheltui doar in acest scop, daca nu-i cheltuim pentru asta nu-i avem deloc”.

Ambele sunt minciuni. Romania prin rata de absorbtie de sub 5% este un contributor net (nu beneficiar), toti banii de acolo sunt banii contribuabililor romani. Iar banii aceia ar putea fi cheltuiti mult mai eficient. In niciun caz UE nu cred ca aproba sponsorizarea unui meci de box, si daca ar afla de aceasta deturnare de fonsuri nu ar fi foarte fericita.

 

UPDATE

A scris si Catalin Tolontan pe tema asta. Potrivit primelor informatii Elena Udrea va pulveriza cel putin 1,5 de milioane de Euro din bani publici pe gala de box.

Advertisements

3 Responses to “Bani sunt destui, pentru gale de box si campanii de imagine”

 1. Piticul Prono Says:

  Domnul Traian Basescu exlica filozofia domnie sale prin 2007: “voturilegenerate sunt totul”. Nu mai trebuie sa ne mire nimic. Enfin, cred ca boxul este un sport prea nobil, la ce caractere vedem in acea zona cred ca ar fi trebuit sa organizeze lupte cu caini sau concursuri de otravire. In ceea ce o priveste pe domana Udrea, e cea-mai-tare-din-parcare. Poti crede pe cuvant un baiat de cartier, oricum ai privi problema, tot aia este.

  • transildania Says:

   Sa vedem cate voturi vor fi generate de parteneriatul Bute-Udrea. Am auzit si voci zicand ca si-au pierdut aprecierea pentru Bute din cauza implicarii sale politice. Udrea insinueaza deja si o cariera politca pentru Bute. Nu ar trebui sa ne miram daca Bute va fi candidat al PDL… ,pentru ca se pricepe, evident.

 2. transildania Says:

  http://www.tolo.ro/2011/04/12/gala-profesionista-cu-bani-de-la-amatori/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: