Pe urmele Greciei

Cum a intrat Grecia in zona Euro si cum s-a ajunj la criza datoriilor grecesti care era sa contagieze toata zona Euro anul acesta?

Simplu, la inceputul anilor 2000 Grecia (dar si alte state precum Italia) pur si simplu nu indeplineau conditiile de aderare in ce priveste soliditatea bugetelor si nivelul datoriilor. Ce au facut? Au machiat cifrele, scazand din nivelul datoriei anumite sume, sub diferite pretexte, astfel incat nivelul trucat al datoriilor sa indeplineasca pe hartie criteriile de aderare. Acest lucru era stiut, de catre Comisia Europeana, de catre guvernele celorlalte state, de catre toata lumea. Decizia de a admitere a Greciei a fost una politica, Grecia a intrat in zona Euro pentru ca s-a vrut acest lucru, in pofida faptului ca nu indelinea criteriile. Statele care au acceptat acest lucru atunci sunt deci la fel de vinovate pentru evenimentele recente, chiar daca anul acesta vina a fost pasata unilateral Greciei.

 

In momentul de fata in Uniunea Europeana tema principala a intalnirilor la varf este adoptarea de noi masuri care sa previna o situatie similara cu cea a Greciei. Care este unul dintre demersurile Romaniei in exact acest moment: cere Uniunii Europene sa-i permita sa scada din cifra oficiala a deficitului public anumite sume!! Exact trucul “ingenios” aplicat de Grecia…

 

Un alt aspect interesant: campioana luptei impotriva deficitelor, si a gospodaririi rezonabile a bugetelor este Germania si Angela Merkel. Ea a si propus sanctiunile cele mai drastice. Un lucru putin stiut: in anul 2010 guvernul german, cu ministrul de finante din partidul Angelei Merkel, a si-a cladit bugetul pe un imprumut record: peste 80 de miliarde de Euro. Niciodata Germania nu a facut atat de mutle datorii intr-un singur an, mai mult decat dublul datoriilor din 2009, mai mult decat toate datoriile din ultimii patru ani luate impreuna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: