Cum si-a furat Udemereul singur caciula

Decizia Curtii Constitutionale pe angajarea raspunderii a fost o dubla palma pentru UDMR. Chiar daca unii vorbesc e tradare, udemeristii si-au furat singuri caciula.

In primul rand era clar din start ca angajarea raspunderii pe legea educatiei este neconstitutionala. A spus-o Curtea Constitutionala anul trecut (chiar daca atunci avea alta configuratie), au spus-o sustinatorii legii educatiei din PDL. UDMR-ul a mizat totul pe cartea angajarii raspunerii si a pierdut.

In al doilea rand timing-ul angajarii raspunderii a fost foarte prost negociat de reprezentantii maghiarilor. Daca isi doreau sa creasca presiunea politica pe partenerii de guvernare si pe anumiti judecatori de la CC, ar fi trebuit sa oblige guvernul sa-si asume raspunderea inainte de motiunea de cenzura.  Asa cum au procedat au salvat guvernul la motiune si dupa aceea au fost lasati cu ochii in soare.

Angajarea raspunderii a picat, si probabil guvernul va evita acest instrument pentru a nu mai da prilejul unei noi motiuni e cenzura.

 

P.S. Recomand editoralul Alinei Mungiu despre esecul sistemelor uninominale, despre cum se guverneaza o tara (in general, nu Romania), editorial in care propune introducerea votului de incredere/neincredere (de care am mai vorbit) si o schimbare a regulamentului parlamentului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: