Incompetenta, rea vointa si dispret criminal – cum sunt distruse institutii vitale

In zilele trecute mi-au atras atentia doua cazuri acute, doua exemple pentru modul in care dispretul si incompetenta autoritatilor distrug institutii in Romania, cu consecinte de-dreptul criminale. Ambele exemple sunt din Cluj, poate mai mult intamplator am auns sa aflu tocmai de ele, sunt convins ca si in alte parti ale tarii se intampla lucruri asemantoare.

1. Institutul Inimii din Cluj

In Romania exista doar doua clinici de chirurgie cardiovasculara specializate pe cele mai complicate interventii pe cord deschis, chiar si cele pentru nou-nascutii cu malformatii cardiace. Unul dintre ele este Institutul Inimii “Nicolae Stancioiu” din Cluj. Anual ar fi mai multe sute de pacienti care ar putea fi operati in Cluj. Din cauza subfinantarii institutului (pentru 2011 s-a aprobat initial finantarea a doar 16 operatii) institutul nu are bani nici sa achizitioneze leocoplast sau medicamentele cele mai ieftine, o parte dintre pacienti mor literalmente in asteptarea unei programari, iar alta parte sunt operati in strainatate. Pentru operatiile in strainatate statul deconteaza pana la 50.000 de euro de operatie, cand aceeasi operatie la Cluj ar costa o zecime din aceasta suma. Nici nu am vorbit despre salariile specialistilor cardiologi de acolo. Se doreste practic falimentarea si inchiderea acestei unitati sanitare, una dintre cele mai specializate in domeniu din Romania.

Ieri, pentru a doua zi consecutiv, cei doi lideri ai tinerilor liberali din Cluj au demonstrat in strada de unii singuri, atragand atentia asupra acestui scandal, si carand demisia minstrului sanatatii Cseke si a premierului “clujean”.

Ioan Baldea si Gavrila Iuga au tot respectul meu, chiar daca in strada nu li s-a alaturat inca apoape nimeni. Protestul lor va continua si saptamana viitoare.

2. Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj

Pentru cei care nu cunosc acest muzeu as spune doar atat: probabil este al doilea cel mai important muzeu din Cluj. Pardon, a fost, corect este sa folosesc timpul trecut. Muzeul este inchis deja de doi ani, pentru renovare.

Situat in inima Clujului, muzeul este (a fost?) o institutie emblematica pentru un oras care-si doreste sa devina capitala culturala europeana, si a fost si este o victima a dispretului autoritatilor care au sabotat activitatea sa. Directorul muzeului este (din nou) arheologul Prof. Dr. Ioan Piso. In ultimii 5 ani profesorul Piso a fost demis de trei ori (de doua ori de catre ministrul culturii Iorgulescu, PNL, o data de catre guvernul Boc) in mod ilegal si si-a redobandit functia de fiecare data prin deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dl. Piso este un contestatar vocal al proiectului Rosia Montana Gold Corporation, acest fapt trebuie stiut, dar nu vreau sa zic ca din aceasta cauza s-a incercat inlaturarea sa. Despre dommnul Piso mai stiu ca se lupta pentru retrocedarea valoroaselor obiecte de patrimoniu ale muzeului care la comanda lui Ceausescu au fost transferate inainte de 1990 catre un muzeu bucurestean.

In vremea in care profesorul Piso era indepartat in mod ilegal de la conducerea muzeului, directoarea interimara a contractat lucrarile de renovare intr-un mod foarte problematic (prin PFA, dar la un pret mare). De curand Curtea de Conturi si ANRMAP (Atoritatea pentru Reglementarea Achizitiilor Publice) au blocat licitatia frauduloasa si implicit si sursele de finantare pentru terminarea lucrarilor.  Muzeul va ramane inchis, lucrarile nu vor continua, ministerul Culturii spune ca nu are bani, iar colectia si tezaurul muzeului se altereaza inchisa in lazi aflate in subsolul muzeului. Singurul demnitar local care a protestat oficial printr-o scrisoare adresata Ministrului Culturii a fost presedintele consiliului judetean Alin Tise.

Cat de clujean este Boc si cat de ardeleni sunt ministrii Cseke si Kelemen este evident…

P.S.

Tot din Cluj: al doilea cel mai mare parc clujean, in acelasi timp si monument istoric, a fost concesiontat de catre autoritatile clujene patronului clubului de fotbal CFR Cluj. Acesta l-a inchis si a inceput sa-l defriseze

Advertisements

7 Responses to “Incompetenta, rea vointa si dispret criminal – cum sunt distruse institutii vitale”

 1. adrian Says:

  Domnul Piso se foloseste de impotrivirea sa fata de proiectul RMGC ca de o scuza pentru a spune ca nu pentru management defectuos i s-a refuzat prima data in mandatul Iorgulescu prelungirea contractului de management. Domnia sa sustinea atunci ca e imposibil sa fie evaluat atat de slab el, care intordeauna a obtinut numai rezultate “magna cum laude” sau asa ceva. Aceeasi confuzie intre calitatile de specialist pe un domeniu si calitatile necesare a conduce o institutie. E acelasi lucru pe care-l constatam la Hagi – un jucator de geniu care nu neaparat trebuie sa aiba aceleasi performante ca antrenor. La prima demitere “Iorgulescu” dl Piso redactase un proiect de management pentru urmatorii ani din care lipsea cu desavarsire orice referinta la angajatii muzeului – cati erau, de cati e sau nu nevoie, ce dezvoltare profesionala le preconiza, nimic de acest gen. Ca un exemplu …
  Directorul muzeului nu trebuie sa fie neaparat un om de stiinta magistral insa trebie sa fie cu adevarat un as al comunicarii, al relatiilor cu comunitatea, un “comerciant” de talent daca vreti. Parerea mea …

  • transildania Says:

   Interesante precizari. O spun foarte sincer din start: nu am informatii despre calitatile de manager ale dlui Piso, si articolul meu nu incearca sa-i ia apararea. Am relatat ce am observat din afara, fara informatii de insider.
   Iar din afara bate la ochi faptul ca un director a fost demis de trei ori, si de trei ori repus in functie. Acest lucru nu este bun pentru muzeu, indiferent de persoane. Nu stiu nici motivele pt care instanta l-a repus in functie. Senzatia ca spectator este cea a unui haos “organizat”. Si nu stiu cat de mult mai competenti au fost inlocuitorii vremelnici ai lui Piso daca au contractat lucrerile de renovare asa cum au facut-o, prin PFA, si incalcand normele in domeniu.

 2. adrian Says:

  Coerenta sistemului nostru legal – legile, normele si personalul care are grija sa le interpreteze si sa le aplice – face posibil acest joc perpetuu de-a soarecele si pisica precum aceasta situatie extrem de neprofitabila pentru publicul clujean …
  Poate pe o adresa de mail puteam comenta mai pe larg dar n-am gasit o astfel de adresa de contact.
  In ce priveste parcul cu pricina nu stiu amanunte dar stiu ca de multe ori membrii CZMI au fost ca un ghimpe pentru multi, inclusiv pentru fostul primar Bok caruia incepea sa-i palpite jugulara cand auzea de Vasile Mitrea de exemplu 🙂
  Poate ca oamenii aia vor intr-adevar sa faca ceva bun in parc dar asta nu inseamna ca n-ar trebui sa aiba rabdare si sa respecte procedurile legale nu? Drumul spre iad e pavat cu bune intentii dupa cum se spune

  • transildania Says:

   In general consider ca a concesiona un intreg parc public, si in acelasi timp al doilea cel mai mare din oras, unei firme private nu este masura de administratie urbana cea mai indicata.

 3. adrian Says:

  Si nu tin sa-l acuz pe dl Prof. Piso de ceva asa ca nici apararea sa nu trebuie scuzata. In fond el are dreptate cu Rosia Montana dar nici nu trebuie amestecate lucrurile.

 4. Frunza’n vânt « Un blog cu atitudine Says:

  […] pe listă erau 126 de expozanţi, dintre care mulţi tour-operatori sau asociţii (precum ANTREC). Repet: sejur, Paşte. Păi vă duceţi la […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: