Liberalii, Alianta de Centru Dreapta si manipularile cu “stanga si dreapta”

Saptamana trecuta a fost marcata de lansarea Aliantei de Centru Dreapta, si s-a terminat asa cum a inceput cu atacuri virulente ale propagandistilor portocalii la adresa PNL si a proiectului de consolidare a opozitiei.

Este legitima pozitia de a nu raspunde acestor manipulari, avand in vedere partea din care vin si credibilitatea zero de care dispun anumiti propagandisti pentru a tine altora lectii despre conduita, morala sau doctrine politice.

Pe de alta parte sunt de parere ca trebuie spus cate ceva. Pentru ca aceasta manipulare care de exemplu acuza liberalii de a fi un partid de stanga sau incoca memoria Bratienilor se bazeaza (pe langa o ipocrizie fara margini) pe doua picioruse de lut:

– simplificarea inadmisibila a sabloanelor gandirii politice, reducerea lor

– ignoranta proprie sau a publicului tinta in legatura cu fapte istorice, sau cu situatia sistemului de partide din alte tari

Cel putin pe termen mediu consider ca aceaste manifestatii de incultura politica ar trebui clarificate, combatute si remediate, intrucat ele prolifereaza un mod de discutie politica superficial si inutil, si dau apa la moara unor campanii politice sau mediatice care sunt menite a motiva rezultate electorale suspecte.

Inainte de toate sa retinem ca alinata de centru dreapta nu schimba cu nimic programul si orientarea politica a PNL. Nu este vorba de o fuziune, este o alianta. Programul PNL ramane, doctrina ramane si memoria trecutului PNL nu sufera nicio atingere. Tot ce se modifica este sansa ca programul PNL sa fie pus in aplicare intr-un viitor apropiat, si ponderea acestui program intr-un guvern de coalitie pentru cazul probabil in care PNL singur nu va putea castiga singur majoritatea absoluta. Ambele cresc.

Despre politicile si principiile partidelor populare care pretind a fi de dreapta am scris in postarea precedenta. Am adus doar doua-trei exemple care au fost completate de comentatori si la care s-ar putea adauga mult mai multe, exemple pentru politici care nu sunt nici de dreapta, nici liberale, nici drepte. Tema merita dezvoltata cu alta ocazie.

In ce priveste pozitionarea liberalilor pe esicherul politic ea nu este afectata de o alianta sau de o coalitie. Liberalii nu sunt un partid de stanga nici in Romania nici in alte tari europene, asa cum deseori se raspandeste in Romania. La nivelul Uniunii Europene chiar daca exista diferite curente reprezentate in cadrul partidelor liberale marea majoritate a partidelor sunt de dreapta sau de centru-dreapta! Printre ele si PNL-ul, care are impreuna cu liberalii britanici ponderea electorala cea mai mare la ivel national dintre partidele liberale.

Pentru a nu ajunge un partid mic, o balama, de cinci sau sapte procente, PNL-ul face foarte bine cand incearca sa cuprinda toate curentele democratice si rationale de dreapta si de centru. Intre ele greutatea cea mai mare o au curentele mai conservatoare, nationale, crestin-democrate. Un partid mare liberal nu poate fi complet fara o aripa care atinge centrul, locul in care se castiga alegerile unde se afla independentii, intelectualii, oamenii interesati politic dar neinregimentati ideologic, dezamagitii, cei care-si doresc schimbarea. O alta aripa, mai mica, care a facut intotdeauna parte din curentele liberale este cea social-liberala.

De ce isi doresc mai toate partidele sa poarte cuvantul “liberal” in nume? Pentru ca liberalismul este cea mai veche si de succes filosofie democratica si economica. De-a lungul timpului liberalii si solutiile propuse de ei au fost atacate dur si din toate partile. In cele din urma mai toti adversarii liberalilor au adoptat pe sest politicile si principiile liberale pe care initial le combatusera. Liberalii nu au avut nevoie sa se succeasca niciodata, si nu nici acum nevoie. Solutiile lor de bun simt, adptate cerintelor conjucturii, s-au dovedit a fi cele de succes (si ar exista nenumarate exemple pentru care nu am acum nici timpul nici spatiul necesar).

P.S.

Cea mai ridicola acuzatie la adresa lui Crin Antonescu este invocarea Bratienilor care s-ar invarti in mormant, mai ales din cauza ca vine din partea unor oameni care nu dau nici cea mai mica dovada ca ar fi citit biografia politica a Bratienilor. Ce a facut Crin Antonescu? A negociat o alianta cu un partid mai mic de aceeasi orientare doctrinara, o alianta deschisa si catre alte partide democratice de dreapta, nerenuntand la programul liberal. Ce a facut Bratianu, Ionel? A adus in partidul liberal o jumatate, cea moderata, a partidului social-democrat. Si a preluat chiar revendicarile lor principale: reforma electorala si reforma agrara, pe care le-a transformat in obiectivele sale majore de politica interna. Pentru ca stia ca fara aceste reforme Romania nu va putea sta la masa democratiilor occidentale si nu va putea realiza Marea Unire. Oricat de mult a fost injurat de catre propoagandistii vremii, si oricate piedici i s-au pus in cale el nu s-a abatut de la acest obiectiv si in cele din urma a realizat si aceste reforme si Unirea. Bratienii cu siguranta nu se dau peste cap in mormantul lor, ca si un alt mare om de stat, Iuliu Maniu, ei au mers chiar mai departe in constructia de aliante politice, de alternative viabile la guvernarile paguboase ale vremii.

P.P.S.

Pe acelasi subiect va invit sa cititi daca nu ati facut-o deja urmatoarele articole:

Dan Mihalache – “Linia de fractura nu e astazi intre stanga si dreapta

Iulia Huiu – “Liberal si social -Lectiile pe care le-am primit in 2010

Anca Radu – “In orice caz nu cu o singura mana, sau enigma dreapta-stanga pentru prosti” si “Fratilor, noi copii in eprubeta nu facem, clar?

Gabriel Savulescu – “Alianta de Centru Dreapta PNL-PC, ACD

Codrin Scutaru – “Implinirea unei profetii, PNL-PC si Alianta de Centru Dreapta

Rational Idealist – “Carul inaintea boilor

Bogdan Duca – “Alianta de Centru Dreapta si demnitatea domnului Tismaneanu

Garcia Muerte – “PNL pe drumul cel bun

Cepeca – “Alianta PNL -PC

Marius Ghilezan – “Cine plange de dragul PNL?

Horatiu Buzatu – “Stanga, centru, dreapta – Un alt fel de politica

si off-topic o analiza a rolului si responsabilitatii media:

Decantarea Ideilor – “Trecut prezent si perspective

13 Responses to “Liberalii, Alianta de Centru Dreapta si manipularile cu “stanga si dreapta””

 1. atreides Says:

  Foarte, foarte corect, iar pe propagandistii portocalii putem sa ii ignoram linistiti.

 2. Micawber Says:

  Recentele ‘infierari’ venite din partea activistilor portocalii cu sau fara carnet de partid trebuie luate cu umor, desi drept e si ca exista in continuare destui prosti (ca s-o zic pe a dreapta) care sa se uite in gura lor.

  Pe de alta parte sa nu uitam ca multi din cei care jelesc azi soarta PNL (aliat, vezi bine, cu odiosul PC al lui Felix) au incercat, acum cativa ani, sa anexeze partidul la caruta PD. Cum ar veni, tare rau e ca-si pierde, chipurile, identitatea PNL acum, de cand cu PC, nu era mai bine sa si-o fi pierdut mai demult, in favoarea PD? Si toate astea desigur sub masca deontologica a grijii pentru puritatea ideologica. Daca nu mi-ar fi sila ,-ar apuca rasul 🙂

 3. Deceneu Says:

  Dane – portocalii jubileaza ca li “s-a ridicat mingea la fileu” si ar fi fraieri sa nu exploateze gafa si sa nu ironizeze alianta cu “solutia imorala”.

  Oricate explicatii cu compatibilitatea doctrinara ati aduce nu rezolvati nimic. Alegerile nu se joaca pe doctrine, se joaca cu tema coruptiei. Basescu a venit la putere pe afirmatia ca se lupta cu “sistemul ticalosit”, ca singurul capabil sa-l invinga pe Nastase.
  A demonstrat ca era o alta fata a aceluiasi sistem.
  Basescu a castigat al doilea mandat tot impotriva “sistemului ticalosit”, respectiv compromiterea lui Geoana prin vizita la Vantu.
  Pentru liberali Voiculescu este ce-a fost Vantu pentru Geoana.

  Liberalii puteau justifica sustinerea PSD-ului din timpul guvernarii prin faptul ca erau sub asediu lui Basescu si aveau nevoie de o sustinere parlamentara.
  Acum cum justifica alianta cu mogulii si cu baronii?
  In 2004 l-am schimbat pe Nastase si Voiculescu cu Basescu si acum ne cer sa-i aducem inapoi pe primii, pentru ca ultimul este mai rau decat Nastase?
  Nu crezi ca strategia este lipsita de credibilitate si compromite pe cei care o sustin.

  Acum in opozitie nu aveau nevoie de alianta.
  Ca sa poata utiliza tema anticoruptiie trebuiau sa pastreze distanta de orice partid compromis. Pe baza crizei si a nemultumirilor puteau viza sa ajunga lejer la 30-35%, ceea ce i-ar fi permis sa fie unul din primele doua partide.
  Cu alianta actuala se pune singur in postura de “partid balama”, de 10-15%, pentru ca are la carma niste oameni fara ambitii si fara viziune, care si-au propus sa intre in Parlament la urmatoarele alegeri in trena lui Ponta, Nastase, Voiculescu, Vanghelie.
  Proverbul “cine se aseamana se aduna” va produce efecte mai puternice decat aparitile le tv.

  Nu uita ca gafa intocmirii listelor pentru europarlamentare a costat PNL-ul cateva procente, care s-au refacut datorita electoratului PDL nemultumit de alianta cu PSD. PDL-ul a inteles ca in alianta cu PSD si pe fondul masurilor de austeritate dispare ca partid, asa ca au convenit sa ramana un partid in opozitie si unul la putere sa colecteze electoratul dezamagit.
  Probabil ca planul politicenilor este sa nu ofere electoratului decat doua solutii PDL si PSD, ambele FSN-iste. Politicenii de mult timp viseaza la doua partide mari care sa se roteasca la putere ca in in SUA sau in Anglia. Asta a fost si motivul pentru care au pledat pentru sistemul electoral uninominal majoritar, pentru ca ofera stabilitate la putere primelor doua partide.
  PNL-ul participa la scenariu de mai sus.

  • transildania Says:

   Nu sunt de acord cu cateva dintre afirmatiile tale, nu cred ca este o gafa, nu am zis ca alegerile se castiga pe doctrine. Nu cred ca PD-ul sau Basescu au castigat singuri pe tema coruptiei, si in niciun caz nu cred ca vor mai castiga odata.
   In 2004 au castigat cu sprijinul liberalilor, iar in 2009 nu cred ca a castigat, sau daca a castigat nu din cauza asta.

   As fi de acord cu tine ca PNL ar fi putut merge si singur, daca ar fi indeplinit anumite conditii, si ar fi putut sa creasca singur pana la a egala PSD-ul.
   Alianta cu PC-ul are avantajul ca poate fi extinsa catre PNTCD si eventual catre alte partide mai mici.

   Eu nu cred ca PNL-ul s-a compromis cu aceasta alianta, din contra.

   Chestia e simpla: atata vreme cat PNL-ul nu va avea singur 45% nu va putea guvena singur. Pana atunci mai e mult, si pana atunci exista doua alternative: ori opozitie permanenta si atitudine “nu ne aliem cu nimeni”, nici cu PD nici cu PSD, (cu toate ca s-au aliat deja cu ambele partide in trecut), ori alianta cu alta partide. Prefer a doua varianta pentru ca e mai bine sa poti influenta ceva la nivel legislativ decat sa lasi toata puterea si legiferarea Feseneurilor.

   Si mai e ceva: desigur ca un duel cavaleresc politic cu sabia sau cu pistolul si cu reguli clare ar fi mai nobil. Daca adversarul insa nu respecta nicio regula, apare la duel cu tancul si mai posteaza si doi complici cu mitraliere in tufis, atunci nu poti castiga niciodata si nicicum un duel cu el.

 4. cristi Says:

  Treaba cu invocarea Bratienilor e de o stupizenie fara margini.Cine cunoaste cat de cat istoria Romaniei stie ca acestia erau oameni foarte pragmatici.Ei
  aveau idealuri marete dar pentru a le atinge foloseau mijloace extrem de pragmatice.Sunt sigur ca daca I.C.Bratianu sau Ionel Bratianu ar fi condus PNL-ul acum,ar fi facut acelasi lucru. Cat despre lamentatiile … [mesaj editat]

  • transildania Says:

   Cu parare de rau trebuie sa-ti spun ca m-ai nevoit sa-ti editez comentariul. Daca sunt de acord cu prima sa parte, limbajul pe care l-ai folosit in a doua parte la adresa lui @Deceneu nu este permis aici pe blog. Chiar daca ai alta parere decat el ti-o poti exprima civilizat. Nu in ultimul rind cred ca ti-ai format o parere pripita si gresita despre @Deceneu, care este un blogger si comentator, si nicidecum ceea ce crezi tu.

 5. Hendrix Says:

  Am citit cu infinita scarba comentariile lui @Deceneu, un amalgam de minciuni, jumatati de adevar si procese de intentie aduse liberalilor. Nu-l cunosc de ieri, de azi, ii stiu ce-i poate pielea. Ii are la suflet pe liberali ca sarea in ochi. Dar el persevereaza sa pozeze intr-un cetatean ,,independent” dar care nu rateaza nicio ocazie sa loveasca in liberali. Ieri, mai mult ca niciodata, aveam certitudinea ca @Deceneu este un portocaliu 100%. Unul civilizat, care nu injura, care nu grohaie ca alti postaci portocalii, dar portocaliu pana in maduva! Care este diferenta dintre comentariul lui si al lui TRU, limbaies sau alti propagandisti basescieni? Doar de forma, fondul este acelesi: mult venin impotriva liberalilor.
  Mi-a placut comentariul lui @cristi, atata cat l-ai lasat sa apara. Nici eu nu sunt adeptul injuraturilor, dar cred ca de data asta ai gresit. Dupa modul in care a scris pana cand l-ai cenzurat NU CRED ca vorbele lui @cristi erau de nereprodus. Iti spun sincer ca ieri am fost pe punctul sa-i raspund nemernicului, dar m-am stapanit. Poate ca vorbele mele ar fi fost mai grele decat ale lui @cristi, dar pe deplin meritate. Cunosti sadresa mea de e-mail, esti amabil sa-mi trimiti comentariul lui @cristi integral?
  Lui @Deceneu ii spun doar cateva lucruri:
  1. Alianta este constituita intre 2 partide de dreapta. Nu poti sa pui semnul egal intre el si Dan Voiculescu, clar? Ce faci tu fac si pedeleprele, diabolizeaza un adversar pentru a diaboliza partidul din care face parte. Veche metoda securista de manipulae, mey tovarase1
  2. Incerci sa creezi un sentiment de vinovatie liberalilor. Afirmi, in mod ticalos, ca ,,Pentru liberali Voiculescu este ce-a fost Vantu pentru Geoana.” Tie chiar nu-ti este rusine, mey tovarase? Ai vrea tu sa fie asa, dar nu mor caii cand vor cainii!
  3. In 2007 Tariceanu i-a dat afara pe pedelepre de la guvernare si s-a FOLOSIT de pesedisti, acestia neavand alata sansa. A insemnat asta ,,alianta cu mogulii si cu baronii”? Nu, a insemnat INTELIGENTA! Cam asta este politica, mey tovarase! In ciuda latrailor portocalii liberalii si-au vazut de treaba si bine au facut!
  4. Sunt tare curios cum o sa spumegi atunci cand pesedistii se vor alia cu ACD. Parca te vad cum ii vei injura pe liberali ca s-au aliat cu ilici, nastase etc etc etc. Am dreptate?
  5. Un lucru nu vrei matalutza sa intelegi: regimul basescian nu poate fi dat jos decat prin coagularea opozitiei, exact ca la motiunea de cenzura din 13 octombrie 2009. Do you remember? De asta ii este frica lui ba-secu si de asta nu va scapa! Iar tu stii prea bine asta, mey tovarase!

  • Deceneu Says:

   @Hendrix- nu sunt anti PNL, dar nu ascund ca pe Crin nu l-am apreciat niciodata, si toata campania pentru al prezenta ca pe un mare lider m-a dezamagit.
   Am criticat actiunile lui Crin de la ultimulot congres nu pentru ca nu-l agreez, ci pentru ca a incalcat niste principii elemntare ale democratiei, respectiv sa accepte reprezentarea proportionala in conducerea PNL.
   Asa cum nu accept sistemul eelectoral majoritar in pentru Parlament, nu accept nici in partide. Majoritarismul provoaca frustrare si asta duce la dezbinare, la slabirea partidului. Concesile si colaborarea fac unitatea partidului, nu “pumnul in gura” criticilor.
   Daca Varujan Vosganiain a afirmat ca a aflat din presa despre guvernul liberal din umbra si despre coalitia actuala, iti dai sema ca la varful PNL decizile se nedemocratic, iau in cerc foarte restrans.
   A doua problema – evident ca nu voi accepta oferta de a-l aduce pe Voiculescu, Ponta si Nastase in locul lui Basescu. Dupa parerea mea Ponta are aceeasi calitate la fel de proasta ca Basescu. Alegerea intre cei doi este fara miza.
   Daca idolul tau atata isi propune atunci da-mi voie sa-ti spun ca poti sa te speli cu el pe cap, dar eu nu o sa-i laud prostiile.

   A trei problema – nu toti care critica coalitia sunt portocalii.
   Chestia asta comunista – “cine nu-i cu noi e impotriva noastra”, adica portocalii, credeam ca la liberali nu mai apare, dar vad ca nu e nici o deosebire intre liberali si PDL-isti, singura deosebire este ca au alt “idol”.

   Ai inteles argumentele sau orice argument are efect zero?

   • Lilick Says:

    @Deceneu, pana una alta PNL, in Delegatia Permanenta, a votat aceasta Alianta. Foarte democratic.

    • Deceneu Says:

     Si pe vremea lui Ceausescu se vota in unanimitate si orice critica era taxata “cu manie proletara”, dar votul cu majoritate zdrobitoare nu insemna ca era democratic.
     Democratic insemna sa discuti/dezbati inainte cu argumente toate criticile, sa convingi membrii si simpatizantii ca optiunea este buna si dupa ce ai o sustinere a majoritatii sa o supui la vot.

    • Lilick Says:

     Te asigur ca s-a discutat si s-a dezbatut. Iti confirma Transildania ca pana si eu cu el am vorbit inainte despre aceasta alianta despre care stiam ca se va face. Ce sa mai zic de lideri. Hai, sa nu exageram.

  • transildania Says:

   Din pacate nu am ce sa trimit, pentru ca nu am salvat ce am sters. Nu salvez insulte. Erau doua fraze cu limbaj inadecvat la adresa lui Deceneu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: