Biserica bogata, tara saraca

Sub acest titlu a aparut recent in cotidianul german Märkische Allgemeine un articol despre foloasele materiale si financiare pe care statul roman le-a daruit bisericii ortodoxe. Cateva date din acest atricol:

 

– Din 1990 incoace biserica a primit peste 200 de imobile cu titlu gratuit, supafata totala fiind mai mare decat cea a renumitei Case a Poporului din Bucuresti, al doilea cel mai mare imobil din lume.

– Suprafata totala facuta cadou bisericii este de trei milioane de metri patrati de teren agricol si 420.000 de metri patrati in imobile.

– dupa 1990 biserica a primit din partea guvernelor 784 de milioane de dolari (558 de milioane de euro), dintre care 330 de milioane in ultimii trei ani pe timpul crizei economice.

– In acest an statul a cheltuit 68 de milioane de euro pentru salariile preotilor, dublul sumei cheltuite pentru salariile cercetatorilor.

– In 2010 guvernul a alocat bani pentru renovarea sau constructia a 1300 de biserici, doar 400 de scoli au primit bani in acest scop.

– In Romania exista 18.300 de biserici, insa doar 4.700 de scoli si 425 de spitale.

– Averea BOR este de trei miliarde de euro.

 

 

 

One Response to “Biserica bogata, tara saraca”

  1. E ok? « transildania Says:

    […] Mie personal aceasta practica mis e pare absolut necuvenita. Proprietarii terenurilor aflate in domeniul public sunt toti contribuabilii, nu primarul, in niciun caz aceste terenuri nu pot fi donate, doar vandute. Iar biserica ortodoxa nu este singura biserica, ea fiind oricum privilegiata, incalcand separatia constitutionala intre stat si biserica, si principiile de nediscriminare intre culte. Amploarea donatiilor de terenuri si valori publice catre biserica, catre una din ele, a fost oricum imensa si in trecut; cateva date foarte interesante, la nivel national pot fi consultate aici. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: