Calatorie in timp (II) – Ce trebuie sa faca presedintele pentru a fi suspendat…

… ne invata conferentiarul in drept constitutional, doctorul Emil Boc, care in 2003 urmarea suspendarea lui Ion Iliescu. Citez:

 

PD il ataca din nou pe Iliescu. Democratii analizeaza oportunitatea politica de a declansa procedura de suspendare din functie a presedintelui Ion Iliescu pentru incalcarea Ordonantei nr. 31/2002 privind interzicerea simbolurilor fasciste si antisemite, a declarat, ieri, vicepresedintele PD, Emil Boc

“Propunerea va avea ca baza concluziile dezbaterilor noastre referitoare la regimul Ion Iliescu. Potrivit articolului 6 al Ordonantei nr. 31/ 2002, cu privire la interzicerea simbolurilor fasciste si antisemite, contestarea sau negarea in public a Holocaustului sau a efectelor acestuia se sanctioneaza cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea unor drepturi. Din punct de vedere juridic, presedintele Ion Iliescu a incalcat aceste prevederi in interviul acordat cotidianului israelian «Haaretz» si a negat existenta Holocaustului“, a precizat deputatul Emil Boc.

Vicepresedintele PD a declarat ca, practic, in acel moment, a incalcat o prevedere legala si ca impotriva presedintelui se poate declansa procedura suspendarii din functie, conform articolului 95 din Constitutia Romaniei, la cererea unei treimi din numarul parlamentarilor.

“Parlamentul are posibilitatea sa-l suspende cu jumatate plus unu din numarul de voturi. Nimeni nu este mai presus de lege. Noi am constatat o incalcare flagranta a unui text legal pe care presedintele era obligat, ca si orice cetatean, sa-l respecte”,a subliniat Emil Boc. …

Reamintim ca un interviu al lui Iliescu publicat in cotidianul israelian Haaretz a stirnit un conflict diplomatic intre Romania si statul evreu. “Holocaustul nu a afectat numai populatia evreiasca din Europa. Multi altii, inclusiv polonezi, au murit in acelasi fel”, declara in interviu, in luna iulie, Ion Iliescu. “In Romania perioadei naziste, evreii si comunisti erau tratati la fel. Tatal meu a fost activist comunist si a fost trimis intr-un lagar. A murit la virsta de 44 de ani, la mai putin de un an dupa ce s-a intors”, mai afirma presedintele.

“Holocaustul a fost un fenomen general in Europa (…), iar astfel de evenimente au avut loc si in interiorul teritoriului Romaniei; masacrele de la Bucuresti si Iasi din 1941 si trimiterea evreilor in lagare de concentrare din Transnistria au avut loc in Romania, iar liderii din acea perioada sint responsabili pentru aceste evenimente”, preciza Iliescu, adiugind ca “este imposibil sa fie acuzat poporul si societatea romana pentru acest lucru”.

 

Deci presupusa incalcare a unei ordonante de urgenta este motiv de suspendare. Cortect! Nimeni nu e mai presus de lege si nimeni nu are consilieri juridici mai buni decat presedintele.

Okay, ce spunem atunci de multiple si frecvente incalcari ale Constitutiei, a rolului stipulat de aceasta pentru presedinte, a separarii puterilor in stat etc. etc. ..

5 Responses to “Calatorie in timp (II) – Ce trebuie sa faca presedintele pentru a fi suspendat…”

 1. atreides Says:

  Hehehe, daca ar vedea vreun oranjgutan textul asta al piticaniei din 2003 cred ca s-ar inverzi la fatza…

 2. Zoe Petre Says:

  Absolut de acord cu difuzarea textului lui Boc. Atenție însă cu privire la articolul lui Iliescu, îmi amintesc perfect că inițial a afirmat că România nu poate fi considerată parte a Holocaustului fiindcă Holocaustul nu a avut loc pe teritoriul național. Cred ca nefericitul a vrut atunci să se refere la nordul Transilvaniei – care era parte a Ungariei – dar, formulînd pe după piersic, a reieșit că Transnistria, care era administrată de un guvernator român, nu era parte a teritoriului, de parcă Auschwitz ar fi în Bavaria, nu lîngă Cracovia.. Ca să nu mai vorbim de Iași sau Văcărești.
  Fapt e că ceea ce citați pe blog e o interventie de după explozia amintită, ca să dreagă busuiocul. Boc avea dreptate atunci, și acum ar trebui să tragă consecințele. Eu nu sînt jurist, dar ar fi bine să se menționeze articolul și paragraful de lege pe care l-a încălcat Băsescu de fiecare dată, de la circulația sub influența alcoolului la discriminare.

 3. PD_Boc voia sa-l suspende pe Iliescu pentru un interviu in ziar care ar fi incalcat o ordonanta de urgenta – REMEMBER « transildania Says:

  […] In 2003 PD-ul lui Boc a vrut sa declanseze suspendarea din functie a presedintelui Ion Iliescu, din cauza unei singur interviu intr-un ziar israelian. Decalartiile lui Ion Iliescu ar fi necgat Holocaustul incalcand Ordonanta de Urgenta 21/2002. Redau citatele lui Boc (dintr-un articol mai vechi pe blog unde gasiti si sursa): […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: