Dupa motiune = inainte de (urmatoarea) motiune

Cateva ganduri dezordonate despre motiune:

– E foarte bine asa cum s-a intamplat, apele sunt despartite, cele mai limpezi de cele mai norioase. Opozitia stie ca ii lipsesc cel putin 20 de voturi. Pentru putea pune la cale ceva solid, temeinic acele 20 de voturi trebuie sa fie foarte sigure pe termen lung, nu a unora care voteaza azi intr-un fel si maine altfel.

– Nu stiu cand va fi urmatoarea motiune, probabil in primavara. Pentru a ca o noua motiune sa treaca exista doua variante teoretice si o conditie necesara. Conditia: presiunea publica si civica pentru o schimbare trebuie sa fie mult mai mare. Variantele: 1. ca acele voturi sa vina de la actuali parlamentari PDL sau UNPR. Avand in vedere disciplina de partid si de stat mi se pare, nu 100% exclus, dar foarte improbabil. 2. pe cale de consecinta doar o schimbare de directie a UDMR-ului ar putea aduce aceasta schimbare. UDMR-ul insa pe langa faptul ca e destul de compromis, nu cred ca va schimba macazul. Chiar acum am citit un interviu cu un fruntas al UDMR-ului. Reiese foarte clar ca ei vor continua in coalitie, chiar daca din cand in cand ameninta cu iesirea. Daca ameninta este pentru a impune anumite deziderate, legi. Dupa modelul legii invatamantului (in paranteza: partea care ii intereseaza pe ei probabil ar fi putut fi votata si de alta coalitie, nu conteaza, asta confirma faptul ca vor ramane in coalitia guvernamentala).  Interviul mai arata un lucru interesant, si anume ca urmatorul proiect pe care UDMR-ul il va impune va fi  descentralizarea arbitrara pe criterii etnice (nu istorice).

– Pana la o eventuala noua motiune coalitia poate guverna linistita. Este vorba de coalitia PDL – FMI – BNR – UDMR – UNPR – minoritati. Linistita pe termen scurt, deoarece masurile (politici sau strategii nu se pot numi) pe care le-au adoptat si le vor urma vor provoca ravagii. Nimic in comparatie cu ultimul an si ceva, ceea ce va avea loc in 2011 si 2012, cel putin. Este si va ramane un experiment la scara larga. Nu stiu daca “experiment” este cuvantul potrivit, pentru ca el presupune ca nu s-ar mai fi intamplat altundeva. Nu va fi insa o experienta inedita, nici placuta.

– Pentru cei care cred ca au castigat ieri a fost o victorie à la Pyrrhus: “inca o asemenea victorie  si suntem pierduti”.

– Reamrcabil faptul ca accesul legal si regulamentar al publicului invitat la sedintele publice a fost incalcat in mod fraudulos, prin respingerea unor invitati, controale abuzive, furtul unor bunuri, abuz fizic, si incercara unor persoane neindreptatite de a bloca fizic accesul la spatiile rezervate invitatilor. In Parlamentul Romaniei.

– Interesant mi se pare si spin-ul mediatic aplicat din partea unor sectoare ziaristice evenimentului.  “Toti sunt lafel, toate partidele au esuat, nimic nu mai are sens, nu va mai asteptati la nimic, de 70 de ani se repeta istoria si nimic nu se va schimba” e refrenul fatalist, generalizant dar intresat. Ma astept in viitor la reiterarea campaniilor pentru absenteism si dezimplicare in ce priveste chestiunile civice de interes comun si politice. Ramane de vazut daca vor avea din nou succes.

4 Responses to “Dupa motiune = inainte de (urmatoarea) motiune”

 1. Hendrix Says:

  Pentru mine n-a fost deloc o surpriza strategia pedeleprelor, iata ce scriam acum o saptamana pe blogul lui @Lilick:,,Stii care va fi urmatorul pas al pedeleprelor? Sa nu se prezinte la motiune! Cine se prezinta pe 27 este automat exclus din randul pedeleprelor! Garantez ca asa vor face, ce zici?

  19.10.2010, 16:32:00” Cand ma refeream la ,,a se prezenta” ma gandeam evident la votarea motiunii! De ce au facut asa pedeleprele? Din FRICA, vezi si cati au tradat la motiunea din 15 iunie! Daca ii lasau liberi sa voteze ar fi fost pentri ei un risc enorm ca motiunea sa treaca. Ei n-au facut decat sa rescrie proverbul eminamente romanesc ,,Fuga este rusinoasa, dar sanatoasa!” cu ,,Nevotarea este rusinoasa, dar sanatoasa”. Daca acel proverb romanesc este atat de …romanesc prin apologia lasitatii, proverbul dupa care s-au ghidat ieri pedeleprele este la fel de …romanesc.
  Daca se va schimba ceva pe viitor? Nu prea cred! Multe pedelepre si multi tradatori stransi sub pulpana lui gabi oprea vor fi la fel de amorali ca si ieri. Si sa nu uitam ca ei sunt cu adevarat rromani, adica din specia aia scarboasa care se ghidoneaza dupa alt proverb eminamente romanesc si anume:,,Capul plecat sabia nu-l taie!”. Cam astia suntem, draga @transildania, multi sunt TARATOARE de 2 lei bucata!
  N-are nicio importanta ca propagandistii portocalii au inceput cu celebra placa ,,toti sunt la fel”. Placa asta stupida n-are niciun impact real, cum la fel de stupide sunt generalizarile de genul ,,toate femeile sunt niste curve” sau ,,toti barbatii e niste porci”. Daca exista tampiti care sa creada in asa ceva nu contest, dar refuz sa cred ca suntem o tara de tampiti! Chiar daca pedeleprele chiar asta cred si se poarta in consecinta.

  • transildania Says:

   Ai prezis perfect strategia lor. felicitari. totusi aceasta strategie de a nu vota nu poate fi un pretext pentru faptul ca nu au votat. Cine chiar voia putea sa o faca suportand si asumand desigur unele consecinte firesti.
   Nici eu nu cred ca vreunul dintre ei va vota vreo motiune in viitor, daca va fi necesar ii vor lega cu lanturi de scaun sa nu poata vota, sau ii vor convoca la ora votului la o sedinta de impartit bani pentru colegiile uninominalului minune.
   Chestia cu toti la fel nu o spun doar portocalii ci si diferiti editorialisti, comentatori, la fel cum multa vreme unii au facut reclama absenteismului pentru ca dupa alegeri sa constate ca daca mergea mai multa lume la vot el nu ar fi putut fi fraudat in asemenea hal.

 2. Mircea Badea si Victor Ciutacu vor protesta in fata CNA-ului « Dum spiro, spero Says:

  […] Creţu, Dispecer Blogosferă, Elisa, Gabriela Savitsky, George Valah,  Madi, Pro Atitudine, Transildania, Alex Mazilu, Consiliul Naţional al Blogosferei,  Sfinx, Nataşa, Orfiv, Ghilotina, Florin Matei, […]

 3. O PROPUNERE DE SOLIDARITATE, CATEVA ANUNTURI SI UN INCEPUT DE POVESTE « Hai ca se poate! Says:

  […] Creţu, Dispecer Blogosferă, Elisa, Gabriela Savitsky, George Valah,  Madi, Pro Atitudine, Transildania, Alex Mazilu, Consiliul Naţional al Blogosferei,  Sfinx, Nataşa, Orfiv, Ghilotina, Florin Matei, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: