Se poate politiza si mai mult TVR-ul? Sigur, are grija Prigoana

Spatamana trecuta am citit o stire care a trecut aproape neobservata: este vorba de proiectul de lege initiat de catre deputatul Prigoana (nomen est omen), prin care TVR International ar urma sa sa fie transferat in subordinea Guvernului. Mai exact la Minstreului de Externe, care ar detine decizia editoriala asupra programelor.

Saptamana trecuta Camera Deputilor a aprobat tacit (nefacand nimic) aceasta lege.

 

Nu urmaresc TVRi decat in cazuri foarte rare. Stiu isa ca multi romani stabiliti in alte tari urmaresc acest post. Cu un anumit prilej aflandu-ma in vizita la o ruda am urmarit si pentru cateva minute acest post (era inaintea alegerilor prezidentiale)si m-a frapat un anumit lucru. Indiferent de emisiunea difuzata (era una de divertisment) acolo circula doua “crawl-uri” de “stiri”.  Stirile scurte de pe crawl sunau cam asa: “Prim Ministul Boc a declarat ca..”, “Presedintele Basescu s-a aflat astazi in vizita la…”, “Boc a spus ca guvernul va…”, “Presedintele a declarat ca toate sunt bune si frumoase si va fi si mai bine”, si asa mai departe.

 

De parca TVRi, nu ar fi fost deja politizata… De parca ar trebui sa ne mai mire decalajul de informatie al telespectatorilor TVRi fata de realitatile din tara…

Pentru unii este prea  putina politizare si dezinformare. Intr-un demers fara precedent pentru adiovizualul public european se doreste subordonarea unui canal public unui minister.

 

Ei bine tocmai acest demers a facut un pas inainte prin aprobarea tacita pe 27 septembrie.

Singurii care au sesizat si protestat au fost Centrul pentru un Jurnalism Independent, Agentia de Monitorizare a Presei si Conventia Organizatiilor de Media.  Mingea este acum in Senat, unde se poate decide transformarea definitiva a TVRi in TVRb sau TVR-guvern.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: