Miercuri seara am citit o stire care suna cam asa – citez din memorie : guvernul s-a intrunit in sedinta si a decis angajarea raspunderii pe legea educatiei, guvernul va analiza cele peste o suta de amendamente depuse, etc.
Separarea puterilor in stat? Parlamentul singurul organ legiuitor al tarii? O decizie a Curtii Constitutionale de acum un an care stipula ca angajarea raspunderii pe legea educatiei este neconstitutionala?
Nu conteaza. Guvernul este noul parlament, el hotaraste care amendamente trec, care nu, si eventual mai adauga cateva prevederi pe care nu le stia pana acum nimeni. Fara dezbatere parlamentara, fara dezbatere publica. Pe urma totul trece fara nici un vot in parlament, prin angajarea raspunderii.
Va iesi o lege buna? Sunt sigur ca nu, si asta doar din cauza procedurii. Stim ca si pe fond legea are mari probleme cum ar fi desfiintarea autonomiei universitare, si politizarea conducerilor scolilor. Drept consecinta va urma probabil o noua motiune.
De “bun augur” pentru aceasta lege e si cum s-a votat procedura de angajare a raspunderii in parlament, din nou in lipsa cvorumului necesar de 236 de parlamentari (doar 150 au fost prezenti).
P.S. O analiza interesanta pe tema motiunii am citit la Vasile Dancu: “Ce NU este motiunea de cenzura”.
P.P.S. Pe tema “nu sunt bani”/”unde sunt banii” va rog sa citit la Diana Tusa.
30/10/2010 at 22:24 |
[…] Corina Creţu, Dispecer Blogosferă, Elisa, Gabriela Savitsky, George Valah, Pro Atitudine, Transildania, Alex Mazilu, Consiliul Naţional al Blogosferei, Nataşa, Orfiv, Ghilotina, Horatiu Buzatu, […]