E oficial: coalitia PDL -UDMR pune la cale inca o lovitura la adresa democratiei…

… anume votul uninominal intr-un singur tur pentru alegerea primarilor coroborat cu extinderea atributiilor primarilor in detrimentul consiliilor locale.

Saptamana aceasta s-a semnat protocolul coalitiei guvernamentale PDL-UDMR- minoritati-UNPR care cuprinde legislatia pe care PDL, minoritatile si tradatorii vor sa o treca in parlament in perioada urmatoare (detalii: aici). Astazi s-a semnat si protocolul aditional care include si calendarul proiectelor legislative (detalii: aici).

Se confirma in mod oficial intentia aliatilor guvernamentali de a lansa un sinistru atac la democratia din domeniul administratiei publice locale prin adoptarea celui mai aberant si nedemocratic mod de scrutin posibil. Alegerea intr-un singur tur de scrutin inseamna posibilitiatea ca primarii sa fie alesi cu mult sub 51% din voturi (de exemplu 30 sau 35% din voturi vor fi in multe locuri suficiente), si sa conduca municipiile si comunele reprezentand o minoritate a alegatorilor impotriva unei majoritati. Mai mult, planurile coalitiei prevad sporirea puterii acestor primari in detrimentul consiliului local.

Acest proiect de lege extrem de periculos nu este inca adoptat, nici nu a intrat in dezbaterea parlamentara (ar putea fi insa trecut si fara dezbatere prin angajarea raspunderii). Inca nu mi-am pierdut ultima speranta ca vor exista cativa parlamentari (mai ales de la UDMR sau minoritati) care nu si-au pierdut de tot discernamantul si nu vor vota o asemenea monstruozitate. Daca UDMR-ul va vota aceasta lege si-ar pierde in ochii mei ultimul dram de credibilitate (pe langa statutul autoclamat de organizatie democratica, purtatoare a valorilor democratice europene). Sunt curios cum (sau daca) se va dezbate aceasta lege.

P.S. Pentru opozitie: daca trece legea uninominalului intr-un singur tur ABSOLUT TOATE organizatiile locale isi pot lua gandul de la candidaturi separateĀ  (PNL si PSD) la alegerile locale.

P.P.S Problema actuelei legi electorale pentru alegerile locale este alegerea intr-un singur tur a presedintilor Consiliilor Judetene.

Advertisements

4 Responses to “E oficial: coalitia PDL -UDMR pune la cale inca o lovitura la adresa democratiei…”

 1. atreides Says:

  Cred ca UDMR va vota legea asta cu ambele maini, caci le ofera sansa de a castiga primarii si in locuri unde ei nu sunt majoritari.

 2. Adrian Stoica Says:

  Iata cum prinde aripi “visul de aur” al lui Valeriu Stoica: bipartidismul. Daca nu se intampla o minune, asta va fi “democratia” din Romania, pentru o lunga perioada de timp: doua partide, sau asa-zis partide, si-atat. Si blat intre ele, pe toata linia. Si, la mijlocul, votul universal. Nu-l vrei pe dracu’? Atunci, ia-l pe tac-su. Cam asta e.
  PNL si PSD au facut o mare prostie, exact ceea ce le-a cerut T. Basescu, s-au “luat” cu acte. Mai bine-zis, s-au “CURunat”; asa se spune prin Ardeal, nu? Apoi PDL a format celalalt grup, si gata. Asta e democratia in Romania.
  Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu plang de grija lui D. Diaconescu, a lui
  Vadim, a lui Cernea, si chiar de cea a lui Ciuhandu, dar absenta din parlament a crestin-democratilor (nu, nu-mi vorbi de PDL), a ecologistilor, nationalistilor, a altor curente ideologice bine conturate, e, fara indoiala, un mare handicap. Bine ca avem, in schimb, o gramada de liberschimbisti!

  • transildania Says:

   Deocamdata este vorba doar de alegerile locale, insa si la locale bipartdismul ar fi asa cum l-ati descris, si in parlament s-ar putea prefigura acelasi lucru.
   Sunt de acord cu Dvs. ca restrangerea ofertei electorale este daunatoare pentru absolut toata lumea (in afara de portocaliii, ei isi doresc asta) si ca legea electorala trebuie sa fie astfel incat PNL, PSD sa poata candida separat pe cat se poate, si un sistem care nu ingheata pe veci sistemul partidelor la stadiul de doua blocuri politice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: