Septemcastra.ro despre primul umanist roman

Dupa mai mult de un secol de indoctrinare nationalista si comunista adevarata istorie a Ardealului a fost total desfigurata. Romanii, ardelenii insisi, nu stiu mai nimic despre istoria lor dupa ce aceasta le-a fost prezentata in mod selectiv, superficial, personalzata, fara informatii de ansamblu, cu enorme lacune si cu gauri negre in care erau saltate secole intregi.

 

Una dintre minciunile care a fost bagata cu palnia in mentalul colectiv romanesc este cea ca romanii in Ardeal au fost mereu iobagi, asupriti de catre stapanii maghiari, germani sau austrieci. Nimic mai fals. Tot in acest context se face caz de de “unio trium nationum” adunarea obsteasca a nobililor “maghiari”, a secuilor si a sasilor. Termenul “nationum” este gresit interpretat ca natiune,  in vremea aceea neexistand natiunea in forma sa moderna. In ce priveste iobagii, existau iobagi romani, maghiari, si chiar iobagi sasi si secui (care traiau pe pamanturile nobilimii), in ce priveste nobilii acestia nu erau doar maghiari ci si romani sau valahi (adica de etnie romana).

In Ardeal existau nenumarate districte in care nu doar populatia era majoritar romana, ci si nobilimea, respectiv existau si zone unde taranii romani erau liberi: Maramuresul, Nasaudul, Lapusul, Oasul, Somesul superior, Tara Hategului, Fagarasul, Banatul etc. Din aceste zone, nobilii de etnie romana au promovat in demnitatile cele mai inalte ale Regatului Maghiar sau a Principatului Transilvaniei. Cel mai celebru exemplu este Ioan (Iancu) de Hunedoara, care a ajuns datorita priceperii sale cel mai instarit nobil al Regatului Maghiar, si a detinut pe rand functiile de Ban al Severinuluii, Voivod al Transilvaniei si in final Regent al Ungariei (iar fiul sau rege).

 

Datorita blogului SeptemCastra.ro (pe care l-am nominalizat pentru premiile Blog de blog) putem afla si alte aspecte sau persoane interesante dar necunoscute din istoria Ardealului, cum ar fi persoana lui Filip de Ciula (Philipus Cyulanus in latina; Csulay More Fülöp in maghiara).

Provenit dintr-o familie de nobili romani a studiat la Universitatea din Bologna in perioada 1491-1500, si a devenit secretar regal, consilier al reginei, a indeplinit misiuni diplomatice importante la Venetia, si a ajuns episcop de Pecs. Mai multe detalii despre primul umanist: aici.

2 Responses to “Septemcastra.ro despre primul umanist roman”

  1. BLOG DE BLOG – cele mai bune bloguri din 2010 « Hai ca se poate! Says:

    […] 7. Cel mai informat blogger – Ioska, Lilick, Starea Natiunii , Supravietuitor, George Valah, Transildania, Reporter de teren 8. Cel mai simpatic blogger/bloggeriţă-   Madi si Onu,Aripi de Inger – […]

  2. Clasament bloguri 2010 « Popateapa's Blog Says:

    […] 7. Cel mai informat blogger -Caius, Ioska, Lilick, Starea Natiunii , Supravietuitor, George Valah, Transildania, Reporter de teren 8. Cel mai simpatic blogger/bloggeriţă-   Madi si Onu,Aripi de Inger – […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: