Ocna Mures A.D. 2011 – studiu de caz

Un oras pe cale de disparitie, inghitit de pamant si distrus de autoritati.

Am gasit din intamplare o stire despre un palat-ruina din Ocna Mures, stire care mi-a starnit interesul. Treptat am aflat mai multe despre acest orasel transilvan, care pare batut de soarta si de nepasarea autoritatilor.

Palatul Teleki din Ocna Mures construit in stil neogotic in secolul al 19-lea arata candva (si ar putea arata din nou) asa:

O bijuterie care daca s-ar afla undeva in Catalonia ar fi vizitata de turisti ca si cladirile lui Gaudi sau altor arhitecti modernisti.

Astazi edificiul, denumit de localnici castelul “horror” arata asa:

(surse foto:  Adevarul de Alba Iulia)

Palatul, in care pana acum cativa ani a functionat o unitate de productie, a fost revendicat si adjudecat initial de familia fostilor proprietari. Din cauza ca procesele nu s-au terminat insa familia nu a putut intra inca in posesia sa.

Avem inca un exemplu pentru felul in care patrimoniul unic al Transilvaniei este lasat sa se faca una cu pamantul. Palatul detine o pivnita imensa. Ultima stire de la Ocna Mures este ca boltile pivnitei s-au prabusit si au scos la lumina zilei butoaie vechi de sute de ani care acum sunt transformate in lemn de foc de catre localnici.

(sursa foto si mai multe detalii: Adevarul de Alba Iulia)

Pe urma am aflat din intamplare ca spitalul orasenesc din Ocna Mures a fost si el inchis si transformat in azil de batrani, in pofida protestului din oras si zonele vecine. (Am intrat pe site-ul ex-spitalului si mi s-a parut mult mai actualizat, si in acelasi timp simplu si bine facut, decat site-urile multor ministere bucurestene.)

Nu in ultimul rand Ocna Mures a devenit cunoscuta din cauza surparilor masive de teren care au inghitit o parte din oras. Din ce se poate afla aceste surpari s-au datorat si unor autorizatii de constructie criminale prin care s-au aprobat constructii pe terenuri perclitate de surpare (peste fostele exploatari de sare).

Ocna Mures – Una dintre cele mai vechi localitati din Romania, de la bogatia adusa de sare la degradare si ruine inghitite de pamant.

Ocna Mures sau Uioara (de la Ujvar, magh. ) in limba romana, Marosújvár sau Maros-Akna in maghiara, Miereschhall in germana, este cunoscuta inca de pe vremea Daciei romane sub numele de Salinae. Prima atestare documentara moderna este din anul 1177, sub denumirea de Novum Castrum, ceea ce indica existenta unui castel mai vechi si o prezenta unor exploatari inca mult mai vechi. La Uioara se aflau unele dintre cele mai importante zacaminte de sare din Transilvania. In 1859 cursul Muresului a fost deviat pentru a proteja minele. Pana la construirea cailor ferate in 1870 sarea era transportata cu plute pe Mures. Pe langa ruinele palatului Teleki la Ocna Mures se mai afla ruinele unei cetati mai vechi, care proteja ocnele, si ruinele unei biserici romanice de la 1300. Detine lacuri sarate si era o statiune balneara in care se tratau diferite afectiuni.

P.S. Va recomand sa cititi aceasta postare a lui Lilick pe un subiect putin cunoscut dar deosebit de important: ce ascunde proiectul de Cod Electoral elaborat de AEP.

 

UPDATE

Pentru cei interesati un exemplu ca se poate face ceva, nu mult, pentru conservarea si valorificarea patrimoniului: Castelul renascentist Bethlen de la Cris (jud. Mures).

Advertisements

Tags: , , ,

4 Responses to “Ocna Mures A.D. 2011 – studiu de caz”

 1. zzzz1952 Says:

  Apar in schimb “palate” tziganesti. Ca ciupercile. Fara autorizatie de construire. Fara un plan urbanistic avizat. Intr-o tara fara sosele, cai ferate, spitale, scoli, industrie, agricultura si multe altele, golanimea politica sa se ocupe de reabilitarea monumentelor istorice? Pai, astea nu sunt aducatoare de castiguri nelegiuite si imediate. Deci neinteresant.
  ACEASTA este Romania!

  • transildania Says:

   Da, monumentele nu aduc castiguri ilegale si pe termen scurt. Insa pe termen mediu sin lung ar aduce castiguri rezonabile comunitatilor lor, si s-ar autofinanta.
   Puitne zone din Europa au o densitate atat de mare de monumente istorice si cladiri de patrimoniu valoroase ca si Transilvania.

 2. adrian Says:

  asta cu “castigatul” si cu “intratul in posesie” sunt deja niste clasice. in timpul astase produce jaful si vandalizarea (ce bine ca au existat vandalii in urma cu atatea secole in urma ca nu stiu cum s-ar fi numit azi termenul) si in general multe lucruri ireversibile. stiu mai multe cazuri. teoretic asta e cazul si la Moara lui Assan unde se prada si se incendiaza in timp ce exista “un litigiu” de proprietate din care nimeni nu iese vinovat si in final pierdem un monument. “Hanul Solacolu” din Bucuresti aparea in spatele lui Paleologu cand acestea se sumetea la Ontanu noaptea cand luase foc un bloc de birouri la Armeneasca. Proprietarul si l-a recapatat cu greu si si mai cu greu a putu sa evacueze tiganii de acolo. De la vitejia lui Paleologu a trecut suficient timp cat sa fi disparut acoperisul cu totul, prabusirea lui rupand si plansee peste etaj. Tot ce era de facut era sa-si fi exercitat dreptul de preemtiune daca era atat de luptator pentru patrimoniu. Dar el nu era decat o pleasca vocala si goala de continut … hai ca m-am ambalat …

  • transildania Says:

   Hmm trist de tot ce se intampla si in Bucuresti.
   Citeam chiar ieri la Art Historia cum se fac demolari si noaptea numai ca sa nu fie pe faza presa si societatea civila, sa nu existe imagini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: