Astazi in piata Tahrir -Cairo: crestinii au oficiat o slujba, musulmanii s-au solidarizat

Iata o stire interesanta, dar care nu s-a prea raspandit pentru ca nu se potriveste cu unele sabloane de gandire:

Demonstrantii crestini au celebrat astazi o slujba crestina in aer liber (pentru comemorarea victimele represiunii regimului Mubarak) in Piata Eliberarii din Cairo, in mijlocul musulmanilor. Musulmanii s-au solidarizat cu ei, au scandat “Mana in mana, suntem impreuna”, si au rostit impreuna “Tatal Nostru”, o rugaciune cunoscuta si musulmanilor. Puteti viziona video-ul Reuters aici.

 

Chiar si Fratia Musulmana a anuntat evenimentul pe site-ul ei. (Cine era fratia musulmana, nu erau radical-islamicii aia barbosi care voiau sa bage Egiptul in epoca de piatra si sa sara la beregata crestinilor? A, se pare ca nu…)

 

In continuare cateva relatari ale evenimentului (sursa):

In a sign of unity, crowds in Tahrir Square are chanting “We are one, we are one” ahead of the prayers to be held at noon for those killed over the past 13 days of protest. “Muslims and Copts hand in hand for a new dawn to rise” is another chant and NadiaE wrote on Twitter: “Off to Tahrir to attend Christian mass. My father – a 73-yr-old ill, bearded conservative Muslim – is with me.

 

CAIRO: Christians and Muslims recited in unison the “Our Father” prayer in Tahrir on Sunday, a day intended to commemorate those killed in pro-democracy protests since Jan. 25.

Egypt’s Protestant Asr El-Dubara Church has played a big role in calling for a Christian prayer in the central Tahrir Square, in which protesters have camped since Jan. 25.

Protestant preacher Ihab El-Kharat led two sermons at 1 and 2 pm at the Square. “This is a blessed land. … Peace will always prevail in this country,” he told the tens of thousands that flocked to Tahrir, or Liberation Square.

“We are all one. Muslims and Christians are one,” he said.

This was proved true when a man who identified himself as Antoine, an Egyptian-French affiliated with the Catholic Church but only representing himself, recited the “Our Father” prayer.

The widely known Christian prayer was loudly recited after him by Muslims and Christians alike in a heartwarming show of unity.

 

(Un imam si un preot din Cairo, cu Bilblia si Coranul)

 

Egypt’s Muslims and Christians united for the toppling of Mubarak’s regime

CAIRO – Joining hands against the regime of Egypt’s President Hosni Mubarak, Egyptian Muslim and Christian protestors shared funeral prayers in Tahrir square on Sunday, 6 February,  for the victims of brutal security crackdowns on demonstrations.

“Nothing can describe our feelings,” Michael Muneer, a Christian activist and chairman of the civil organization “Hand In hand for Egypt”, told Aljazeera satellite channel.

“Christians pray and Muslims defend them. It is a touching scene.”

By one o’clock PM (CLT), Christians started their Sunday Mass in Cairo’s Tahrir Square as Muslim protesters formed a ring around them to protect them during the service.

Chanting “one hand,” they appeared holding the Holy Quran and the Cross as Christians and Muslims crossed their hands.

Since the eruption of the protests, no single attack was reported on any church in Egypt, though all police forces withdrew from their locations in front of churches.

Last Friday, more than a million Muslims gathered for Friday Prayer in Tahrir Square in a day dubbed as the “Friday of Departure.”

Photos taken during the prayers showed Christians forming a ring around their fellow Muslims to protect them during prayers.”

 

 

 

 

 

Advertisements

8 Responses to “Astazi in piata Tahrir -Cairo: crestinii au oficiat o slujba, musulmanii s-au solidarizat”

 1. Adrian Stoica Says:

  Din pacate, in toate aceste intamplari, exista foarte multi pescuitori in ape tulburi.

 2. Rational Idealist Says:

  Nu este un element cu totul nou. Dimensiunea reconcilierii dintre musulmani si crestini (pe fondul unei traditii de violente religioase – ultimul exemplu e atentatul cu bomba impotriva unei biserici din Alexandria, de Anul Nou) a fost prezenta inca de la inceputul miscarii de contestare a regimului.
  Exista relatari si filmari + fotografii din zilele anterioare, in care demonstrantii crestini faceau un cordon in piata Tahrir pentru a-i proteja pe musulmani in timpul rugaciunii lor.
  Ma bucur ca urmaresti ce se intampla acolo, urmaresc si eu foarte indeaproape…

  • transildania Says:

   Stirea de care vorbesti (cu crestinii care au facut cordon ca musulmanii sa se poata ruga), de exemplu mie mi-a scapat. Pentru ca a fost ignorata de mare parte din media “libera”, occidentala sau carpato-danubiano-pontica.
   Mai ales in primele zile s-a vorbit aproape numai despre pericolul asa-zisilor radicali-islamici fundamentalisti, si se trageau paralele cu revolutia islamica!!! Pentru mine este foarte evident ca acest lucru a fost o actiune deliberata (redactorii si unii interlocutori aveau punctaje sa indrepte discutia in aceasta directie), si este o dovada ca in primele zile in occident s-a mizat totul pe sustinerea in continuare a lui Mubarak, si daca e nevoie cu propaganda de cea mai joasa speta. Propaganda insa bine mulata pe modul de de gandire primitiv si generalizant creat si implantat in creierile luminate ale europenilor si americanilor tot de catre (parte din) media si politica occidentala in ultimul deceniu.
   Pacat ca au trebuit sa moara cateva sute de oameni curajosi (musulmani si crestini deopotriva) ca aceasta dezinformare sa fie usor slabita.

   Eu din start, si chiar fara alte informatii la inceput, am fost foarte sceptic in aceasta priviinta. Era clar din start ca revolta nu avea nicio revendicare fundamentalista. Pe urma, oricat a fost ignorat pana acum acest lucru, in Egipt exista o cultura a tolerantei religioase cetatenesti (sunt curios cine a stat in spatele atentatelor, probabil nu vom afla niciodata), avand in vedere ca musulmanii si crestinii convietuiesc acolo de peste un mileniu. Nu in ultimul rind era clar ca nici o autoritate de forta fie armata egipteana, sau SUA sau UE nu vor permite o alunecare catre fundamentalism (pericol care nici nu exista).

   • Rational Idealist Says:

    Daca vrei sa stii de unde vine in primul rand sprijinul pentru Mubarak, uite aici: http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2044929,00.html. Pozitia a fost preluata de dreapta americana, mi s-a facut greata de cata propaganda a fricii de islam am vazut pe Fox News zilele astea (pe scurt: revolta din Egipt este una islamista a Fratilor Musulmani, se face insistent paralela cu Iran 1979, Mubarak nu trebuie abandonat de catre occident s.a.m.d.); pana la urma, date fiind presiunile la care este supus, cred ca Obama a actionat mai degraba decent pana acum, desi mi-as fi dorit sa fie mai explicit de partea protestatarilor.
    Despre violentele inter-religioase: exista si o teorie a conspiratiei, unii au observat ca de cand politia lui Mubarak e ocupata cu alte “urgente” nu se mai petrec atentate – vezi de exemplu la http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-mubarak-is-going-he-is-on-the-cusp-of-final-departure-2205852.html: “Many pro-democracy demonstrators have noticed a strange phenomenon. In the months before the protests broke out on 25 January, a series of attacks on Coptic Christians and their churches spread across Egypt. The Pope called for the protection of Egypt’s 10 per cent Christians. The West was appalled. Mubarak blamed it all on the familiar “foreign hand”. But then after 25 January, not a hair of a Coptic head has been harmed. Why? Because the perpetrators had other violent missions to perform?”
    Nu stiu ce sa zic, este posibil sa fie si o manipulare – caz in care se poate repeta, sper ca oamenii de acolo sa nu se lase din nou pacaliti.
    Despre crestinii care-i protejau pe musulmani in timpul rugaciunii: http://photoblog.msnbc.msn.com/_news/2011/02/03/5981906-christians-protect-muslims-during-prayer-in-cairos-dangerous-tahrir-square.
    Parerea mea: pericolul fundamentalist exista, dar este exagerat cu scopul manipularii. Egiptenii merita sansa la democratie, si-au castigat-o cu sange. Ar fi sinistru sa nu fie lasati din afara, in numele apararii intereselor occidentale.

    • transildania Says:

     Mersi pentru comentariul foarte interesant si pentru linkuri, e o completare excelenta.

     Nu ma mira ca actualul guvern israelian a fost primul care a incercat impotriva evidentei sa-l sustina pana in panzele albe pe Mubarak (un om batran la 82 de ani, poate si bolnav, si care oricum vroia sa paseze dictatura fiului sau). Guvernul actual este compus din hard-lineri nationalisti, populisti, populari, cei care nu prea sunt interesatis a se realizeze progrese de substanta in ce priveste acordurile de pace.

     Sunt bucuros ca nu am acces la Fox News, insa imi pot imagina cum se fac acolo campaniile propagandistice. In ce priveste atitudinea lui obama sunt de acord. Daca i se poate reprosa ceva e ca nu a fost mai explicit de partea miscarii pentru democratie. El a fost insa mult mai dur atacat pur si simplu pentru faptul ca nimeni in Egipt nu-l mai vrea pe Mubarak, ceea ce in niciun caz nu e vina lui Obama. In opinia mea este insa bine ca aceasta revolta in lumea araba a intervenit acum in timpul unei Case Albe democrate, nu republicane, si poate acest lucru nu este o coincidenta.

     Despre atacurile la adresa coptilor pot spune doar atat: indiferent daca a fost in mod intentionat sau neintentionat, Mubarak nu a reusit sa-i protejeze. Niciun motiv deci pentru copti sa-i fie dor de el si de regimul sau.

     Impresionanta fotografia din link cu lantul crestin in jurul musulmanilor. O voi folosi intr-o viitoare postare.

     Am ascultat mai multe dezbateri despre situatia din Egipt si am ajuns si eu la concluzia ca din partea guvernelor occidentale ar fi o greseala chiar si mai mare (decat cele din trecut) a nu sustine acum o democratizare adevarata si structurala a Egiptului. Nu in ultimul rand, daca occidentalii ar sustine acum doar un fel de Mubarak 2, atunci acesta ar fi foarte curand maturat de la putere de catre aceiasi demonstranti. Asta ar insemna contrariul stabilitatii pe care pretind ca si-o doresc occidentalii pentru aceasta zona.

 3. În căutarea timpului rămas până la debarcare… « Dispecer Blogosferă Says:

  […] a, a, a, a, a, b, b, c, c, c, c, c, c, d, d, d, i, l, l, o, r, r, s, t, t, v, […]

 4. Lucreţiu Tudoroiu Says:

  Vă invit la o dezbatere despre România, o țară cu mai multe cauze, dar fără nici un scop:

  http://www.lucretiutudoroiu.ro/?p=144

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: