Adevar sau dezinformare? Stire pe surse: PDL si PSD vor sistemul electoral german

Astazi a aparut o stire pe site-ul ImpactNews conform careia PDL  si PSD ar fi aproape de o intelegere pentru a modifica Legea Electorala in sensul introducerii sistemului de vot german. Nu-mi place sa comentez, in mod normal, stirile neconfirmate, ramane de vazut daca informatia este corecta sau avem de-a face cu o intoxicare. Mi se pare insa o stire foarte importanta, de aceea am sa scriu cateva idei in legatura cu ea, presupunand ca informatia este pe bune.

 

1. Mai intai o nelamurire: din cate am inteles protocolul aliantei dintre PNL si PSD prevede o colaborare parlamentara stransa si exclude ca unul dintre partide sa negocieze sau sa voteze proiecte de legi impreuna cu PDL. Nu inteleg cum pe o lege atat de importanta ca si legea electorala negocierile au loc intre PDL si PSD.

 

2. Daca stirea este corecta ar insemna ca niciun partid nu-si mai doreste uninominalul majorita, si ca toata propaganda derulata in ultimii ani (cu referendum cu tot) pe aceasta tema a fost un bluff, o cacialma si ca poate fi aruncata la maculatura. Propagandistii respectivi fie ar trebui sa sara acum ca arsi si sa protesteze vehement, fie sa se stearga la gura.

 

3. Paranteza: Pe scurt, ce este sistemul german? Sistemul electoral german este in primul rind un sistem proportional, deci un sistem echitabil si corect.

Alegatorul are la dispozitie doua voturi: unul pentru un partid, si al doilea pentru un candidat uninominal. Raportul de forte in parlament (numarul mandatelor fiecarui partid) este stabilit de votul pentru partid. Toti candidatii unonominali (alesi intr-un singur tur, deci si gfara majoritate absoluta) intra in parlament, restul parlamentarilor vin de pe liste de partid in asa fel incat reprezentarea proportionala sa fie indeplinita. Mai multe detalii cu alta ocazie.

 

4. Sistemul german ar fi un mare pas inainte fata de actualul sistem electoral pentru parlamentarele din Romania. Colegiile foarte mici de acum ar disparea (inlocuite cu unele mai mari, si s-ar elimina principiul “un sigur candidat pe partid si colegiu” si o parte din confuzille la care a dat nastere sistemul actual.

 

5. Cu toate acestea sistemul german are si o serie de neajunsuri. O parte dintre ele tin de sistemul in sine si nu pot fi eliminate decat adoptand alt sistem (sistemul proportional pe liste partial deschise). Alte mici defecte pot fi remediate in mod inteligent in cadrul sistemului german, tinand cont de experienta din Germania (exista chiar un caz recent in care Curtea Constitutionala Federala a declarat ca o prevedere a legii este neconstitutionala si a obligat par parlamentul sa o modifice pana la urmatoarele alegeri). La o prima trecere in revista ar fi aproape zece puncte problematice care ar trebui avute in vedere in legatura cu sistemul german. Daca se confirma stirea voi reveni cu toate detaliile.

 

Cantarind avantajele si dezavantajele fiecarui sistem imi mentin si imi reafirm pararea ca sistemul pe liste partial deschise in circumscriptii cat mai mari ar fi de preferat sistemului german.

Daca este adevarat ca partidele isi doresc schimbarea legii electorale in aceasta sesiune parlamentara, si ca ar prefera sistemul german, consider ca este nevoie de o dezbatere deschisa, si o transparenta in ce priveste intentiile fiecarui partid, pentru ca legea in final sa fie buna si sa nu mai necesite modificari. Llegea electorala nu se poate schimba la nesfarsit, in fiecare perioada legislativa, fara riscul ca alegatorii sa nu mai inteleaga in cele din urma nimic.

 

 

7 Responses to “Adevar sau dezinformare? Stire pe surse: PDL si PSD vor sistemul electoral german”

 1. Lilick Says:

  Trebuie sa urmarim acest subiect pentru ca e mult prea important! Legea electorala! In ceea ce priveste o posibila incalcare a protocolului USL: PNL are ceva de zis? Daca nu zic nimic, e posibil sa fie doar o dezinformare.

  • transildania Says:

   Poate e si PNL de acord cu aceasta lege numai ca nu o poate spune pe fata dupa ce au anuntat aiurea in octombrie ca sustin uninominalul majoritar.
   Ai dreptate, subiectul trebuie urmarit.

 2. Paul Snaider Says:

  Mai tine-ti minte care a fost partidul care sa opus vehement sistemului uninominal ? Sistem ce permite intrarea in Parlament numai a celor cu multi bani. De aici marea coruptie pentru recuperarea banilor cheltuiti in campanie si stringerea altora pentru viitor.

  • transildania Says:

   Sunt de acord cu parerea Dvs. despre votul uninominal majoritar, dar nu mai tin minte care a fost partidul care i s-a opus vehement in mod deschis.
   Mai toate partidele au visat pe rand la malaiul puterii absolute, la 60% in parlament cu 30% din voturi. A facut-o PNTCD in perioada 97-2000 si in cele din urma nici nu a mai intrat in parlament proportional peste pragul electoral. Pe urma PSD-ul a vrut uninominal dar din fericire nu l-a introdus cand avea majoritatea. Pe urma l-a vrut dintr-o data PD si Basescu, iar acum nu demult PNL.

 3. Silviu Văduva, vedeta de lângă mine « Un blog cu atitudine Says:

  […] mai bag şi poze cu nenea din titlu că are CanCanul destule… 44.418877 26.010964 LikeBe the first to like this […]

 4. Horatiu Buzatu Says:

  Discuția despre modificarea legii electorale de către o majoritate PDL-PSD este destul de veche, din perioada guvernării lor comune. Pe de altă parte, toate cele trei partide agrează renunțarea la actuala lege și revenirea la vot pe listă sau o formulă mixtă.

  • transildania Says:

   Ar fi bine sa se renunte la actuala lege care are destule neajunsuri, insa doar daca este inlocuita cu o lege mai buna.
   Deocamdata in ce priveste legea electorala pentru alegerile locale coalitia PDL-UDMR et al. doreste o monstruozitate: sporirea atributiilor primarului si alegerea sa uninominal intr-un singur tur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: