Cronica legilor si ordonantelor neconstitutionale marca Boc

Site-ul  spunesitu.ro a compilat in premiera intr-un singur document toate legile si ordonantele neconstitutionale si abuzive ale guvernului Boc. Citez:

Din decembrie 2008, de când PD-L se află la guvernare, s-au înaintat un număr foarte mare de sesizări de neconstituţionalitate asupra actelor şi acţiunilor Guvernului. Cele mai multe sesizări au fost făcute de către parlamentarii opoziţiei. În mai puţin de doi ani, comportamentul legislativ al Guvernului a fost declarat ca fiind neconstituţional în 16 situaţii. Din aceste 16 situaţii, 14 au fost excepţii de neconstituţionalitate ale ordonanţelor şi legilor propuse de Guvern şi 2 situaţii de conflict juridic de natură constituţională. Făcând o medie, o dată la mai puţin de o lună jumătate, Guvernul a luat o decizie neconstituţională. Ba chiar, în unele cazuri, a persistat în greşeală, neţinând cont de deciziile anterioare ale Curţii, cum a fost angajarea răspunderii pentru proiectul de lege a educaţiei. Cele mai multe acte declarate ca fiind neconstituţionale ţin de încercările Guvernului de a lua măsuri anticriză. De fapt, chiar prima mare măsură de austeritate a fost declarată neconstituţională, interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat.

Iată lista cu actele şi acţiunile neconstituţionale ale Guvernului

1. În 15 ianuarie 2009, Curtea Constituţională a stabilit că dispoziţiile OUG 230/2008, prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat este neconstituţională, admiţând astfel sesizarea Avocatului Poporului, care susţinea că acest act normativ încalcă drepturi fundamentale stabilite prin Constituţie, între care dreptul la muncă, dreptul la pensie şi ar putea desfiinţa un drept câştigat.

2. În 6 mai 2009, Curtea Constituţională a stabilit că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici este neconstituţională. Legea, iniţiată de parlamentari PDL şi PSD repolitiza funcţia publică.

3. În 30 iunie 2009, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională OUG 1/2009 privind unele măsuri în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar.

4. În 7 iulie 2009, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională OUG 224/2008 prin care preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a devenit vicepreşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

5. În 9 iulie 2009 În 9 iulie 2009, Curtea Constituţională a decis că Legea de aprobare a OUG 3/2009 prin care premierul Emil Boc a desfiinţat DLAF, înfiinţând un nou Corp de control, bazat pe un angajament de loialitate, este neconstituţională. Între timp, Executivul a adoptat OUG 94/2009 – pentru a modifica, în urma deciziei instanţei constituţionale, prevederile Legii de aprobare OUG 3/2009 care stipula reorganizarea Departamentului guvernamental de Luptă Antifraudă (DLAF) şi a Departamentului de Control al Guvernului. Şi OUG 94 a fost declarată neconstituţională, în 17 noiembrie 2009.

6. În 7 octombrie 2009, Curtea Constituţională (CCR) a constatat, cu majoritate de voturi, că este neconstituţională Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice, întrucât nu s-au respectat normele de adoptare a ei.

7. În 4 noiembrie 2009, Curtea Constituţională a decis că Legea 329/2009 prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat este constituţională, dar conditionat. Mai exact, prevederea nu se aplică în cazul persoanelor pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constitutie (preşedintele României, parlamentarii, membrii CSM, ai Curţii de Conturi şi cei ai Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului).

8. În 17 noiembrie 2009 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.94/2009 pentru asigurarea continuităţii activităţii unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului

9. În 18 noiembrie 2009, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea educaţiei, asumată de Guvern în data de 15 septembrie.

10. În 3 decembrie 2009, Curtea Constituţională (CCR) a decis că prevederi din OUG 105/2009 cu privire la serviciile deconcentrate contravin Constituţiei, în condiţiile în care actul normativ a preluat integral conţinutul din vechea OUG 37/2009, declarată de asemenea neconstituţională, în 7 octombrie 2009.

11. În 14 aprilie 2010, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale mai multe prevederi ale Legii de modificare a Statutului funcţionarilor publici referitoare la categoriile de funcţionari publici cu funcţie de conducere, concursul de recrutare pentru funcţiile publice şi lista funcţiilor publice de conducere.

12. În 7 iunie 2010, Curtea Constituţională a admis obiecţiile de neconstituţionalitate, formulate de un grup de 29 senatori şi un grup de 58 de deputaţi, în temeiul art. 146, lit.a, asupra dispoziţiilor Legii lustraţiei, privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

13. În 25 iunie 2010, Curtea Constituţională a admis că reducerea pensiilor cu 15 % este neconstituţională. Obiecţiile de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile Legii privind unele măsuri necesare pentru restabilirea echilibrului bugetar, au fost înaintate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În susţinerea acestora, argumentul invocat a fost acela că legea are ca obiect de reglementare o serie de restrângeri ale exerciţiului unor drepturi fundamentale: dreptul la muncă, dreptul la pensie, dreptul la ajutor de şomaj, dreptul la măsuri de asistenţă socială.

14. În 19 iulie, Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Sesizarea a fost adresată Curţii Constituţionale de către preşedintele României. În motivarea obiecţiei de neconstituţionalitate se enunţă parcursul procedurii legislative în urma căreia a fost adoptată legea criticată, procedură afectată de vicii de neconstituţionalitate.

Decizii de propunţare asupra conflictelor juridice de natură constituţională:

15. În 27 mai 2009 referitoare la sesizarea formulată de Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi Parlamentul României şi Guvernul României, pe de altă parte publice, precum şi pentru reglementarea unor măsuri privind cabinetul demnitarului din administraţia publică centrală şi locală, cancelaria prefectului şi cabinetul alesului local

16. În 3 noiembrie 2010 asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României şi Guvern, formulată de Preşedintele Senatului.

(via pesurse.ro)

4 Responses to “Cronica legilor si ordonantelor neconstitutionale marca Boc”

 1. Inca o mizerie a Guvernului Boc « Hai ca se poate! Says:

  […] Mizil,  Alex Mazilu, Horatiu Buzatu,  Motanul Filozof,  Mirela Pete, Aliosa,  Link-Ping,  Transildania,  Pro Atitudine,  Octavian, Mario Ovidiu Oprea,   Starea […]

 2. Frank&Stein « Says:

  […] Andi, Teo, Flavius, Sebra, Matilda, Cristian, Tanya, Gabriela, Roxana, Alex, Marius, Transildania, Dale, […]

 3. Inca o mizerie a Guvernului Boc Says:

  […] Mizil,  Alex Mazilu, Horatiu Buzatu,  Motanul Filozof,  Mirela Pete, Aliosa,  Link-Ping,  Transildania,  Pro Atitudine,  Octavian, Mario Ovidiu Oprea,   Starea Natiunii, Vizualizari […]

 4. Democrație sau comunism? - Page 4 Says:

  […] […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: