Sondaj (II) – alte date si comentarii

Alte cateva date interesante din sondajul ProDemocratia -CCSB:

* 78% dintre cei chestionati nu cunosc numele deputatului care ii reprezinta in parlament si 89% nu cunosc numele senatorului.

* 63% nu stiu din ce partid este deputatul, si 76% nu stiu din ce partid este senatorul care ii reprezinta.

* La intrebarea “Cum considerati ca va reprezinta parlamentarii alesi prin vot uninominal fata de cei alesi pe lista?” raspunsurile sunt:

– 31% mult mai rau

– 28% ceva mai rau (59% mai rau)

– 21% ceva mai bine

– 3% mult mai bine (24% mai bine)

* “Ce parere aveti despre modul in care a fost aplicat uninominalul in Romania?“:

31% foarte proasta, 27% destul de proasta, 27% destul de buna, 6% foarte buna

* “Ce parere aveti despre urmatoarele aspecte ale votului uninominal in forma inc are a fost aplicat el in Romania?”

-Faptul ca in unele colegii candidatii cu cei mai multi bani au asansele mai mari de a castiga colegiul:

7% foarte bune, 12% destul de bune, 27% destul de proasta, 47% foarte proasta, (74% proasta)

– Campaniile electorale uninominale necesita sume foarte mari de bani:

6% foarte buna, 11% destul de buna, 30% destul de proasta, 45% foarte proasta (75% proasta)

Preferintele chestionatilor in legatura cu sistemul de vot “ideal”:

* Sistemul de vot pentru parlamentare sa reprezinte vointa alegatorilor la nivel:

– local 15%

– national 28%

– sa imbine vointa majoritatii la nivel local si national 51%

* “Cum credeti ca ar fi corect in cazul in care votati cu un candidat care nu iese parlamentar?“:

– 32% Votul meu sa se piarda altul a castigat alegerile

– 61% Votul meu sa nu se piarda, sa mearga pentru partidul cu care am votat pentru alti candidati

In finalul sondajului, cum spuneam, 38% s-au exprimat pentru sistemul proportional pe lista, 30% pentru un sistem mixt proportional (in colegii uninominale), si 20% pentru votul uninominal neproprtional.

Cateva concluzii:

– Nivelul de informare al chestionatilor despre sistemele electorale si despre sistemul actual din Romania este relativ slab (acest lucru reiese din unele raspusuri contradictorii sau din raspunsuri gresite la cateva intrebari test). Ceea ce nu este deloc de mirare avand in vedere urmatorul lant de dezinformari pe care mare parte din politicieni, jurnalisti si comentatori l-au constuit  pana acum un an: “tot ce e rau in sistemul politic este din cauza votului pe liste” – “uninominalul majoritar este singura solutie” – “sistemul actual este uninominal” – la care unii au mai adaugat “daca sistemul actual nu e functioneaza bine este pentru ca este inca proportional si nu uninominal majoritar”. Daca in loc sa faca asta politicienii si jurnalistii ar fi informat cetatenii macarputin despre realitatile sistemelor electorale, cu avantajele si dezavantajele lor alegatorii ar fi fost mai informati.

Chiar si asa cei chestionati demonstreaza ca au un simt pentru corectitudinea si echitatea unui sistem electoral.

– Unul dintre argumentele pentru uninominalizarea  sistemului electoral a fost ca intr-un sistem uninominal legatura dintre alegatori si ales va fi mult mai stransa sau personala. Cu toate ca fiecare alegator are un singur deputat sau  senator care ii reprezinta colegiul imensa majoritate a chestionatiolr nici nu cunoaste numele parlamentarului sau al partidului din care face parte. 59% se considera mai prost reprezentati fata de parlamentul anterior, ales pe liste (cand circumscriptiile erau mai mari, si fiecare dintre ele trimitea mai multi alesi in parlament, din toate partidele).

Respondentii evalueaza corect rolul alegerilor parlamentare si diferentierea lor fata de alegerile locale (in pofida unui mesaj lansat des in media anume ca parlamentarul ar fi un ambasador al primariei la Bucuresti, care cel mai bine ar trebuie sase afle mereu la putere pentru ca colegiul sa primeasca bani de la centru pe criterii politice).  Doar 15% dintre ei cred ca in parlament ar trebui sa fie reprezentata in primul rand vointa alegatorilor la nivel local.

– Alegatorii nu gusta nici alte aspecte ale uninominalului majoritar: scumpirea campaniilor electorale, si faptul ca sansele de alegere sunt mai mari pentru candidatii care dispun de multi bani sau posibilitatea ca votul lor sa fie pierdut si sa nu conteze de loc in aritmetica finala.

– Sondajul a fost destul de corect si echilibrat din punct de vedee al intrebarilor. Nu a continut intrebari sugestive (“Sunteti de acord sa locuiti intr-un colegiu uninominal croit in asa fel incat candidatul unui anumit partid sa castige mereu, indiferent cine ar fi el?” sau “Sunteti de acord ca parlamentarul care reprezitna colegiul Dvs uninominal sa treaca la adversarul politic in schimbul unor folosuri materiale personale?”)

10 Responses to “Sondaj (II) – alte date si comentarii”

 1. atreides Says:

  Hehehe, foarte misto ultimele doua intrebari 🙂

 2. La Camera Deputatilor vom avea doua Birouri Permanente « Dum spiro, spero Says:

  […] Aliosa, Chat Noir , Mirela Pete, Atitudini, Alex Mazilu, Mihai Voicu, Varujan Vosganian, Transildania, Oana Niculescu Mizil, Griska, Pro Atitudine, Corina Cretu, […]

 3. In fata casei mele Soarele nu mai vrea sa rasara. Rog sa stinga cineva lumina « Hai ca se poate! Says:

  […] Aliosa, Chat Noir , Mirela Pete, Atitudini, Alex Mazilu, Mihai Voicu, Varujan Vosganian, Transildania, Oana Niculescu Mizil, Griska, Pro Atitudine, Corina Cretu, […]

 4. Expert Bridge « Says:

  […] Teo, Flavius, Sebra, Matilda, Cristian, Tanya, Gabriela, Roxana, Alex, Marius, Transildania, Dale, […]

 5. Pop Mihai Says:

  Groaznic.Inca o data se dovedeste constiinta politica a romanului. Pai ce? Eu am fost informat de politicieni? Tu ai fost? Nu, dar putem face o analiza si o mica dezbatere pe tema. Si am facut-o. Ceea ce vad nu e nimic altceva decat o suficienta, o limitare, a unor oameni (majoritatea lor) care cred ca stiu. Eu am inceput discutii in contradictoriu pe blogul tau, pentruc a desi am o opinie bazata pe niste argumente, mai exista o alta opinie bazata pe alte argumente, pe care merita sa o ascult. Si totul din dorinta de a cunoaste si poate a ajunge la un numitor comun.

  Sigur ca politicienii au o mare parte din vina. Aofrmatiile nu tin loc de argumente, desi ssunt de acrd ca actualul sistem e mai rau decat cel precedent. Ori propotional, ori majoritar cu 2 tururi. Nu argumentez acum, ca nu asta e obiectivul comentariului. Si ce am zis eu e tot o afirmatie, dar vroiam sa evidentiez ca desi sunt de acord cu unii, tot astept de la ei argumente, nu afirmatii.

  Cat despre acel procent de 68%. e oarecum fals. adica actualul sistem e vazut de unii uninominal, parte dintre ei dorind uninominalul majoritar.

  Nu in ultimul rand, Crin aflat pe pozitia 2 in sondaje (cu partidul pe care il conduce) a declarat ca ar merge pe un uninominal in 2 tururi.

 6. Moştenitorul | Ioan Usca Says:

  […] Flavius Obeadă, Onu, Teo Negură, Supravieţuitor, Cristian Dima, Carmen Negoiţă, Vania, Transildania, Elisa, Chat Noir, Gabi Rus, Mirela Pete, Eftimie, Dispecer, Link-Ping, Gabriela Elena, Cristian […]

 7. Cooperativa ‘OCHIU ȘI TIMPANU’ « Says:

  […] Andi, Teo, Flavius, Sebra, Matilda, Cristian, Tanya, Gabriela, Roxana, Alex, Marius, Transildania, Dale, […]

 8. Oglinda fermecată şi roberta | Ioan Usca Says:

  […] Răzvanrc, Simion Cristian, Simon, Sorina Ivaşcu, Teo Negură, Theodora, Tiberiu Orăşanu, Transildania, […]

 9. Remember « transildania Says:

  […] aici si aici. Share this:ShareEmailTwitterFacebookPrintLike this:LikeBe the first to like this […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: