De ce creste pretul benzinei?

Am tradus din germana un articol care mi se pare interesant. Autorul este un analist financiar care lucreaza la bursa, Dirk Müller, cunoscut pentru stilul sau de a explica lucrurile pe intelesul tuturor. (Sublinierile imi apartin)

In zilele acestea sentimentele pe care le au multi cand alimenteaza masina la benzinarie oscileaza intre mirare, neintelegere si furie.

Guvernul se afla la a doua incercare diletanta de a impune o cota de benzina “eco” impotriva oricarui argument logic (Guvernul federal german a introdus penzina “E10”, cu 10% benzina produsa din substante vegetale, cu toate ca ea creaza mari probleme ecologice. Clientii au refuzat benzina “E10” pentru ca poate duce la defectarea  motoarelor unor tipuri de automobile. – nota mea). Clientul care refuza sa foloseasca benzina facuta din alimente alege benzina super care este oricum mai scumpa. Astfel portofelul este afectat de doua valuri de scumpiri deodata.

Pretul benzinei urca si bate record dupa record. Peste tot se cauta vinovatul. In clipa de fata este simplu de a indica revoltele din Africa de nord drept responsabile pentru scumpiri. Insa chiar este atat de usor?

In mod definitiv: nu. Libia contribuie cu doar 2% la productia mondiala pe petrol. Chiar daca livrarile din Libia ar fi intrerupte complet ar fi usor pentru alte tari furnizoare – mai ales pentru Arabia Saudita – sa acopere cantitatea lipsa. Pana acum nu s-a intamplat ca un transportator de titei sa nu fie incarcat, sau ca o rafinarie sa-si sisteze activitatea din lipsa materiei prima.

De o penurie de petrol nu poate fi vorba in niciun caz. De ce creste atunci zi de zi pretul beninei la noi cote record?

Explicatia este aceeasi ca si cea pentru preturile mari pentru alimente: speculantii. Pretul pentru care un producator isi vinde aurul negru unei rafinarii se orienteaza dupa pretul de la bursele futures. Aici se fac afaceri cu viitorul.

Este foarte util sa negociezi astazi un pret fix pentru o cantitate de petrol pe care o vei primi peste cateva luni. Astfel ambele parti isi pot calcula mai bine afacerile. Insa aceste afaceri care au interes justificat reprezinta astazi mai putin de 10 la suta din valoarea tranzactiilor la aceste burse futures.

Peste 90% din valoarea tranzactiilor sunt simple pariuri ale speculantilor.

Ei pariaza pe faptul ca petrolul va fi maine mai scump decat astazi si cumpara la bursele futures contracte de petrol fara a avea interesul de a primi vreodata o livrare de petrol. Fireste, prin aceste tranzactii ale speculantilor pretul petrolului urca.

In ultimele luni s-au scurs deosebit de multi bani speculativi catre pietele de materii prime si minerale. Investorii nu mai au incredere in obligatiunile statelor si investesc banii mai degraba in “valori reale”. Acesta este motivul pentru preturile crescute la alimente, cupru, fier sau petrol.

Orice argument este atunci binevenit pentru a justifica preturile crescute. Schimbarile din Africa de nord vin acum la tanc, si atrag noi pariori pe piata petrolului. La ce noi exagerari se va ajunge in cele din urma este intrebare deschisa. Pretul benzinei poate urca inca si mai sus, dar se si poate prabusi.

Exact acest lucru s-a mai intamplat odata in 2008. Pretul unui baril de petrol a crescut din cauza speculei in scurta vreme pana la 140$. Argumentele de atunci semanau cu cele de astazi. Ori e vina unui uragan, ori sunt atacuri pe conducte de petrol in Nigeria, ori e cererea mare din China.

Dupa aceea pretul petrolului a sucombat in foarte putin timp ajungand la abia 40$. Ce s-a intamplat?

Speculantii isi dusesera biletul cu pariuri la casa. Aceste escapade ale pretului pericliteaza masiv economia mondiala. Acum cativa ani, cand pretul petrolului era de 32$, multi economisti ziceau: “Daca pretul petrolului va trece vreodata de 60$/baril asta ar insemna colapsul economiei mondiale”. Acum ne aflam din nou mult peste nivelul de 100$ iar consecintele nu sunt inca previzibile.

Sunt copii care rabda foamea pentru ca niste “jucatori” liciteaza in sus pretul alimentelor. Economia mondiala poate aluneca din nou in recesiune pentru ca aceiasi speculanti joaca pe piata petrolului. Cond vor realiza politicienii in sfarsit ca este ceasul al 12-lea pentru a pune enele limite speculatiei exagerate.

Nu este speculatia in sine un lucru rau, ci amploarea la care a ajuns. Oferta reala a producatorilor si cererea autentica a consumatorilor ar trebui sa stabileasca preturile. Nu pariurile. Daca in fotbal rezultatul jocului este stabilit de pariurile unor speculanti se sesizeaza procurorii. Cand pariurile de la bursa influenteaza evolutia economiei reale lucrul acesta nu intereseaza  aparent pe nimeni.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: