Despre vizita cancelarei Merkel

Am urmarit vizita Angelei Merkel la Bucuresti si Cluj .

Negativ am remarcat ca vizita a fost destul de putin mediatizata si ca discutiile de la bucuresti au fost foarte subtiri. Dupa o jumatate de ora de discutii in declaratiile de presa s-a afirmat ca s-a discutat pe aproximativ zece teme. Daca ar fi adevarat ar insemna ca fiecare tema s-a abordad timp de trei minute, inclusiv timpul pentru traducere. Cred ca putea fi mai bine dar  a lipsit interesul pentru a scoate ceva mai palpabil.

 

Partea buna in opinia mea a fost dupa-masa de la Cluj in care Angela Merkel a primit doctoratul honoris causa al Universitatii Babes-Bolyai, si a inaugurat Institul German al acestei universitati. De fapt vizita in Romania se datoreaza invitatiei rectorului Marga care a fost adresata cu mai bine de un an in urma. Rectorul UBB, unversitatea, Clujul si Transilvania au fost principalii beneficiari ai acestei vizite. Domnul Marga a dat o lectie diplomatiei bucurestene dovedind ca un rector al unei universitati prestigioase poate reusi mai mult din punct de vedere diplomatic si al relatiilor internationale decat alte autoritati mai indreptatite. Din pacate.

Discursul cancelarei Merkel in aula magma napocensis a fost unul extraordinar. nu a fost transmis decat pe o televiziune locala, inca mai caut transcriptul. Angela Merkel a avut cuvintele cele mai frumoase si cele mai potrivite pentru universitatea multiculturala multilingva clujeana, fata de istoria convietuirii exemplare pentru toata Europa intr-o zona multietnica si multiconfesionala. Cancelara s-a intalnit si cu Klaus Iohannis, a regretat ca nu a avut timp sa viziteze Sibiul si si-a exprimat intentia de a-l vizita cu urmatoarea ocazie.

 

P.S. Citez o parte din editorialul lui Rares Bogdan din Ziua de Cluj:

Ca să fie cât se poate de clar încă de la început vreau să spun încă o dată sus şi tare, am repetat-o pe trei televiziuni aseară, Băsescu şi Boc pot să le mulţumească lui Marga şi UBB că au mai avut o dată şansa să o salute în mod direct pe Angela Merkel în România.

Cancelarul Germaniei nu putea să vină la Cluj, unde a fost invitată încă din primăvara lui 2009 – ZIUA de CLUJ a publicat în exclusivitate invitaţia oficială în 2 august 2009 – fără să treacă pe la capitala lor pentru a-i saluta pe preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi pe premierul României, domnul Emil Boc. Ceea ce nu ştim însă decât pe surse şi decât speculativ este ceea ce au discutat în spatele declaraţiilor de presă cea mai puternică femeie din lume şi conducătorul “Panzerului german” cu preşedintele şi premierul României. Ştim totuşi că Merkel nu s-a sfiit să bată obrazul autorităţilor române cu privire la încetinirea procesului de retrocedare a proprietăţilor abuziv confiscate şi, nu în ultimul rând, asupra retrocedării bunurilor şi proprietăţilor bisericilor, printre care, bineînţeles, cea evanghelică. Aşa cum nu s-a sfiit deloc să bată obrazul autorităţilor din cauza lipsei de transparenţă a licitaţiilor publice, adică, mai pe înţelesul tuturor, a licitaţiilor “trucate”, precum şi a datoriilor uriaşe către firmele cu capital german.

Deşi în astfel de momente în mod normal săbiile se vâră în teacă, fiind mult mai importantă motivaţia pentru România ca ţară în context european decât motivaţia strict pentru un oraş sau pentru o universitate, spiritul jurnalismului cârcotaş nu mă lasă în pace şi mă întreb dacă distinsa doamnă Merkel ar fi venit la fel de deschisă şi comunicativă în cazul în care invitaţia i-ar fi fost adresată de către domnul Funeriu, am înţeles că ăsta e un fel de ministru, de către domnul Cotoi Voinescu, un fost jurnalist devenit lingău de serviciu, de către Cătălin Avramescu, pur şi simplu un bou care şi-a permis acum un an să-l atace în mod public pe Andrei Marga şi competenţele acestuia, de către Silviu Prigoană şi tomberoanele sale, de către distinsa mademoisille blondă din guvern, cu tot cu poşeta Hermes din dotare, de către shutzul de voturi, nu de portmonee de la Paris, omul din cada de baie Baconski, sau de către însuşi Emil Boc, un fel de premier în exerciţiu, odată respectat atât în UBB, cât şi în propriul oraş, sau chiar de către preşedintele a 5,2 milioane de români, ce prin anul doi de mandat se visa un fel de lider regional?

Greu de crezut că aparatul de consilieri i-ar fi permis distinsei doamne să vină într-o ţară unde invitaţia era adresată de unul dintre personajele de mai sus. Dacă ar exista puţină decenţă în această ţară şi respect ar trebui ca mâine să curgă scrisori de mulţumiri către UBB din partea unor lideri politici complet incapabili de a crea dialog real cu marii lideri ai Europei şi ai lumii. Aseară târziu, când mă pregăteam să scriu acest editorial, mi-am propus iniţial să-mi umezesc vârful limbii în ciocolată şi să îmi fac trepanaţie la creier pentru a nu fi critic cu privire la personajele de mai sus. M-am gândit că ar fi mult mai sănătos să îi las în suficienţa lor penibilă şi să discut strict despre semnificaţia vizitei doamnei Merkel din punct de vedere politic, istoric şi regional. De asemenea, mă gândeam că o analiză rece a discursului distinsei doamne e preferabilă unor lături vărsate în capul unor personaje afectate oricum, în marea lor parte, de cretinism. Cu toate acestea, analiza rece şi scrisul “politically corect” atunci când vine vorba despre personaje cocoţate întâmplător în anumite funcţii publice nu sunt determinante pentru un om care “dacă vrea să înjure înjură” şi încă cu patos şi pe absolut oricine în afara ierarhilor bisericeşti. Mă rog, nu mai spun decât că din punctul meu de vedere vizita de ieri a doamnei Merkel este similară pentru Cluj cu vizita Regelui Ferdinand
Întregitorul si chiar cu vizita lui Franz Iosef.

Şi ca lucrurile să fie clare, mai spun un singur lucru: dacă cineva îşi mai permite să-l critice în mod nejustificat pe domnul rector Andrei Marga nu voi ezita să-i vărs toate lăturile de care sunt în stare drept în creştetul capului. După ce am văzut live la Vatican momentul în care Papa Benedict s-a ridicat în picioare şi a venit 10-15 metri în mulţime pentru a schimba câteva vorbe cu rectorul UBB şi după ce am asistat ieri la ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa unuia dintre primii cinci lideri ai lumii contemporane, acasă la Cluj-Napoca, în clădirea maiestuoasă a UBB, mai pot să spun doar atât: doar ticăloşii mai pot să-i conteste calităţile rectorului UBB. Cele două episoade mi-au dovedit că un astfel de om trebuie cultivat, şi nu atacat. Trebuie căutat şi stimat, şi nu ocolit şi redus la tăcere. Şi totuşi, considerând că nu am spus nimic din ceea ce am spus până acum, trebuie să notez faptul că discursul doamnei cancelar a fost unul al unui adevărat lider modern şi în primul rând al unui lider vizionar.

4 Responses to “Despre vizita cancelarei Merkel”

 1. Deputatii PSD, PC si PNL cer demisia presedintelui Camerei Deputatilor Roberta Anastase, in urma scandalului legat de votarea Legii Pensiilor. « Hai ca se poate! Says:

  […] HAI CA SE POATE!, Vania, Ioan Sorin Usca, Marcus, Plano 10, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire, Starea Natiunii, Ziarul lui Ipu,  Razvan, KinR, Teo, Mirela, Motanul filozof, […]

 2. Rational Idealist Says:

  Hm… m-ai facut foarte curios cu transcriptul speech-ului lui Merkel de la UBB. Cand speri sa-l publici?

  • transildania Says:

   L-am cautat in foarte multe locuri fara succes. In cele din urma am gasit originalul in limba germana. Am sa-l traduc cat de repede, dar imi va lua ceva timp pentru ca nu e chiar scurt.

 3. Ministrul de Finante este evacuat din minster cu ajutorul jandarmilor – Este asta inceputul sfarsitului? « Hai ca se poate! Says:

  […] HAI CA SE POATE!, Vania, Ioan Sorin Usca, Marcus, Plano 10, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire, Starea Natiunii, Ziarul lui Ipu,  Razvan, KinR, Teo, Mirela, Motanul filozof, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: