Un proiect de lege, absurd dar edificator

Sulfina Barbu, parlamentara, vicepresedinta si sefa organizatiei de femei din PD a descoperit o problema: proportia foarte redusa a sexului feminin in parlament. A nascocit si un remediu: un proiect de lege in regim de urgenta, care ar institui -atentie!- prin legea electorala, o cota de reprezentare a femeilor in parlament de 40%. Un proiect remarcabil din mai multe puncte de vedere.

 

Desigur, Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri in ce priveste proportia femeilor in randul parlamentarilor si demnitarilor. Din punctul meu de vedere acest lucru este o problema, dar una care tine mai mult de criteriul competentei decat cel al reprezentarii egale pe criterii de gen. Da, este o problema daca sunt femei competente care nu ajung sa fie candidate sau alese. Nu, nu este o problema numarul aleselor atata  vreme cat existasi exemple ca Roberta Anastase, EBA sau altele, care fara competenta au ridicat numarul femeilor alese.

Strict despre reprezentarea femeilor in legatura cu acest proiect de lege  se pot spune mai multe lucuri:

 

1. Este foarte clar, cresterea numarului de mandate detinute de femei nu poate fi impus prin legea electorala, in nici un fel. Si nu este vorba de intrebarea daca parlamentarii barbati, majoritari acum, ar vota sau nu o asemenea lege. Legea in sine ar fi cu siguranta neconstitutionala, din diferite puncte de vedere.

 

2. Promovarea femeilor tine exclusiv de vointa si decizia partidelor politice. Ele sunt libere sa-si desemneze candidatii si candidatele (si nici macar legea partidelor nu ar putea sa le impuna o cota). Ele ar putea introduce cote, daca considera, sau ar putea promova si fara cote mai multe candidate, asumandu-si dupa caz beneficii sau ponoase electorale.

3. Avand in vedere punctele 1. si 2. acesta propunere este mai gegraba o ipocrizie, un exercitiu de imagine. Daca intr-adevar doamna Barbu ar dori sa faca ceva pentru reprezentarea femeilor ar trebui sa faca ceva in cadrul partidului ei, ar trebui sa militeze acolo pentru o cota, ceea ce nu face.

 

4. Si mai important si edificator mi se pare urmatorul aspect al demersului: instrumentul prin care  doamna Barbu isi inchipuie ca ar putea implementa in legea electorala aceasta cota. Inainte de a spune despre ce este vorba veau sa zic de ce este esential: pentru ca este o recunoastere deschisa – si nemaintalnita in asemenea forma sau intr-un proiect de lege – a realitatii sistemului electoral uninominal pe care l-am prezentat aici.

Iata cum intentioneaza doamna Barbu sa impuna acesta cota prin legea electorala -citez din proiectul de lege:

Competitorii electorali… au obligatia de a asigura un procent minim de reprezentare a persoanelor de sex feminin … dupa cum urmeaza: 40% pentru partidele politice si aliantele politice, un procent minim de 50% pentru aliantele electorale …

Competitorii electorali care participa la alegerile parlamentare, cu exceptia candidatilor independenti, au obligatia de a distribui uniform propunerile de candidaturi pentru persoanele de sex feminin, in colegiile uninominale in care, pentru fiecare competitor electoral, rezultatele ultimelor 3 scrutinuri electorale, demonstreaza ca exista cel putin 75% sanse ca mandatul sa revina respectivului competitor electoral

 

Halucinant dar edificator.  Si curat uninominal…

 

4 Responses to “Un proiect de lege, absurd dar edificator”

 1. Hendrix Says:

  Este o TAMPENIE portocalie care nici nu merita analizata. As spune ca nicaieri in lume nu exista asa ceva si nu va exista vreodata! Una este sa promovezi femeile in politica, alta este sa promovezi PARASHUTE pline de tupeu, tampite care confunda Norvegia cu spatiul UE, care nu stiu ca Norvegia este monarhie, adica lucruri elementare pentru care un elev de gimnaziu ar ramane corigent. Ma mai gandesc la pipitza blonda propusa de pedelepre la Ministerul Integrarii Europene care a facut ravagii in comisia parlamentara de audiere, dand vartos cu oistea in gard.
  Tupeul pedeleprelor feminine a ajuns celebru. O intreaga armata de blonde( unele si la propriu) au inundat politica damboviteana. Securistul de cla Anvers a adus pe scena politica niste dudui care intr-o tara normala nu s-ar putea apropia de politica. Cum a ajuns o parashuta ca nutzi a lu cocosh sa faca politica? La fel cum a ajuns si in patul lui cocosh, cu acelasi tupeu de borfeta! Cum a ajuns in politica o fosta dansatoare la bara precum celebra infractoare ridzi-pizdi? Simplu, cu acelasi tupeu cu care dansa la bara! Cum a ajuns o infractoare ca roberta in politica? Simplu, pentru ca tac-su era in Ploiesti un mare grangur securist!
  Atata timp cat pedeleprele au multe parashute, dansatoare la bara sau fete care fac reclama pentru sapunuri in randurile lor acest proiect de lege al sulfinei este o culme a IPOCRIZIEI! Daca un nemernic securist ca si ba-secu a inteles sa promoveze doar femeia-obiect in politica( daca mai tineti minte discursul lui Crin de la Cluj Napoca din campania trecuta, parca pe 14 noiembrie), daca pedeleprele au ajuns sa puna in functii cheie femei-obiect care doar executa ordinele primite de la Marele Carmaci, propunerea sulfinei poate fi catalogata intr-un singur fel: tupeu maxim!!! Nimic nou, tupeul a ajuns un fel de brand al pedeleprelor…
  Propunerea sulfinei, aruncata de pedelepre ACUM pe piata, este doar o biata diversiune. Ma astept ca zilele urmatoare, pana la motiunea de miercuri, sa mai fie aruncate pe piete si alte supe reincalzite, ca de exemplu propunerea ca tinerii sa voteze de la 16 ani sau votul obligatoriu. Cam asa vor pedeleprele sa abata atentia de la singura si adevarata problema politica a tarii: motiunea de cenzura!

  • transildania Says:

   Sigur ca acest proiect de lege nu are nici o sansa sa fie votat, sau sa fie constitutional, este o diversiune, as zice stangace si disperata.
   Dovedeste totusi o realitate curenta, si anume cea a colegiilor sigure (safe seats). Chiar daca acest proiect de lege nu va trece, colegiile sigure raman. Acolo pot fi parasutati in parlament tot felul e afaceristi care nu se pricep la politica, baroni locali, potentiali tradatori etc.
   Asta am vrut sa evidentiez…

 2. Basescu este liderul clanului mafiot care conduce tara spune Emil Constantinescu « Dum spiro, spero Says:

  […] Marinescu, Vania,  Mario Ovidiu Oprea, Ioan Sorin Usca, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Popa Teapa, Transildania,  Mircea Rusnac, World of Solitaire, Starea Natiunii, Teo, Mirela, Anca Florea, Pro Atitudine, […]

 3. Emil Constantinescu – O ţară care aşteaptă ca preşedintele să afle nu are viitor democratic « Hai ca se poate! Says:

  […] Marinescu, Vania,  Mario Ovidiu Oprea, Ioan Sorin Usca, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Popa Teapa, Transildania,  Mircea Rusnac, World of Solitaire, Starea Natiunii, Teo, Mirela, Anca Florea, Pro Atitudine, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: