Un proiect de lege care faciliteaza si mai mult frauda electorala

Asa cum era de asteptat in urma declaratiilor de intentie de anul trecut, Ministerul de Externe impreuna cu parlamentari PDL au pregatit un proiect de lege care intentioneaza introducerea si reglementarea votului prin corespondenta pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate.

Proiectul a fost lansat in cumpana sarbatorilor si a anilor pe 29 decembrie, o data a anului in care interesul pentru stiri politice este foarte aproape de zero. Nu m-as lega insa de acest lucru, pentru ca tocmai acest fapt ar fi putut constitui o sansa de a discuta in liniste un proiect de lege foarte important, fara ca aceasta dezbatere sa fie bruiata de alte teme politice. Am folosit insa conditionalul pentru ca responsabilitatea in media (ziare, televiziuni si online) este tot aproape de zero, iar temele zilei sunt sarmalutele si micii impartiti pe gratis de primarii sau starea de sanatate a unui schior neglijent.

Forma integrala a proiectului de lege o gasiti aici iar un rezumat aici.

Va rog insa sa cititi mai ales analiza excelenta a lui Deceneu cu privire la acest proiect de lege: “Marea frauda electorala in curs de pregatire!”.

La randul meu am scris de mai multe ori despre votul prin corespondenta, de ex. aici, si concret despre acest proiect asa cum era preconizat si care ar fi o solutie alternativa sigura: aici.

In completare la cele spuse deja si la analiza lui Deceneu as mai adauga urmatoarele scurte remarci:

– Nu ma obosesc sa reiterez faptul ca pana si in Marea Britanie au avut loc recent fraude masive prin intermediul votului prin corespndenta. Daca cadrul legislativ nu este adecvat, si neutralitatea si corectitudinea autoritatilor implicate nu este data votul prin corespondenta inseamna un enorm bazin pentru masluirea alegerilor prin cumparare de voturi sau vot dublu. Asta se datoreaza faptului ca in cadrul votului prin corespondenta nu este asigurata exercitarea sa de catre persoana care detine dreptul de vot, buletinele de vot putand fi tranzactionate in alb sau cu votul dorit de cumparatorul de voturi.

– Votul prin coresponenta doar pentru persoanele stabilite in strainatate nu rezolva problema exercitarii votului celor din tara care se afla in alt oras decat domiciliul din buletin. Cum am mai spus, atat problema din strainatate cat si cea din tara nu pot fi rezolvate fara doua liste care sa cuprinda toti cetatenii tarii si care sa fie actualizate la zi: una cu domiciliul corect al tuturor cetatenilor (evidenta populatiei), si o lista electorala care se bazeaza pe prima cuprinde cetatenii cu drept de vot si in care se pot opera modificari in legatura cu locul in care acestia doresc sa-si exercite votul la cererea lor.

Proiectul de lege incearca sa rezolve parte din problema, este insa o pseudo-solutie tipic romaneasca, partiala, carpita, “ingenioasa”, care in final creaza probleme mult mai mari decat cele pe care pretinde sa le rezolve.

– Votul prin corespondenta in strainatate ar funtiona intr-un spatiu lipsit complet de control juridic sau penal. Autoritatile romane si justitia romana nu sunt prezente in strainatate pentru a putea cerceta eventuale fraude, iar politia si justitia tarilor straine nu au nici o baza legala sau interes pentru a cerceta frauda electorala cu votul cetatenilor romani de pe teritoriul lor. Prin urmare votul prin corespondenta ar fi un eldorado pentru cumparatorii de voturi, iar miza, potentialul de fraudare este enorm, de 3 milioane de voturi cand la ultimele alegeri au votat putin peste 200.000 de cetateni la ambasade.

– In forma sa actuala proiectul de lege nu asigura nici votul liber consimtit, nici secretul votului garantat de Constitutie. Pentru a asigura secretul votului prin corespondenta acesta ar trebui sa se efectueze intr-un singur plic, suta la suta anonim, ceea ce ar crea insa si mai mari oportunitati de frauda.

– Despre recomandarile Comisiei de la Venetia in legatura cu votul prin corespondenta va rog sa cititi la Deceneu.

UPDATE 4.1.2011: Iata o prima reactie din mediul politic, cea a deputatului Horea Uioreanu.

UPDATE 6.1.2011: Reactia comisiei de administratie si interne a PNL

 

UPDATE 28.1.2011: Articolul lui Deceneu.

3 Responses to “Un proiect de lege care faciliteaza si mai mult frauda electorala”

 1. atreides Says:

  Mie mi se pare evident ca legea asta cu votul prin corespondenta a fost introdusa pentru a frauda alegerile din 2012. Partea proasta este ca deocamdata nu prea vad nici o posibilitate de a impiedica asta.

  • transildania Says:

   Eu nu as zice ca nu vad nici o posibilitatate pentru a impiedica-o. Desigur, daca nu exista o dezbatere publica si parlamentara adecvata, daca opozitia voteaza cu guvernul, sau absenteaza de la vot permitand coalitiei guvernamentale sa masluiasca cvorumul sau votul, daca udemereul si minoritatile, si cei cei de la putere care mai au doi neuroni intacti se raliaza si ei orbeste si se voteaza legea, atunci da: nu se poate impiedica, si stim cine e responsabil.

 2. Ce batalii se dau in 2011 pe frontul legilor constitutionale? « transildania Says:

  […] Un proiect de lege a fost introdus de catre ministerul de externe, cu toate ca acesta nu are atributii in acest domeniu. Acest demers ar deschide noi posibilitati pentru o fraudare masiva a procesului electoral, mai multe detalii aici. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: