Scrisoarea profesorului universitar Shafir adresata presedintelui

Domnului Preşedinte al României Traian Băsescu,

Palatul Cotroceni

Bucureşti

 

Cluj-Napoca, 22 ianuarie 2011

 

Domnule preşedinte,

 

În luna octombrie a anului 2009 mi-ați făcut deosebita onoare de a mă decora cu Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de ofițer. Cu mâhnire şi în acelaşi timp cu mânie, mă văd nevoit să vă înapoiez azi această medalie. Gestul meu este determinat, în primul rând, de maniera nedemocratică şi neconstituțională în care guvernul condus de dl. Emil Boc cu sprijinul nemijlocit al Domniei Voastre încalcă în mod repetat principiile statului de drept, facând în mod abuziv uz de asumarea răspunderii în fața Parlamentului şi substituindu-se în acest mod legislativului, de ordonanțe de urgență, precum şi de numeroase alte găselnițe juridice pe care nu numai că Dumneavostră, domnule preşedinte, le acceptați, dar le şi inspirați şi girați în mod direct şi personal. Din acest punct de vedere, considerați returnarea acestei distincții şi ca un gest de solidaritate față de Armată,  pe care ați avut incredibila temeritate de a încerca să o dezbinați în conferința de presă ținută în această seară la reşedința oficială a preşedintelui statului.

 

La fel se întâmplă şi în cazul legii Educației Naționale, promovată de către Domnia Voastră la data de 4 ianuarie 2011. Şi acolo se încearcă dezbinarea corpului profesoral, asmuțind cadrele didactice tinere împotriva celor cu experiență, ca şi cum nu decizia guvernului Boc a înghețat posturile în universități, ci prezența noastră, a cadrelor didactice cu experiență ar fi blocat avansarea acestora.  Mai mult, în spatele unei perfide argumentări pentru depolitizare în universități, noua lege duce la politizarea întregului sistem, de la şcoli şi până în vârful instituțiilor de învățământ superior, lichidând în acelaşi timp autonomia universitară.

 

La modul personal, legea mă forțează într-o pensionare în care mi-aş putea continua activitatea universitară numai la plata cu ora. Cu alte cuvinte, mă trimite într-un hotel pe centură.

 

Am revenit în România, domnule preşedinte, în anul 2005, numai şi numai în scopul continuării activității mele pedagogice universitare. În timp ce alte state europene revin asupra deciziei pensionării forțate, România sub conducerea Dumneavoastră o  impune pentru a face loc clientelelor politice sau economice. “Reforma” impusă de noua lege este un substanțial regres față de situația existentă anterior acestei legi, nici ea ideală. Probabil că vă imaginați că acele cadre didactice care fac parte din actualul guvern sunt capabile să conducă doctorate şi să deschidă în fața României calea către locul pe care îl merită minunații ei tineri, pe care îi cunosc bine. Mult mai bine decât Dumneavoastră.

 

Douăzeci şi doi de ani de activitate la Radio Europa Liberă, unde am condus, printre altele, departamentul de documentare al secției române, m-au învățat, domnule preşedinte, că trebuie să fim răbdători. În cele din urmă simularea politică a democrației (socialiste sau nu) va fi exorcizată. Şi împreună cu ea, toți clovnii politici.

Vă urez sănătate,

 

Prof. univ. dr. Michael Shafir

11 Responses to “Scrisoarea profesorului universitar Shafir adresata presedintelui”

 1. Gondolin Says:

  Corect… Singura intrebare (retorica de altfel): la experienta d-lui Shafir, CHIAR nu stia cine ii da respectiva distinctie? Mai ales ca decorarea intervenea in 2009 nu in 2005…

  • transildania Says:

   Pai daca e retorica in mod normal nu trebuie sa raspund. As zice insa pe de o parte ca da, in 2009 era clar cu cine are de-a face, insa aproape nimeni nu si-a imaginat in 2009 cum va fi si cum a fost 2010 si prima luna din 2011. Pe de alta parte Dl Shafir chiar cred ca a primit decoratia pe merit, in orice caz cu mult inainte de 2009, din ce-mi aduc aminte, a fost critic fata de anumite evolutii de emanatie prezidentiala

 2. Chrysthyan Says:

  Stii ca am sa iti dau o lada de bere?
  Ma bucur ca sunt nevoit sa o dau, PNL nu a intrat la guvernare si incepe sa faca opozitie pe bune.

  • transildania Says:

   Ma bucur si eu mai ales ca am avut dreptate, nu ca am castigat pariul sau miza 🙂

   Cu lada de bere e asa: cum nu sunt in Bucuresti, si din start nu intentionasem sa o tin pentru mine, am vrut sa o fac cadou cuiva, dar nu stiu inca cui si daca intreaga.
   Ma voi gandi in ce proportie si cui din Bucuresti sa te rog sa o dai, si cand ajung la o concluzie iti spun. 🙂 OK?

 3. Hendrix Says:

  Sunt absolut socat de aceasta postare, mai exact de subiectul acesteia, pe care tu il vezi ca pe un erou! Erou? Mai mult, nota de respect cu care vorbesti despre individ este absolut deplasata atunci cand te referi la el cu ,,Dl Shafir ”, in raspunsul dat la ora 1:19. Iti atrag atentia ta ca nu se foloseste majuscula decat in cazuri deosebite, precum Excelenta Sa ori Majestatea Sa. Individul iti trezeste atata respect incat sa-i spui ,,Dl Shafir”???
  Decoratia a fost primita de la securistul de la Anvers in luna octombrie 2009. Stii ce se intampla in luna octombrie 2009? Daca te lasa memoria afla ca pe data de 13 octombrie 2009 pica guvernul lui ba-secu, condus de marioneta sa bok! A fost o zi mare, crede-ma, inclusiv pentru democratia romaneasca, fiind vorba de succesul primei motiuni de cenzura.
  Stii ce a facut nemernicul de ba-secu dupa 13 octombrie 2009? SI-A FACUT NEVOILE PE CONSTITUTIE, refuzand sa desemneze un premier din partea coalitiei care avea 65% in Parlament. Tii minte asta?
  Stii faptul ca in octombrie 2009 eram in pragul decisivelor alegeri prezidentiale din 22 noiembrie 2009(turul doi fiind pe 6 decembrie)? Era au nu era ba-secu in plina campanie prezidentiala?
  Tu, @Lilick si poate alti bloggeri care vad in gestul lui shafir u gest de eroism sau de mare caracter, inclusiv cei de la A3 care l-au promovat absolut gretos, ar trebui sa stiti un lucru elementar: nu conteaza gestul in sine al refuzarii medaliei, ci CINE o face! Nu se poate pune semnul egal intre acest shafir si gestul lui Vasile Paraschiv de a REFUZA MEDALIA chiar la 3coceni! Stii cine a fost Paraschiv? Un adevarat EROU! Cel care a semnat Apelul lui Goma in martie 1977, cel care a fost bagat de securisti in spitale de psihiatrie ca sa-l distruga! Si nu se compara nici cu gestul doamnei Herta Muller care anul trecut arefuzat orice medalie din partea unui jeg securist ca ba-secu.
  Apropos de termenul ,,jeg securist”. L-am folosit ieri la adresa lui shafir, stiind prea bine din scrierile lui Paul Goma cine este individul. Tu si @Lilick nu l-ati citit pe Goma si de asta nu stiti. Acesta este termenul care te-a determinat sa-mi ceri ,,sa a,m grija cum vorbesc”? Daca da, ca sa nu te supar, nu-l voi mai folosi la adresa lui shafir, OK?
  Aseara m-am pus pe citit ce ispravi a mai facut acest shafir. Asa am aflat ca si-a batut joc de marele Raoul Serban la 10 zile dupa ce a murit!!! Nici nu se racise bine in mormant si acest shafir scrie intr-un ziar clujean ,,Un altfel de necrolog”, o ,,capodopera” plina de venin, minciuni, barfe si zvonuri pe seama marelui om. Cam asta este shafir al tau! Stiu ca esti clujean asa ca ar trebui sa stii! Daca nici asta nu stiai, cauta pe google! Iti recomand in special un vast articol scris de Constantin Mustata!
  Aseara am vazut pe blogul tau ca in urma cu cateva zile m-ai nominalizat la categoria ,,Cel mai bun cititor(comentator)”. Iti multumesc acum, cu intarziere, pentru consideratia pe care mi-o porti! Tin sa te asigur ca te bucuri de tot respectul meu in continuare, chiar in ciuda acestei postari.
  Am o singura rugaminte la tine: nu ma cenzura! Iti scriam ieri ca am fost cenzurat de @Lilick pentru ca m-am legat de shafir. N-as fi crezut ca dupa ce am scris constant pe acel blog din ianuarie 2009 sa fiu cenzurat din cauza lui…shafir! Ar fi culmea ca la o zi distanta sa fiu cenzurat si de tine din cauza aceluiasi personaj. M-ar durea mai mult decat iti poti imagina, crede-ma!

  • Lilick Says:

   Hendrix, vad ca te tot vaiti ca te-am cenzurat. Ca ti-am taiat vorbele despre Shafir. Dar as vrea sa te intreb ceva: chiar crezi ca mai trebuie sa conteze pentru mine (dar si pentru ALTII) cuvantul tau? Cat tupeu poti sa ai?

   • Hendrix Says:

    Te inseli daca ai impresia ca voi raspunde tonului tau isteric. Am inteles de ieri ca nu pot discuta cu tine rational, ca nu esti unui dialog normal. Daca asa ai ajuns sa te porti, iti dai seama ca orice dialog intre noi doi nu poate avea loc.
    In situatia in care devii mai rationala si dispusa sa citesti singura adevarul despre eroul tau michael shafir, fara sa aplecu urechea la ce iti spun unii sau altii, poate ca vei ajunge sa-mi dai dreptate in privinta lui michael shafir. M-as bucura sa-mi dai dreptate in privinta lui, chiar daca vor trece ani pana vei intelege asta. Cele scrise acum vor ramane marturie peste ani, corect?

  • transildania Says:

   Nu te cenzurez, fii linistit.
   Voiam sa-ti zic ca de mai multe ori s-a intamplat sa am mai multe mesaje de la tine, cate trei identice: unul la postare si doua identice la spam. Si nu imi explic de ce. Din punct de vedere cronologic cel mai recent e la postare, si primele pe care le-ai trimis la spam.
   Nu am nicio influenta asupra acestui lucru. Si nu stiu daca nu-ti apare comentariul prima data cand postezi, sau trimiti de mai multe ori.

 4. 27 Ianuarie « Ioan Usca Says:

  […] Zalmoxys, Viorica, Zina, Sebra, Adrian Bărbat, Tiberiu Orăşanu, Anamaria Deleanu, Se-cret, Transildania, Mihaela di Toscana, Geocer, Adrian Voicu, Mircea Suman, Cati Lupaşcu, Simona Ionescu, Manole, […]

 5. Mihai Says:

  Socant. Acordarea decoratiei unei astfel de persoane a fost o gresala.
  O astfel de insulta adresata Sefului Statului de un individ frustrat si infumurat dovedeste de lisa de caracter.
  Un astfel de individ nu merita titlul de profesor.
  Unde isi va fi luat diploma aceasta pasare calatoare?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: