Violonistul Alexandru Tomescu – “Trebuie sa devenim constienti de puterea pe care o avem impreuna”

Sambata trecuta a avut loc Balul Operei din Cluj. Evenimentul inedit al serii l-a avut ca protagonist pe violonistul Alexandru Tomescu. Acesta a anuntat, inainte sa-si inceapa reprezentatia, ca el si colegul sau pianist se disociaza de unul dintre sponsorii evenimentului, firma Rosia Montana Gold Corporation, si ca un semn de solidaritate cu cei care doresc sa salveze Rosia Montana isi va dona onorariul Asociatiei “Salvati Rosia Montana”. Un adevarat exemplu de atitudine civica.

Adevarul publica astazi un interviu cu Alexandru Tomescu, readau o parte din el:

„Adevărul”: Când aţi aflat că Roşia Montană Gold Corporation este unul dintre sponsorii Balului Operei de la Cluj?

Alexandru Tomescu: Am aflat despre RMGC cu o zi înainte de a pleca către Cluj, primind pe Facebook o scrisoare deschisă de la Luminiţa Dejeu, voluntar al Asociaţiei „Salvaţi Roşia Montană”. Am sunat imediat organizatorii care mi-au confirmat apariţia de ultim moment a acestui sponsor.

De ce aţi decis totuşi să cântaţi în continuare şi nu să protestaţi prin absenţă?

Protestul prin absenţă a fost prima opţiune, însa mi-am dat seama că din cauza timpului extrem de scurt rămas până la concert i-aş fi pus pe organizatori într-o situaţie foarte dificilă. Mai mult decât atât, aş fi dezamăgit publicul din Cluj care mă aştepta de multă vreme. Declaraţia de pe scenă a fost salutată cu aplauze din partea publicului, gest care m-a emoţionat profund. În acest fel am putut cânta concertul cu inima curată.

Cum vi s-a părut reacţia societăţii civile legată de subiectul „Roşia Montană”, din 1997 încoace?

Problema îmi pare a veni nu din lipsa de reacţie a oamenilor, ci din lipsa unei coeziuni, lipsa solidarităţii la nivel general. Niciunul dintre prietenii sau cunoscuţii mei nu este de acord cu proiectul RMGC la Roşia Montană. Din păcate, pentru majoritatea dintre noi lucurile se opresc aici. Trebuie să devenim conştienţi de puterea pe care o avem împreună.”

 

P.S. adevarul.ro va transmite astazi de la ora 15 o dezbatere despre Rosia Montana la care participa Silvia Oostveen, arhitect şi vicepreşedinte al Asociaţiei Heritaje, Virgil Nariţă, fostul primar al comunei Roşia Montană,  Eugen Furdui, actualul primar.

One Response to “Violonistul Alexandru Tomescu – “Trebuie sa devenim constienti de puterea pe care o avem impreuna””

  1. Violonistul Alexandru Tomescu despre Roşia Montană | Lupta pentru Roşia Montană Says:

    […] despre concertul său de la Cluj şi despre relaţia sa cu subiectul Roşia Montană. Mulţumim Transildania pentru […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: