Fondurile europene neaccesate, o pierdere de miliarde si o proba a incompetentei.

Un mare avantaj al aderarii la Uniunea Europeana il constituie faptul ca aceasta constructie politica distribuie fondurile comune pe principiul solidaritatii catre tarile si regiunile cele mai slab dezvoltate si sarace. Romania este tara cu structura economica cea mai slaba din UE, si ar putea fi principalul beneficiar al fondurilor structurale din UE. Folosesc conditionalul pentru ca pentru a intra in benefeciul potopului de bani de la Bruxelles, generator de dezvoltare si crestere economica, este nevoie de profesionalism, competenta si seriozitate.  Este nevoie de initierea unor proiecte, si de structuri administrative specializate.

 

In mod paradoxal, Romania in loc sa beneficieze de miliardele statelor bogate din UE este un contribuitor net la bugetul european!! Rata de absorbtie este undeva intre 3% si 5%, iar sumele accesate sunt mai mici decat contributiile la bugetul UE.

 

Culmea tupeului (si as zice chiar a nesimtirii si a bataii de joc) il gasim la ministrul Transportului care afirma aici, ca Romania nu poate urma exemplul Poloniei (cu o rata de accesare de 60% pe proiecte de infrastructura) pentru ca acest lucru ar insamna o “sinucidere curata” iar Romania “are nevoie de continuitate!

Si care vorbeste de cresterea trasportului de marfuri pe Dunare si transformarea portului Constanta in al doilea cel mai mare port european, pentru ca a doua zi sa propuna o hotarare de guvern prin care demonteaza si vinde la fier vechi cam toate sinele care ar deservi transportul de marfuri in proturile constantene si dunarene.

 

La ministerul Dezvoltarii si Turismului lucrurile nu stau altfel. Cocotat pe un buget considerabil, dar cu care nu s-a facut nimic pentru dezvoltarea regiunilor, ministrul Udrea viseaza la crearea unui nou monstru birocratic, o centrala care sa administreze toate fondurile europene. Si nu intelege tocmai faptul ca UE nu acorda bani unei centrale administrative, ci cu precadere firmelor si intitutiilor de administratie descentralizate.

 

 

 

 

Advertisements

5 Responses to “Fondurile europene neaccesate, o pierdere de miliarde si o proba a incompetentei.”

 1. Stefan Zoltan Marina Says:

  “sinucidere curata” … Sau “curat murdar, coane Fanica” ar fi spus vajnicul Ghita Pristanda. Sinucidere murdara, as adauga eu. Pentruca din acesti bani nu pot fura. Au fost vreo doua trei incercari. Esuate. Nu s-au asteptat ca UE sa fie vigilenta si sa intervina. Deci, sinucidere, inteleasa in conformitate cu meteahna autohtona, este sa incerci sa furi din beni UE. Adevarat.

  Romania “are nevoie de continuitate” – Pai, da. Continuitate in furt. Un hot veritabil cu “diploma de competenta” validata prin “acte normative” si protectie “legislativa” daca este oprit de la a mai fura/de a continua sa fure, “va sa zica ca nu are continuitate” ar fi spus acelas vajnic Pristanda.

  In concluzie, pentru hotii care s-au oplosit/pe care i-am oplosit pe langa noi, daca nu mai pot continua sa fure, sa cheama ca se sinucid.

  Constanta al doile port european? Frumos spus. Si perfect credibil daca portul cu pricuna s-ar afla in Germania sau olanda (de exeplu). Dar, pana una alta, nu mai avem flota. Si, oricum, in portul cu pricina (mai) sunt macarale (din otel) numai bune de trimis la fier vechi. Pe aceeasi filiera cu sinele de cale ferata.

  Ministerul Dezvoltarii(ha?) si Turismului(care?) condus(incotro?) de d. Udrea – cea mai “veritabila” gaura(!?) neagra(!) de supt(!?)… fonduri. Si, ca orice gaura neagra care se respecta, suge tot.

  In timp ce scriu acest comentariu este in plina desfasurare drama spitalelor desfiintate.

  • transildania Says:

   Am aflat si eu cu tristete ca au murit oameni in fata spitalelor desfiintate. Desfiintarea spitalelor e presupun inca o mare reusita din capitolul “reforma statului”.

 2. Piticul Prono Says:

  Nu cred ca vom avea acces la fonduri europene cata vreme proiectele vor fi dirijate exclusiv politic. Nu ca nu ne-ar lasa UE, dar regulile de verificare sunt stricte si nu e loc de hotomaneala. De ce sa strici bunatate de buget cand nu ramane nimic la pusculita?

  • transildania Says:

   UE procedeaza foarte bine daca nu permite redirijarea politica a banilor si daca impune criterii ferme.
   Si asa insa, un guvern responabil ar face totul sa atraga cat mai multi bani. Asa si-au dezvoltat spaniolii si portughezii infrastructura si turismul.

 3. Băsescu transmite un mesaj de condoleanțe familiei militarului care și-a pierdut viața în Afganistan | StirileMedia.ro Says:

  […] Fondurile europene neaccesate, o pierdere de miliarde si o proba a … […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: