Pana si tunisienii s-au saturat de prezidentialism si tatuci…

… si vor un sistem parlamentar

 

Am dat din intamplare peste un text. Tunisienii care tocmai si-au alungat tatucul autoritar printr-o revolta populara si-au dat seama ca nimic din ce au dobandit nu va fi de durata daca constitutia Tunisiei ramane prezidentiala, si nu se introduce republica parlamentara. Astfel tinerii democrati tunisieni au creat un grup de actiune “1.000.000 de tunisieni pentru un regim parlamentar”. Citez un comentariul unui tanar tunisian:

Montrons que nous apprenons, comme les Allemands après la chute de Hitler, les japonais après la chute de l’empereur, les Anglais en enlevant tout pouvoir à leur reine, …
Les peuples libres, au meilleur niveau de vie et éducation le sont grâce au régime parlementaire où le pouvoir est au peuple! Pas de présidence! Pas de pouvoir absolu!

Pour faire simple, l’exemple concret constituera le meilleur coup de pouce pour notre cause.
Voyons ensemble le classement 2010 de l’index de démocratie mondial, on va lister les 10 meilleures démocraties et les 10 pires démocraties (dictatures):
1-Norway (Régime Parlementaire).
2-Iceland (Régime Parlementaire).
3-Denmark (Régime Parlementaire).
4-Sweden (Régime Parlementaire).
5-New Zealand (Régime Parlementaire).
6-Australia (Régime Parlementaire).
7-Finland (Régime Parlementaire).
8-Switzerland (Régime Parlementaire).
9-Canada (Régime Parlementaire).
10-Netherlands (Régime Parlementaire).
Encore…
11-Luxembourg (Régime Parlementaire).
12-Ireland (Régime Parlementaire).
13-Austria (Régime Parlementaire).
14-Germany (Régime Parlementaire).
15-United Kingdom (Régime Parlementaire).

157-Tunisia (régime présidentiel – dictature -144 avec les mensonges RCD).
158-Libya (régime présidentiel – dictature).
159-Iran (régime présidentiel – monarchie dissimulée).
160-Saudi Arabia (régime royal- dictature).
162-Central African Republic (régime présidentiel – dictature).
164-Uzbekistan (régime présidentiel – dictature).”

 

Respectul meu pentru tinerii arabi din Tunisia. Romanii oare cand se vor destepta? Cu siguranta nu inainte, sau cat timp mai exista academicieni, intelectuali “de marca” si lideri de opinie care fac apologie prezidentialismului, dictatorului luminat si care denigreaza parlamentul si parlamentarismul!

 

P.S.

Cititi va rog aici ce masuri ia guvenul din Cehia pentru a opri exodul medicilor cehi in strainatate. Fireste, este vorba de un guvern responsabil…

Si medicii cehi sunt mai luminati si au stiut sa-si apere intersele care coincid si cu interesul public. S-au organizat intr-o actiune denumita “Mersi, noi plecam!” si 3.800 dintre ei si-au depus la sfarsitul anului demisia pentru a atrage atentia guvernului.

 

P.P.S

Incredibil! Guvernul, al nostru de data asta, va cheltui 1,2 milioane de lei pentru un sondaj in care respondentii vor primi o recompensa de 15 lei si vor fi intrebati intre altele cum trăiesc în prezent comparativ cu un an în urmă, când cred că se va sfârşi criza financiară, cum i-a afectat aceasta şi dacă măsurile luate de Guvern sunt suficiente pentru depăşirea crizei economice, precum şi cât de mulţumiţi sunt de serviciile publice şi ce nivel de trai au ei şi familiile lor!!

4 Responses to “Pana si tunisienii s-au saturat de prezidentialism si tatuci…”

 1. victorionescu Says:

  http://victorionescu.wordpress.com/2012-2/

 2. Hendrix Says:

  Sunt si eu absolut de acord cu un REGIM PARLAMENTAR, singurul garant al unei democratii. Singura cale de a stavili din start o dictatura este regimul parlamentar. Prezidentialismul(semiprezidentialismul) sunt cele mai aproape de DICTATURA, un lucru evident pentru orice om de buna credinta. Sunt convins ca se vor gasi unii care sa ma contrazica: dar SUA si Franta n-au regim prezidential? Ba da, au regim prezidential, dar ele sunt democratii consolidate, care niciodata nu vor fi puse in pericol de presedintele ales.
  De ce oare fostele tari din Uniunea Sovietica sunt si acum tari cu regim prezidential in cele mai dese cazuri( Moldova are regim parlamentar)? Simplu, pentru ca acolo nu s-a intamplat in 1991 nimic revolutionar, ele inca se gasesc in stadiul in care eram noi in 90, cu un partid FSN atotputernic si un lider gen ilici care vroia ,,democratie originala”. Despre statele africane este inutil sa mai vorbesc…
  Cehia este o tara democratica care isi respecta cetatenii. Romania lui ba-secu face pasi importanti spre ceausism feroce, spre fesenism atroce. Pai nu spunea ba-secu in vara ca cei nemultumiti sa se care de p-aici? Cui nu-i convin salariile romanesti: ROIUL!
  Inca refux sa cred ca un guvern responsabil, fie el si guvernul sarmanului bok, poate sa-i recompenseze cu 15 lei pe repondentii unui sondaj platit chiar de guvern. Mi se pare in-cre-di-bil!!! Inca astept o dezmintire din partea guvernului sau ceva din care sa inteleg ca cei care au dat stirea sunt superficiali sau de reacredinta.

  • transildania Says:

   In general este o idee foarte proasta a lasa toata puterea pe mana unui om. In SUA si Franta mai merge pentru ca au o lunga traditie democratica, institutii democratice independente, cetateni vigilenti si o opinie publica foarte puternica. In SUA sau in Franta presedintele nu-si poate depasi prerogativele constitutionale cu nicio iota nici macar o zi.

   In Romania distrugerea totala si deliberata a sistemului sanitar va continua…

   Stirea cu sondajul e cat se poate de reala, au vorbit si la Realitatea TV de ea…

   • Hendrix Says:

    N-am afirmat ca stirea n-ar fi reala. Spuneam doar ca refuz sa cred ca este posibil asa ceva! Ti se pare normal ca un guvern sa comande un astfel de sondaj si sa-i plateasca pe repondenti?!?!?! Ma rog, multe lucruri nu sunt normale in Romania lui ba-secu, mai lipsea si asta…
    Stau si ma gandesc serios care este scopul pedeleprelor? Aruncarea in derizoriu a notiunii de dreapta politica pe care ei si-o aroga? De partid politic? A democratiei, indefinitiv?
    Poti sa-mi spui macar o singura masura normala( nu inteligenta!) luata de pedelepre in ultimii 2 ani? Poti sa-mi spui o singura institutie democratica neatacata de ba-secu? Poti sa-mi spui spui daca a scapat vreo fateta a democratiei nebatjocorita de pedelepre?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: