Un ministru foarte responabil…

Saptamana trecuta ministru Muncii Ioan-Nelu Botis a reusit o performanta unica. Invitat la o conferinta despre pensiile private a facut afirmatii de-a dreptul criminale, atat cu referire la sistemul public de pensii cat si la cel privat.

 

Despre sistemul public de pensii a spus ca este un sistem piramidal, “un fel de sistem Ponzi”. In legatura cu pensiile private a cerut administratorilor de fonduri sa investeasca mai riscant pentru a creste randamentul, chipurile. Citez: “Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii ar trebui sa-si asume un risc mai mare in politica investitionala pentru a oferi o valoarea mai mare a activelor administrate. Personal as fi dispus ca partea mea din contributii sa intre la un risc maxim, ceea ce va aduce benficii mai mari, evident cu riscurile aferente.”

 

Declaratiile domnului ministru sunt deosebit de grave, pe de o parte dezinformeaza si denigreaza sistemul public, pe de cealalta distruge increderea in sistemul privat (cresterea riscului in plasamentele fondurilor private poate duce la pierderea totala a economiilor sau la falimentul fondurilor).

 

Acelasi ministru (care cu alta ocazie zicea ca Romania “e un Titanic”), pastoreste un Cod al Muncii care a reusit o alta performanta unica, aceea de a nemultumi atat patronatele cat si sindicatele, ambele cerandu-i demisia. Un Cod al Muncii, al carui versiune finala nu o stie aproape nimeni, care va fi trecut prin parlament intr-o singura zi prin angajarea raspunderii. Nu cred ca domnul Botis spune adevarul cand afirma ca acest Cod al Muncii ar fi un fel de “Best Of” al tuturor proiectelor precedente nematerializate. S-ar putea ca autorul proiectului de lege sa fie un avocat american, iar acest proiect sa fie ceva mai vechi, cum spune o persoana foarte avizata.

 

Oricum ar fi trecerea acestui proiect fara dezbatere si fara amendamente, fara a tine cont de punctele problematice scoase in evidenta chiar de catre va insemna inca o lege proasta pentru toata lumea trecuta in caietul “realizarilor” guvernului. Problemele pe care legea le va genera vor fi majore, abia cu timpul vor iesi la iveala intr-un nou “experiment” la scara de 1:1, iar legislativul va trebui sa se ocupe mult timp cu repararea defectelor in viitor.

 

As fi dorit sa va ofer o alta perla a ministrului Botis, din interviul dat astazi pentru Adevarul, din pacate varianta originala a interviului a fost redactata si pasajul a disparut (era vorba despre o parabola cu o bufnita si un soricel care are un drum foarte lung pentru a ajunge acasa la mama sa).

 

Revenind la sistemul de pensii, in opinia mea afirmatiile iresponsabile ale ministrului (viitor candidat la primaria din Bistrita) mai au un mare neajuns: au reusit sa acopere subiectul foarte important al dezbaterii de saptamana trecuta, viitorul si problemele sistemului de pensii private obligatorii. Dupa trei ani de la infiintare economiile medii sunt de 800 de lei, peste jumatate dintre asigurati au in cont mai putin de 500 de lei iar guvernul nu-si respecta obligatiile luate la lansarea pilonului II de crestere a nivelului contributiilor.

Advertisements

3 Responses to “Un ministru foarte responabil…”

  1. Din ratiuni de securitate « Hai ca se poate! Says:

    […] Un ministru foarte responabil… – Transildania […]

  2. Roxana Iordache Says:

    Te salut, cu drag! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: