Ziua de nastere a Institului Liberal “I.C. Bratianu”

Astazi a avut loc un eveniment important: lansarea unei institutii de care PNL are mare nevoie, think tank-ul “Institutul Liberal ‘I.C. Bratianu’“.

Institutul se doreste a fi un for de dezbatere, cercetare, educatie si informare dedicat problematicii liberale clasice si contemporane precum si al culturii democratice in general, si isi propune sa adune in jurul sau cat mai multe personalitati din sfera liberalismului. Preocuparile sale vor fi orientate in mai multe directii: dezbaterea doctrinei liberale si a evolutiilor sale contemporane; analiza socio-culturala, economica si politici publice; analiza fenomenelor politice si internationale, probleme de securitate, analiza sistemului constitutional si legislativ, evolutia politicilor europene.”

Ce personalitati fac parte din Consiliul Director, din cel Stiintific, cine sunt Membri de Onoare,  cand si pe ce tema va avea loc prima dezbatere, toate aceste detalii le puteti afla la Lilick.

Din partea mea un “La multi Ani!” acestui Institut Liberal.

 

UPDATE

Parti din discursul pe care Crin Antonescu l-a tinut cu aceasta ocazie, citat in ziare.com:

Incercam cu aceasta ctitorie modesta sa injghebam un loc care sa nu fie anexat politicului propriu-zis in sens partinic, ci care sa se aseze ca un loc in care dezbaterea despre si intru liberalism sa apartina si celorlalti, care nu sunt politicieni practicanti (…)

Un sentiment contradictoriu ma incearca. M-am nascut, crescut, format intr-un regim totalitar reclamat de la stanga, cu retorica stangii, unde dreapta, fie ca si formula, era nomina odiosa (…) Astazi, de o bucata de vreme, traiesc intr-un regim a carui propaganda oficiala este inversa. Si sigur ca, la prima vedere, o satisfactie exista in asta. E un triumf tarziu care nu-i nici macar o reparatie si nu e de continut.

Totul se petrece pe un fond de alarmanta impostura, din ce in ce mai accentuat. Cred ca despre dreapta, stanga, liberalism, avem foarte mult de discutat si de luptat impotriva unor clisee. Se dau din vorbe batalii teribile intre dreapta si stanga in Romania, intre cine e mai de dreapta, cine e sau nu e liberal, desi marea problema a vietii politice romanesti dupa 20 ani (…) e ca avem prea putina dreapta autentica si prea putina stanga autentica, spre deloc

Exista in discursurile liberale din diferite parti un concurs de vitejie in a desfiinta spitale sau a taxa pe profesori cu un salariu cat mai mic. (…) Cu cat spunem mai apasat treaba asta, cu atat ne consideram mai liberali. Ca nimanui din guvernare care se reclama liberal nu-i da prin cap inchiderea unui minister sau doua sau a unei agentii guvernamentale sau reducerea a ceva, cat de putin, dintr-o birocratie din ce in ce mai luxurianta, asta nu deranjeaza pe nimeni. Discursul de dreapta se duce inainte, adunand cliseu dupa cliseu si falsificand si ideea de dreapta si de stanga si de liberalism

Advertisements

Tags: ,

5 Responses to “Ziua de nastere a Institului Liberal “I.C. Bratianu””

 1. Lilick Says:

  Da. Prima dezbatere pe 14 aprilie, la Carturesti. 🙂

 2. adrian Says:

  @Lilick: cum spuneam si la tine, as fi prefereat ca adunarile sa poata avea loc in casa lui Bratianu de langa Biserica Amzei, monument istoric ce merita mai mult sa fie pus in valoare (casa nu biserica).

 3. Piticul Prono Says:

  Excelent! Era necesar, fara doar si poate! E inflatie de liberalism pe piata, oamenii creeaza monopoluri, protejeaza magnati si dau fara mila in bruma de medium class, dar sunt liberali, enfin. Mai era si fundatia Dinu Patirciu, dar se pare ca liberalismul conasului se cam reduce la privatizari. Tare ciudate articole in ultima vreme in Adevarul, se fac insinuari despre Adina Valean in schimb se ia apararea lui Severin. Se lauda legea muncii si se besteleste PNL-ul, dupa care se descopera ca nu apare intregul pachet de legi care ar fi trebuit. Of course, cine credeai ca e PM ? Dar ma rog, sa ne bucuram pentru eveniment ….

  • transildania Says:

   Mai este Fundatia Horia Rusu, care nu are insa legatura directa cu PNL, si vechiul Intitut al PNL dar care e inchis de cativa ani. Sa speram ca acest Institut Liberal, abia nascut, va ocupa locul liber pe piata think tank-urilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: