Fragmente din mozaicul incompetentei (X) – Cate firme s-au inchis in ultimii doi ani?

Un blog afiliat site-ului Hotnews ne ofera datele Oficiului National al Registrului Comertului in legatura cu numarul firmelor suspendate, dizolvate sau radiate.

Iata datele oferite de acest blog (toate datele se referea la primele zece luni ale anilor in cauza perioada ianuarie-octombrie):

2008:  26.401

2009: 177.644

2010: 105.475

Acum si daca aceste cifre ar fi fost corecte tot deageaba ar fi incercat sa puna cineva un spin pozitiv pe aceasta stire (de genul “numarul firmelor radiate, suspendate sau dizolvate a scazut cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut”). 100 de mii de firme inchise sunt o veste proasta, chiar daca in 2009 au fost 177 de mii.

Insa aceste date nu sunt complete! Intr-o nota de subsol aflam sec ca in aceasta perioada au mai fost radiate 127.292 de firme pentru neexercitarea dreptului de optiune. Ele nu au fost contabilizate in aceasta statistica (cea de pe blogul mentionat), au fost insa contabilizate in cifrele oficiale ale ONRC. Cifra corecta pentru perioada ianuarie-octombrie 2010 este:

2010:  232.767

Nici vorba de minus 40%, plus 31% (2010 fata de 2009) este situatia reala!

Cate firme au fost inchise in 2009 si 2010?

Din pacate lipsesc datele pentru lunile noiembrie si decembrie 2009, iar pentru aceste doua luni din 2010 este inca fireste prea deveme. Doua cifre sunt insa concrete si de netagaduit: 177.644 pentru primele 10 luni din 2009 si 232.767 in 2010. Suma partiala este de 410.411.

Daca pentru lunile noiembrie si decembrie adaugam cu indulgenta un 10% ajungem la peste 450.000 de firme inchise, aproape o jumatate de milion!

 

P.S. Off-topic recomand aceste doua articole:

Dan Ungureanu – “Jan Lukasiewicz i-a facut pe polonezi universali, iar Nae Ionescu pe romani provinciali”.

Dorin Tudoran – “Adevaruri rabatabile: despre ura si dispret”

7 Responses to “Fragmente din mozaicul incompetentei (X) – Cate firme s-au inchis in ultimii doi ani?”

 1. Nuți, spaima “constituții” « Says:

  […] Andi, Teo, Flavius, Sebra, Matilda, Cristian, Tanya, Gabriela, Roxana, Alex, Marius, Transildania, Dale, […]

 2. Garcia Muerte Says:

  Da, sunt firme inchise si/sau stramutate scriptic pe alte meleaguri, mai primitoare din punct de vedere al taxelor si impozitelor sau trecute in zona gri ori chiar neagra a economiei. Fiscalitatea mai relaxata din Bulgaria, de exemplu, i-au facut pe foarte multi romani sa isi inmatriculeze societatile la sudul Dunarii. Daca Banatul, Moldova sau Transilvania nu sunt inca foarte afectate, sudul si sud-estul Romaniei plateste impozitele la Varna si Ruse.De ce? Din cauza unui guvern inapt. Acum ar fi momentul unei amnistii fiscale, a relaxarii fiscalitatii. As merge pana acolo incat as permite romanilor cu masini personale inmatriculate in Bulgaria ca, in schimbul unei sume fixe de 300 de euro, sa zicem, sa isi aduca plata impozitelor pentru aceste autoturisme in tara. Iti dai seama ca s-ar strange banuti frumosi la buget. Dar ai cu cine?

 3. Octavian Radu Says:

  Sunt multe motive pentru care s-au inchis firmele.

  Principalul motiv(dincolo de a politiza) este modul nesanatos in care a crescut economia Romaniei.

  Desi practic, masurat in doalr, PIB-ul Romaniei a crescut de 5 ori intre 2002 si 2008…totul a fost pe datorie.

  http://octaraduro.wordpress.com/2010/11/17/mult-laudatul-sector-privat/

 4. pasiivorbelor Says:

  Buna

  E adevarat ca sunt multe motive pentru care s-au inchis firmele dar impozitul acela forfetar/minim a terminat destule firme care aveau 1-2 angajati si care desi nu faceau profit totusi reuseau sa plateasca ceva salarii si contributiile aferente la stat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: