Calatorie in timp (I)

Ieri am intreprins o calatorie in timp. Cu ajutorul internetului m-am plimbat  prin anii 2000-2003 in cautarea unei informatii. Am gasit si ce cautam, si alte lucruri interesante.

 

1. Boc, PD-ul si nepotismul

 

Am gasit un proiect de lege din 2003, prezentat de Emil Boc. Un proiect e lege la fel de actual atunci ca si acum, si pe care il aprob. Atunci PD-ul ea un partid mic si nu putea trece legi in parlament. Acum este aproape singur la putere si ar putea sa o faca, si, cu toate ca sunt pentru eliminarea ordonantelor si angajarii raspunderii, in mod exceptional as fi de acord ca legea despre care este vorba in articolul urmator sa fie adoptata chiar in acest mod de catre guvernul Boc (citez, sublinierile imi apartin):

 

“Adevarul”
25 septembrie 2003
Mircea Marian

Daciana Sarbu, fata ministrului Agriculturii, a ajuns secretar de stat pe probleme de tineret, Sorin Mitrea, fratele ministrului Transporturilor, este directorul Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare, iar Alina Puwak a fost o vreme angajata mamei sale, care conduce Ministerul Integrarii Europene. Plecand de la aceste exemple, PD a decis sa initieze un proiect de lege impotriva nepotismului. “Nepotismul afecteaza performanta institutiilor de stat, impiedica accesul la functii al unor persoane calificate si permite utilizarea fondurilor publice in interes personal”, a spus, ieri, vicepresedintele PD, Emil Boc. El a aratat ca legea pe care o pregateste PD va interzice, in primul rand, persoanelor cu functii de conducere din institutiile publice sa angajeze sau sa numeasca in cadrul acelor institutii rude pana la gradul IV inclusiv. Mai mult, va fi restrictionata si angajarea in institutiile publice sau chiar si in societatile cu capital majoritar de stat a rudelor unor persoane care conduc firme private ce au legaturi economice cu respectiva institutie sau societate. Reprezentantii societatilor comerciale care intra in relatii cu institutii de stat pentru a avea relatii comerciale vor trebui sa declare in scris orice legatura de rudenie cu o persoana angajata in respectiva institutie. Sanctiunile propuse pentru incalcarea acestor prevederi variaza intre amenzi, stabilite in functie de salariul conducatorului institutiei, si anularea contractului de munca pentru persoana angajata fara respectarea restrictiilor prevazute in legea antinepotism. Emil Boc a sustinut ca astfel de reglementari, care urmaresc interzicerea actelor de nepotism, se regasesc si in legislatia unor state din componenta SUA, cum ar fi, de exemplu, Florida sau Alaska. Statul Alabama a inclus restrictii in privinta angajarilor in sectorul public chiar in constitutia statului. In Australia, Canada, Danemarca, Noua Zeelanda si Marea Britanie exista coduri de conduita ale institutiilor publice, in care se prevad interdictii referitoare la angajarile pe baza unor relatii de rudenie. “O astfel de lege, atat de restrictiva, este necesara in acest moment, intrucat PSD are tendinta sa transforme nepotismul in politica de stat”, a declarat vicepresedintele PD, Emil Boc. El a sustinut ca, la nivelul administratiei locale, situatia este mult mai rea decat la nivel central, intrucat angajarile au ajuns sa se faca, practic, doar in baza unor relatii de rudenie. Proiectul PD pentru interzicerea angajarilor si numirilor in unele functii in baza relatiilor de rudenie nu va fi depus la Parlament, decat dupa ce continutul sau va mai fi discutat cu partenerii sociali ai acestui partid. ”

 

2. Politizarea CSM, un alt subiect fierbinte

Iata un articol din Romania Libera din 2003:

 

“PD cere demisia ministrului Justitiei, acuzand politizarea CSM

 

PD solicita ministrului Justitiei sa prezinte in fata Co­mi­sii­lor juridice ale celor doua Camere „motivele care au stat la baza deciziei sale de a nu propune reinvestirea in functie a cinci judecatori pentru Consiliul Superior al Magistraturii”.

Vi­cepresedintele Emil Boc a declarat ca in UE schim­ba­rea din functie la nivelul CSM „nu se face decat in cazuri de in­disciplina si lipsa de profesionalism”. „Ca sa nu in­te­legem ca este vorba despre santaj politic, de imixtiune po­litica si ca Ministerul Justitiei da dovada de transparenta”. Din pa­cate insa, Rodica Stanoiu a dovedit „influenta poli­tica la ni­velul Curtii Supreme a Justitiei”. O dovada clara a pese­di­zarii o constituie faptul ca judecatori care nu sunt re­pre­zen­tativi in breasla lor au fost sustinuti de PSD. Astfel, Mircea Aron si Ion Tinca, de la CSM, au fost respinsi de Co­misiile juridice desi intruneau cele mai multe voturi ale Curtii Su­preme de Justitie.

„Si, pentru ca suntem in saptamana Pastelui, ar trebui ca Rodica Stanoiu sa faca un gest crestinesc si sa-si dea de­misia”, a adaugat Boc.

 

Romania Libera, 25.04.03

 

Acum doua zile Curtea Constitutionala (portocalie) a invalidat in premiera “constitutional” alegeri statutare la CSM, primind o minge la fileu de la ANI (cea condusa de omul integru care a recunoscut public ca are anumite probleme si din aceasta cauza este santajabil si santajat de oameni politici pe care trebuie sa-i supravegheze, si care inregistreaza jurnalisti). Astfel politizarea uneia dintre ultimele institutii inca nepolitizate si neaservite in vremea regimului Boc este cu un pas mai aproape.

3 Responses to “Calatorie in timp (I)”

  1. Mihai Says:

    Parerea mea este ca au facut aceste propuneri de legi atunci pentru ca aveau nevoie sa creasca in ochii oamenilor, sa aiba sanse la alegeri. Si se pare ca ne-au pacalit, nu cred ca aveau de gand sa le si adopte.

  2. Lilick Says:

    Ceea ce PSD doar a inceput, ei acum au desavarsit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: