Amestecate, dar scurte si interesante

* Udrea si PDL pregatesc desfiintarea sectoarelor bucurestene

 

In proiectul de “lege a capitalei”, nu mai exista consilii locale de sector, iar primarii de sector nu mai sunt alesi direct ci desemnati de catre Consiliul General al Bucurestiului.

Nu sunt bucurestean si nu-mi place sa-mi dau cu parerea despre Bucuresti. Bucurestiul ar avea nevoie de o reforma a sectoarelor, desigur o cu totul alta decat cea  prevazuta de doamna Udrea cu sustinerea lui Negoita si Poteras.. Daca ar fi dupa mine sectoarele ar trebui redesenate astfel incat intreg centrul Bucurestiului (pana la primul inel de bulevarde) sa constituie un singur sector care sa fie blindat de abuzuri urbanistice si printr-o lege speciala daca este nevoie.

 

* Noi “amenintari” deschise la adresa Frantei pe dosarul Schengen

 

Tot pe agentia de stiri portocalie apare un editorial interesant adresat ambasadorului Frantei in Romania. Pe langa un atac dur la adresa fratelui popular si crestin-democartat de dreapta din Partidul Popular European, Sarkozy articolul contine si cateva amenintari. Una dintre ele: retragerea ambasadorului de la Paris (daca l-ar fi retras in timpul alegerilor prezidentiale din 2009 chiar ar fi facut un serviciu Romaniei). A doua, si mai interesanta, amenintarea cu dezlantuirea unei campanii anti-europene si anti-UE. Motivata pe un pretins sentiment profund si latent anti-european in Romania care chipurile abia asteapta sa fie desteptat. Citez:

Desigur ca acest comportament regretabil nu face altceva decat sa puna gaz pe focul mocnit al extremismului romanesc, care abia asteapta un motiv pentru a-si dezlantui furiile anti-europene. Mai sunt in Romania naivi care nu dau prea mare importanta acestui fenomen, dar le (ne) dorim sa nu se confrunte vreodata cu dimensiunile reale ale acestui fenomen.

 

* Institutele de cercetare in fata disparitiei

 

Cercetarea din Romania, care oricum este unul dintre domeniile valoroase dintre cele mai subfinantate, acum se afla in pragul disparitiei totale. Mai multe institute vor fi vandute sau dizolvate.

 

* Tunisia, cresterea economica, FMI, revolutia si wikileaks

 

Tunisia dictatorului “democrat” alungat de o saptamana de revolte a fost laudata de catre FMI in 2008 ca model pentru alte tari. Si intr-adevar a avut parte de cresteri economice in ultimii ani, intrebarea este unde s-au dus aceste cresteri economice daca o saptamana de revolte (in general ale tinerilor, studentilor si liceenilor) a alungat patronul unui regim autoritar, atotputernic si corupt. Au jucat un rol in aceasta revolutie si dezvaluirile site-ului wikileaks despre afacerile corupte ale presedintelui si ale familiei si camarilei sale, care au fost raspandite impotriva cenzurii tunisiene pe bloguri, pe retele sociale si prin manifeste.

 

* Inca un raspuns pentru manipularea lui Preda cu stanga-dreaptain parlamentul european

 

Horatiu Pepine de la Deutsche Welle publica un articol foarte bun pe tema liberalilor din parlamentul european. O tema folosita de catre Basescu (culmea, aflat in razboi cu “fratii” sai popularii), de catre Preda si alti propagandisti ca diversiune mincinoasa impotriva PNL. Citez o parte din articol:

Unul din argumentele principale aduse de Cristian Preda a fost acela că PNL merge la stânga în Parlamentul European şi, aşadar, va merge la stânga şi în Parlamentul naţional.

Argumentul acesta este însă discutabil. Într-adevăr, PNL face parte din ALDE, grup politic care votează de multe ori cu socialiştii. Aşa cum a constatat un studiu foarte recent realizat de Fundaţia Robert Schuman, în Parlamentul european s-a cristalizat o alianţă de centru-stânga, care îi cuprinde pe socialişti (S&D), verzii (Verzii/ALE), liberali (ALDE) şi pe deputaţii stângii unite (GUE/NGL) pe teme legate de buget, libertăţi civile, mediu şi egalitatea de gen. În ansamblu, liberalii au votat la fel ca socialiştii în 72,9% din cazuri.

Dar în acelaşi timp a fost remarcată o alianţă de centru-dreapta alcătuită din populari şi creştin democraţi (PPE), liberali (ALDE) şi eurosceptici (ECR) pe teme legate de economie, comerţ, dezvoltare, industrie, cercetare şi energie. În ansamblu, liberalii au votat cu popularii în 67,9% din cazuri.

Grupul ALDE participă aşadar simultan (deşi asimetric) la două coaliţii informale şi de aceea situarea lor nu este uşor de făcut.

În al doilea rând ar trebui să remarcăm că între ceea ce se petrece în Parlamentul european şi ceea ce se întâmplă la Bucureşti nu se poate stabili o legătură foarte precisă. Din multe motive deputaţii din România – şi mai cu seamă aceia de dreapta –se integrează greu în grupurile politice europene şi nu urmează clivajele stânga-dreapta descrise mai înainte.

Studiul citat („Clivaje şi compromis politic în Parlamentul european: cum se votează la Strasbourg?”) pune în evidenţă că polarizarea stânga-dreapta este prilejuită mai cu seamă de două mari teme: pe de o parte, integrarea şi extinderea europeană şi, pe de alta, dreptul la azil, imigraţia şi, tacit, libera circulaţie a forţei de muncă.

În contextul acesta deputaţii români din PPE sunt puşi într-o mare încurcătură. Reprezentanţii PDL (care se pronunţă pentru ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, pentru integrarea romilor acolo unde se găsesc, pentru admiterea Turciei în UE ş.a.m.d.) se plasează mult la stânga grupului din care fac parte. De aici se poate vedea cât de mari pot fi diferenţele între ceea ce înseamnă „dreapta” la Bucureşti şi ce conţinut are ea la Strasbourg.

 

 

 

3 Responses to “Amestecate, dar scurte si interesante”

  1. radu Says:

    Excelent. Voi tine cont de analiza asta! 🙂

  2. Arădeanul care a reuşit să scape prin instanţă de taxa auto se plânge de hărţuire din partea ANAF « Hai ca se poate! Says:

    […] Amestecate, dar scurte si interesante […]

  3. Ce-ai în blogroll? « Un blog cu atitudine Says:

    […] au sute de cititori zilnic). Şi se creează acea comunicare de care avem parte din ce în ce mai puţin în ultimul timp în […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: