Cat aur facem cadou? Cel putin 30 de miliarde de €

Cel mai prestigios cotidian din Canada, The Globe and Mail, publica un extrem de amplu si bine documentat articol despre zacamintele de aur din Muntii Metaliferi si intentiile de exploatare manifestate de catre firmele canadiene.

Materialul a fost documentat probabil timp de mai mutle saptamani sau luni, are o lungime impresionanta si contine date inedite.

Unul dintre aspectele care mi-a atras atentia este publicarea unor cifre concrete in legatura cu valoarea zacamintelor de aur. Corectitudinea datelor nu poate fi pusa la indoiala, avand in vedere ca printre sursele prestigioasei publicatii sunt chiar firmele canadiene care vor sa exploateze zacamintele.

Pana acum singurele cifre cunoscute priveau doar zacamantul de la Rosia Montana, care este estimat la 8 milioane de uncii (pret de piata circa 10 miliarde de Euro) la care se adauga insa si cantitati mari de argint si alte metale pretioase. Reamintesc ca rezultatul expertizelor geologice de pana acum au fost tinute secret!

Gabriel has determined that its properties at Rosia Montana contain 10.1 million ounces of reserves—the amount it knows it can extract. It believes another 4.6 million ounces are in the ground (along with 47.6 million ounces of silver, which the company also aims to mine)

La Rosia ar fi deci mult mai mult de scos decat cele 8 milioane de uncii, intre 10 si si 14,7 milioane. La care se adauga aproape 50 de milioane de uncii de argint. Valoare totala: intre 10,5 si 15,5 miliarde de euro!!

Datele publicate de Globe and Mail nu se refera doar la zacamantul de la Rosia Montana ci la intreg zacamantul din Muntii Metaliferi, unde pe langa Gold Corporation alte doua firme canadiene, Carpathian Gold si European Goldfields.

Geologists figure that the central Transylvanian area known to the new cohort of miners as the Golden Quadrilateral contains 30 million to 40 million ounces of gold—and additional drilling could find more.

Este vorba de cel putin 30 de milioane de uncii de aur, cel mai probabil insa peste 40 de milioane.  Pentru a exemplifica aceasta cantitate enorma autorul gaseste si cateva comparatii:

– Se estimeaza ca in decursul ultimilor 2000 de ani dacii, romanii, maghiarii, transilvanenii, austriecii, romanii au exploatat in Muntii Metaliferi 55 de milioane de uncii de aur. Tot ce a mai ramas acum, ca. 45% din zacamantul initial, s-ar putea scoate de catre cele trei firme canadiene in 1% din timpul in care au fost scoase primele 55%. Desigur in urma ar ramane un Schweitzer Käse plin de otravuri.

– 30 de milioane de uncii (varianta pesimista) inseamna de peste 20 de ori productia anuala a celei mai mari mine din lume operata de concernul Barrick Gold, mina Nevada Goldstrike.

Cat valoreaza aceste zacaminte? La actualul pret de piata al aurului, intre 30 de miliarde si 40 de miliarde de Euro. Insa atentie: In articol se vorbeste doar de aur, in munti se afla si argint si alte metale!! Deci la suma aceasta s-ar putea adauga alte 10 miliarde de Euro. Per total se poate estima o cifra de minim 33 de miliarde de Euro si maxim 50 de miliarde!!


Cel mai mare zacamant din Europa, si ultimul de metale pretioase de pe teritoriul Romaniei, facut cadou unor firme, pe un bacsis, un mezelic de 3-4 miliarde de Euro cat ar incasa Romania (in 20 de ani asta inseamna 200 de milioane pe an) la o redeventa de 4%.

Despre alte aspecte interesante ale acestui articol puteti afla mai multe la Mihai Gotiu.

8 Responses to “Cat aur facem cadou? Cel putin 30 de miliarde de €”

 1. Lilick Says:

  E foarte interesant. Apar din ce in ce mai multe detalii. 🙂

 2. Paul-Sorin Tiţa Says:

  Acum începem, să înţelegem cam cât aur va fi cărat din România. Similitudinea cu situaţia exploatărilor similare din Argentina este mai mult decât evidentă. Începem să înţelegem şi care este nivelul ‘comisioanelor’ acordate pentru ca afacerea să se poată desfăşura în linişte…

  • transildania Says:

   Despre comisioane si lobby nu am scris, se poate citi in articol sau la Mihai Gotiu. In spatele micilor firme canadiene stau investorii, mari concerne si miliardari, care desfasoara un lobby al carui amploare poate fi usor intuita.
   Pe site-ul The Globe and Mail se poate urmari si cursul actiunilor Gold Corp, in ultimul an sau in ultimii 10 ani. Este interesant cum a crescut cursul dupa anumte evenimente electorale sau parlamentare, si cum a a scazut inaintea lor. Reiese clar cine este principalul promotor al acestui proiect si de cine se tem canadienii.

 3. fredie Says:

  eu am impresia ca este doar o strategie busiera de scadere a actiunilor … parerea mea

 4. marian Says:

  Efectul presei este in ambele sensuri, PR pozitiv sau negativ in functie de cine il face. Iar cand vorbim de companii ce opereaza pe piata resurselor linia intre adevar si speculatie e foarte subtire. E suficient sa vedem cum sunt revistele de cancan in care vedetelor li se atribuie tot felul de actiuni, care sunt mult pe langa adevarul initial. Si asta e la un nivel mic ce influenteaza doar PRul vedetei respective, dar cand scrii un astfel de articol in care lovesti in mai multe companii dintr-un anumit sector imi suna usor a interese din partea altor segmente.

  • fredie Says:

   ai dreptate. dar inafara de a face rau companiei nu inteleg de ce s-a scris acest articol pentru ca in canada nu cred ca este atat de evidenta intentia RMGC de a exploata aurul … adica cat de mult scrie presa despre afacerile lui tiriac din strainatate, este ceva dubios la mijloc

 5. Rosia Montana e doar varful iceberg-ului « transildania Says:

  […] rosia Montana este vorba de zacamant in valoare de 15 miliarde de euro. In Metaliferii Apusenilor, geologi citati de cotidianul canadian The Globe and Mail estimau valoarea zacamintelor (de aur doar)…, si asta inaintea ultimei crsteri a pretului aurului. Trebuie insa constientizat si faptul ca pe […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: